Jeg har jobbet aktivt med digitaliseringen av radio i Norge siden 2004. Interessen for digitalradio dukket opp på slutten av 90-tallet, da jeg fra innsiden i NRK fikk demonstrert de mange mulighetene det nye radioformatet gir. At mulighetene har blitt flere med tiden og at behovet for å bytte ut gammeldagse FM-sendere har økt, ga næring til min innsats for DAB og DAB+ opp gjennom årene. I dag driver jeg selskapet Sahaga AS og jeg tjener pr definisjon penger på at nordmenn nå trenger en ny radio. Siden Norge fremdeles har mye jantelov, smålighet og negativitet i grunnsjela – minner jeg om at det er samme formål som alle andre arbeidende nordmenn har når de går på jobben hver dag.

La oss begynne her; i 2016 er folk generelt heldigvis opplyste nok til å se både behovet for og fordelene ved at også radio digitaliseres. Men, noen henger igjen. Slik vil det alltid være. Ytringsfrihet er en selvfølge. Debatt er utelukkende positivt. Men, når debatten, fra den ene siden, til stadighet «krydres» med usannheter, påstander og antakelser, øker risikoen for at virkelighetsoppfatningen til folk flest blir påvirket.

Dette er kjente metoder fra samfunn vi ikke ønsker å sammenligne oss med. Diktaturer har gjennom all tid latt bastante påstander stå uimotsagt og derfor, til tross for sin pure galskap, til slutt blitt aksepterte sannheter. Norge er langt fra et diktatur. Digitaliseringen av radio i Norge har vært så til de grader demokratisk behandlet. Blant annet har tre stortingsmeldinger, ni kulturministre og fire kringkastingssjefer hatt digitaliseringen på sin agenda, i full offentlighet og med demokratiske prinsipper til grunn. På den stadig minkende motstands-siden har man imidlertid ofte debattert temaet med påstander.

I går fikk jeg følgende tilsendt på forskjellige digitale plattformer:

«DAB+ er statens siste og fullførende ledd i total overvåkning av befolkningen! FM-radioer har bare mottaker. DAB-radioer har mottaker og sender, og overvåkningen av enkeltmennesket sendes dermed tilbake til staten via radioapparatet de nå vil innføre.»

«Alle ledende politikere og kringkastings-representanter har hemmelige konti i Panama, der du (les Sahaga) og andre dabradio-selgere overfører penger som motytelse for å selge digitale radioer til det norske folk.»

«Du HC ANDERSEN er dritt-redd (for motstand mot dab) fordi du har lageret fullt av dabradioer!»

Frisk fantasi blant landets konspiratører, altså!

Disse ekstreme ytringene er ikke farlige. De er bare underholdende. Men, når folk påstår at FM ikke blir slukket allikevel, kan det skape usikkerhet og problemer for hele folket når bl.a. «Dagsnytt» til neste år ikke kan høres på FM lenger. Når de samme påstår at DAB rett og slett «ikke fungerer», medfører dette samme risiko.

Media med Dagbladet og Dagens Næringsliv i spissen, har skjønt at «skandaler» selger flere aviser enn fakta. Derfor bygger de effektivt opp under de organiserte og regelmessige utsendelsene av propaganda fra «motstandssiden» – og sprer usikkerhet.

Jeg ønsker at radio skal bestå i fremtiden og jeg vil jobbe med noe jeg synes er gøy og utfordrende.

Kampanje.com tok seg «bryet» med å videreformidle kulturministerens tydelige svar til Fremskrittspartiet her om dagen – og hun bekrefter prosessen norsk radio skal gjennomgå i 2017. Ta deg gjerne tid til å lese hele hennes svar til Frp her (det offisielle og hele brevet fra kulturdepartementets leder). Det er informerende og klargjørende. Dersom du er interessert i saken, vil det sannsynligvis lære deg noe. Hvis du bare vil krangle videre, kan du selvfølgelig droppe det. Og, er du konspiratør vil brevet ødelegge for deg.

FM slukkes. DAB/DAB+ fungerer. Ja, slukkingen skjer gradvis gjennom neste år. Og, ja, det finnes helt sikkert mange mennesker som opplever at DAB fungerer dårlig. Men, da er det en rekke ting de må sjekke før de spyr ut bastante påstander og usannheter på nett.

  • Radio er radio, uansett om det er FM eller DAB. Det fordrer at du kan motta signalet og at du hører på den nærmeste senderen – for å få det beste signalet.
  • Dersom du flytter på deg, eller kanal-listene oppdateres, må du søke kanalene på nytt – akkurat som med digital TV, og FM i gamle dager.
  • Radioapparatet du lytter til må ha antenne og være av en kvalitet som tilsier at det kan motta signalet som ligger i luften der du er.

Når det gjelder mitt personlige engasjement er det basert på to ting: Jeg ønsker at radio skal bestå i fremtiden og jeg vil jobbe med noe jeg synes er gøy og utfordrende. Noe jeg tror på og noe jeg liker. Dette vil jeg forsøke å tjene penger på.

Så til alle tåkefyrster og konspiratører; gå en runde til med deg selv, før du påstår noe du ikke har grunnlag for å si. Tenk deg om, – er du virkelig motstander av flere radiokanaler og bedre lyd? Eller er du bare glad i en krangel? Eller er det NRK du er ute etter? Eller myndighetene generelt? Eller meg? (Jeg vet jeg kan fremstå som irriterende for deg som er motstander av digitaliseringen av radio.)

Du som er redd for overvåkning. Ta det med ro! Ingen DABradio har «sender» tilbake til «staten». Internettet du raljerer på, derimot…. Du som er redd for at kringkastingssjefene er korrupte. Ta det med ro! Vi har ingen penger til dem i Panama. Og du som er redd for at jeg er redd. Ta det med ro. Jeg klarer ikke å skaffe nok radioer i disse dager. Lageret mitt skal vi ikke bekymre oss for.

I 2017 slukkes FM. DAB+ overtar. Det betyr at du får flere radiokanaler å høre på. Hvis du skaffer deg DAB+ i bil, hus, hytte, båt og arbeidsplass i dag – vil du slippe å stå i kø i 2017. Radioen digitaliseres for radiolytterens skyld (innhold og kvalitet) og for kringkasternes skyld (økonomi). Investeringen du må ta er fra 299,- og oppover per radio. Det er en liten investering i forhold til hva du bruker på tv, datamaskin, mobiltelefon, kamera, musikkspiller og alt annet man bruker i underholdnings-øyemed. Norge er først ute med digitaliseringen. Det er en fordel. Vi får være med å standardisere formatet, det tilpasses ekstreme, norske forhold og kringkasterne spiller inn ønsker og krav til hvordan fremtidens kringkasting skal fungere til det beste for deg som lytter.

Og i tillegg kan du la deg underholde på internett, kabel-tv, satellitt osv. – men, kun kringkasting (radiosignaler «kastet ut» til et ubegrenset antall samtidige lyttere, uten kostnad for lytteren, overalt og til enhver tid) kan sikre den norske, radio-elskende befolkningen god radio overalt i fremtiden.

Irriterende for noen. Godt for alle andre!