I dag er det tre år siden Facebook kjøpte Instagram. Mange så på Mark Zuckerberg som gal da han betalte 1 milliard dollar for et ett år gammelt selskap med 15 ansatte. I dag bytter de fleste ut gal med geni. Instagram har vokst til en tjeneste med mer enn 300 millioner aktive brukere, 70 millioner nye bilder deles her hver dag. 30 prosent av Norges internettbefolkning er daglig på Instagram. Men skal tjenesten leve lykkelig videre er den tvunget til å bli likere Facebook. Hvordan:

Nyhetsstrømmen må prioriteres
Mange klager over at du når færre gratis på Facebook. Store Facebook-sider når kanskje bare 2-4 prosent av dem som liker siden. Deler vi noe kjedelig på Facebook, er det relativt få av vennene våre som får se nyheten. En slik prioritering er Facebook nødt til å gjøre for oss. Hadde ikke Facebook redigert hva som skal nå oss i nyheststrømmen, ville vi opplevd tjenesten som uoversiktlig og langt mindre interessant.

På Instagram vises alt fra alle vi følger i kronologisk rekkefølge. Det fungerer fint når du følger relativt få, men når du følger flere venner, kjendiser, varemerker, medier og organisasjoner blir det fort trangt i nyhetsstrømmen. Skal Instagram fortsette å vokse, må prioritering til.

 I april i fjor begynte Instagram personaliseringen noe ved å gjøre søk-fanen langt mer personlig. Bildene jeg får opp her og profilene vi oppfordres til å følge treffer bedre og bedre. Instagram lærer av Facebook og blir likere.

Milliarden Facebook betalte må betales tilbake av annonsørene. Vi finner allerede Instagram annonser i land som USA, Canada, England, Australia og Tyskland. De kommer til Norge også, men neppe før i 2016

Vi må kunne lage lister
Facebook og Twitter har glitrende løsninger som gjør at du enkelt kan lage egne nyhetsstrømmer som viser innholdet fra kun noen av sidene eller menneskene du følger. Løsninger som dette er jeg overbevist om at kommer til Instagram også, slik at vi kan ha en liste for de nærmeste vennene våre, kanskje en for kjendiser, en for kollegaer, en for politikk etc.

Mer må kunne kommuniseres lukket
Mer og mer av kommunikasjonen på Facebook foregår lukket, i grupper eller vi deler noe kun med et utvalg av vennene våre. Den jevne tenåring bruker fremdeles Facebook, men kommuniserer mer og mer lukket. På Instagram kan du via Instagram Direkte dele noe med inntil 15 venner. Men det er en løsning som er relativt lite brukt og lite fleksibel. Hva om du ikke vil dele med 15, men med 20?

Facebook erfarer nå at vi i større og større grad ønsker å styre hva vi viser til hvem. Jeg tror deler av kunnskapen og teknologien som brukes for dette på tjenesten Facebook, vil bedriften Facebook ta med seg til Instagram

Annonser må til
Milliarden Facebook betalte må betales tilbake av annonsørene. Vi finner allerede Instagram annonser i land som USA, Canada, England, Australia og Tyskland.  De kommer til Norge også, men neppe før i 2016.

Med annonser blir det enda trangere i nyhetsstrømmen. Det blir trangere både fordi annonsene faktisk skal ha plass og fordi med annonseløsninger øker rasjonalet for at varmerker, bedrifter, politikere etc skal ha egne Instagramprofiler.

Flere veier vil føre ut av Instagram
Instagram fungerer jo i hovedsak som en lukket app med få veier ut. Men annonsører vil ha veier ut, mulighet til å klikke seg til annonsørens nettside. Nå er det lansert annonseprodukter man kan klikke videre fra. Media som begynner å bli en veldig viktig partner for Facebook ønsker å tease historier og trekke brukerne videre. Kanskje åpnes løsninger for dette også på Instagram for å friste media til å bruke tjenesten mer?

Konkurransehysteriet må roes ned
Facebook kjemper en hard kamp for å være relevant, for å unngå at ”Lik og Del”- konkurranser fyller nyhetstrømmen vår. Instagram tendere til å bli utsatt for det samme. Konkurranser hvor du skal tagget et bilde med en hashtag eller bruke apper som Regram for å reposte fører til at nyhetsfeeden fylles av ting vennene mine deler for å vinne noe, ikke fordi de synes det er virkelig interessant. Dette er ikke en fordel for Instagram, det gjør brukeropplevelsen dårligere og det gjør at potensielle annonsører bruker konkurranser for å få oppmerksomhet istedenfor å pent betalt til Instagram.  Jeg tror Instagram vil følge den samme utviklingen som Facebook, først en oppblomstring i plassen ubetalte konkurranser tar i nyhetsfeeden vår, s vil de gradvis ta mindre plass med middelaldrende damer som de siste ivrige konkurransedeltagerne.

Madonna og Erna kommer
Middelaldrende damer som Madonna (56 år - 3,5 millioner følgere) og Erna Solberg (54 år - 20.000 følgere) omfavner i stadig større grad Instagram. Mens Instagram startet som et sted for de unge og et sted vi fulgte vennene våre, tar kjendiser og politikere stadig større plass, som på Facebook. Det betyr at Instagram må «ta etter» mye Facebook gjør for å gjøre kanalen attraktiv for kjendiser av ulike salg. Nå brukes nesten tilsvarende «blå hake» på Facebook og Instagram for å bekrefte at dette er Madonnas offisielle konto. Erna har kun fått en «blå hake» på Facebook, ikke på Instagram. Men det kommer nok.

Mediene kommer
I valgkampen til høsten vil fremdeles Facebook være en langt viktigere kanal for å nå velgere enn det Instagram vil være, men politikernes interesse for Instagram vil være mangedobbelt i forhold til forrige valgkamp. Også her følger altså Instagram i fotsporene til Facebook.

Når Facebook nå endrer algoritmene sine for å gjøre nyhetsstrømmen mer interessant, er mediene vinnerne. Mange norske lokalaviser får nå mer enn halvparten av trafikken sin fra Facebook. Nyhetsmedier får fremdeles god organisk spredning på Facebook, nettopp fordi de jo byr på godt og interessant innhold.

Nå ser vi at medienes interesse for Instagram øker. Mange som TV 2 Sporten og NRK P3 er flinke. At mediene liker Instagram er bra for Instagram, medier er gode til å lage godt innhold. Men de vil jo gjerne ha noe tilbake. Her har Facebook mye å tilby siden trafikken strømmer til medienes nettsider, den gode veien videre for å lese eller se mer finnes ikke på Instagram i dag. Jeg tror det vil komme løsninger her.

Viktigheten øker
Instagram blir viktigere enn noensinne i 2015. Viktigere for markedsførere, viktigere for politikere, viktigere for ledere og viktigere for media. Også der følger de i fotsporene til Facebook