Tidligere i dag skrev Kampanje om de nye leser- og opplagstallene for avisene, som Mediebedriftenes Landsforening legger frem i formiddag. De rykende ferske tallene viser at avislesingen har falt med hele 10,4 prosent i løpet av det siste året. Det er betydelig større nedgang enn året før. Da falt avislesingen med 3,7 prosent.

- Det er overraskende at det plutselig skulle falle enda mer, men det er en bekreftelse på den trenden vi har sett over lang tid, sier medie- og forhandlingsdirektør Harald Eide-Fredriksen i Dentsu Aegis Networks Norge til Kampanje.

- Lar seg ikke bortforklare
VG er blant mediehusene som merker at papirnedgangen er blitt kraftigere det siste året. Papiravisen VG har nå 483.000 lesere, en nedgang på 148.000 eller 23,4 prosent. Opplaget falt med 16 prosent til 138.000 eksemplarer.

- Papirfallet i 2014 ble større enn de vi regnet med for ett år siden. Det lar seg ikke bortforklare at det er et signifikant opplagsfall. Jeg skulle gjerne sett at det var mindre. Det ville gitt organiasjonen mer tid og ro til å jobbe videre med det digitale, sier administrerende direktør og sjefredaktør Torry Pedersen i VG til Kampanje.

Én milliard i digitalomsetning?
Når papiravisene faller raskere enn forutsett, haster det med å øke de digitale inntektene. For ett år siden sa Pedersen til Kampanje at VG «har fem år på å bli et heldigitalt mediehus som også utgir papiravis».  Av den samlede omsetningen på 2,009 milliarder kroner i fjor, kom 1,292 milliarder kroner fra papiravisen og 717 millioner fra VGs digitale kanaler. Overskuddet var på hele 328 millioner kroner. I 2006 uttalte Pedersen til Kampanje at han hadde et «hårete» mål på 500 millioner kroner i digitaslomsetning i 2010.

-  Finanskrisen forsinket målpasseringen den gangen. Når passerer VG én milliard i digitalinntekter?

- Det er ingen lett vei dit. Det blir stadig mer digitalt varelager i reklamemarkedet. Reklamekjøpene går fra å være mediespesifikke til målgruppespesifikke. Prisene presses og kronene spres på flere digitale flater. Det er noen utviklingstrekk i markedet som påvirker spillereglene framover, sier Pedersen, som igjen poengterer at raskere papirfall enn budsjettert byr på ekstra utfordringer.

 Les også: Papiravisene stuper

Se alle avisenes opplagstall her - papir, digitalt og totalt.

 Her finner du alle lesertall for mediehusene (papir, nett og mobil)

Artikkelen fortsetter under bildet.

Fornøyd med tallene: Sjefredaktør John Arne Markussen er fornøyd med at opplagsfallet flater ut noe og lesertallene holder seg stabile. Nå økes satsingen på mobil og web-tv. Foto: NTB Scanpix.

- Faller mindre enn snittet
Dagbladets sjefredaktør John Arne Markussen er fornøyd med at hans avis har lavere leserfall enn snittet for norske papiraviser og lavere enn erkekonkurrenten VG. Også opplagsfallet er mindre enn nummer én-avisen i løssalgsmarkedet. I fjor falt opplaget til 73.647, en nedgang på 8,6 prosent. Papiravisens lesertall gikk ned med 22.000 til 297.000, et fall på 6,8 prosent.

- Vi faller mye mindre enn VG og snittet i bransjen. Vi er derfor fornøyde med tallene. Lørdagsutgaven selger like godt nå som for ett år siden. Vi har maktet å innfri markedets forventninger og det tror jeg hovedforklaringen på at opplagsfallet flater noe ut, sier Markussen til Kampanje.

Sosiale medier-effekt slår inn
Dagbladet er nest største mediehus med en oppslutning på 1,525 millioner og holder dermed Aftenposten et godt stykke bak seg. Nettutgaven faller også hos Dagbladet mens mobilveksten fortsetter.

- Jeg sa for ett år siden at bransjen begynner å stange i taket digitalt. Forsidetrafikken faller noe og vi merker at stadig flere lesere går inn via sosiale medier. Men vi er totalt sett godt posisjonert og fremover skal vi jobbe beinhardt for å holde papirutgaven oppe, satse for fullt på mobil og web-tv, sier Markussen.

Aftenposten mister lesere
Aftenposten har en oppslutning på 1,249 millioner lesere og er landets tredje største mediehus. Lesertallet har for Aftenpostens del falt med fire prosent i løpet av det siste året på alle plattformer. På papir falt lesertallet med 12,4 prosent.

- Vi fortsetter nedgangen vi har hatt i omtrent samme tempo. Vi faller vesentlig mindre enn løssalgsavisene, men det er færre som abonnerer og som leser på papir, sier Aftenposten-sjef Espen Egil Hansen.

Aftenposten hadde et papiropplag 187.694 i 2014. Det totale nettoopplaget, som også inkluderer digital, ble på 221.659.