Facebook skapte store bølger i mediebransjen med utrullingen av sitt nye innholdsprodukt Instant Articles på mobil, der de har fått store internasjonale mediehus som New York Times og BBC til å publisere sine saker rett på Facebook i bytte mot lekker innpakning, kort lastetid og nye funksjoner. Norske medier har ennå ikke fått sine invitasjoner i posten, men særlig i Schibsted-sfæren møter Facebook allerede en kald skulder.

- Det er spennende formater som de nå innfører og som vi synes er interessante presentasjonsmessig, både når det gjelder autoplay på videoer og zooming i bilder. Men så tenker vi at bransjen gjør seg stadig mer avhengig av Facebook. Vi er i utgangspunktet skeptisk til å bli mer avhengig av Facebook, sa produktutvikler Lars Raaum i Aftenposten til Kampanje i forbindelse med lanseringen.

Les mer: - Gjør seg stadig mer avhengig av Facebook

- Smalt sammen
Nå har Aftenposten like godt tatt noe av det de likte aller best; muligheten til å panorere i bilder på mobilartikler ved å tilte på mobilen.

- Vi så det og likte det, så en av utviklerne våre smalt sammen noe som vi kunne teste, sier Raaum.

Resultatet kan man se i Oslobys artikkel om Oslos fineste uteserveringer, dersom man leser den på en smarttelefon vel å merke.

- Nå har vi laget noe som vi kan legge på når vi vil, men det må være bilder som er interessante å se på. Så må vi se på hva vi og brukerne våre synes, sier Raaum om videre utrulling.

Sikler mest på video
Men det er ikke selve rosinen i pølsen Aftenposten nå har hentet ut fra Facebooks Instant Articles. Aller helst skulle de hatt muligheten til å sømløst integrere videoavspilling i artiklene.

- Det å kunne fortelle historier med tekst, levende bilder og lyd, som man kan gjøre i en app, er nok det vi sikler mest på, sier Raaum.

Foreløpig setter begrensingene i nettleserne på mobil en effektiv stopper for det.

- Er det andre funksjoner i Instant Articles dere nå sitter og utvikler selv?

- Nei, ikke akkurat nå. Men vi har utviklere som hele tiden tester ut nye å måter å fortelle historier på. Vi finner på en del selv og lar oss inspirere av andre.

- Hva synes du nå om Instant Articles etter å ha testet litt?

- Artiklene laster fort, selvfølgelig, og det er noen interessante grep i historiefortellingen. Fra et business-perspektiv er det fortsatt veldig mye om økonomien vi ikke vet ennå, så vi er fortsatt skeptisk avventende.

Les også: - Guds gave til mediehusene eller lisvfarlig