Har du vært på LinkedIn den siste uka, har du garantert sett dem: Innleggene med bilder av «publiseringsklare» annonser for mer eller mindre fiktive merkevarer, eller folk som har laget actionfigurer av seg selv, for å demonstrere hvor fete ting du kan lage med den nye bildemodellen i ChatGPT – bare du bruker den rette prompten. Og her har vi litt av problemet:

For når du insinuerer at riktig prompt er alt du trenger for å lykkes med kunstig intelligens, er dette en forenkling som i beste fall er misvisende. I verste fall er det skadelig for hvordan vi som bransje tilnærmer oss KI som verktøy.

For du får ikke verdi uten innsats.

En god prompt kan være et bra utgangspunkt, men det er ikke en snarvei til ferdige løsninger. De gode resultatene krever fortsatt en gjennomtenkt prosess, og en kontinuerlig feedback-loop der du forbedrer, justerer og trener modellen over tid.

Dette handler om mye mer enn å be den «skrive et blogginnlegg om X» eller «lage et bilde av Y». Du må gi modellen relevant kontekst (målgruppe, tone, mål, formål), du må evaluere resultatet kritisk – og vite hva som bør endres, og hvorfor. Du må mate verktøyene med egne erfaringer, med data og med eksempler – og så må du forstå hvor grensene går, og når menneskelig innsikt bør ta over.

Dette tar tid. Det krever trening. Og det forutsetter at du har en grunnleggende forståelse av både faget ditt og hvordan verktøyet funker. Den erfaringen kommer bare gjennom praktisk arbeid over tid. Mangler du erfaringen, vet du heller ikke hvilke spørsmål du skal stille eller hvordan du skal styre verktøyet. Å tro at du automatisk skaper verdi bare du har den rette prompten, er som å tro at du automatisk blir en god fotograf bare du har et dyrt kamera.

Det er jo naturlig at vi blir revet med. Vi vil utforske ny teknologi. Men det vi ser nå, er en ny versjon av et gammelt mønster: Det kommer en eller annen ny teknologi, som blir hypet opp som løsningen på alt – eller på det som kommer til å gjøre at en hel bransje mister jobben. Hyllet som en revolusjon, fryktet som en trussel.

Etter hvert oppdager vi at den nye teknologien egentlig bare forsterker det vi allerede gjør. De som lykkes med KI i praksis, gjør det fordi de forstår hvordan det skal brukes. De vet at gode resultater ikke kommer automatisk, men gjennom en strukturert prosess: testing, evaluering og forbedring. De gir modellen riktig kontekst, stiller de rette spørsmålene, og vet hvordan de skal vurdere svarene kritisk. De som har innsikt, struktur og systematikk får enda mer ut av teknologien. De som ikke har det, får middelmådige resultater, bare raskere enn før. KI er ikke en erstatning for kompetanse og kunnskap, det er en forsterker.

Effektiv bruk av KI handler om mer enn å vite «hva man skal skrive i tekstboksen». Og her kommer kanskje den gode nyheten da, for de som er redd for å miste jobben i morra fordi ChatGPT tar over. KI skaper ikke strategi, posisjonering eller innsikt. KI bygger ikke relasjoner eller tillit. Den henter bare fra det som allerede er laget, og setter det sammen på nye måter. Det har absolutt ingenting med kreativitet å gjøre – uten et menneske i den andre enden som vet hvordan man skal bruke det som et verktøy i den kreative prosessen.

Jeg deler ikke frykten for at hele den kreative bransjen står for fall. Fordi det fortsatt er vi som definerer retning, identitet og idé. Det er fortsatt vi som vet hva som treffer målgruppen, og hvorfor. Men vi har fått noen fantastiske muligheter til å analysere, til å brainstorme og til å effektivisere, som kan gjøre at vi treffer enda bedre eller bredere enn før – hvis vi bruker det riktig.

Effektiv bruk av KI krever mye mer enn en god prompt. Det krever forståelse for mål og målgruppe, eierskap til prosessen – og det krever at vi investerer tid i å bli kjent med teknologien.

Spørsmålet vi bør stille oss er ikke hva som er den beste prompten, men hvordan vi skaper en arbeidsform der KI faktisk skaper verdi over tid. Svaret ligger ikke i å be om ferdige løsninger, men i å bruke verktøyet til å utforske, forbedre og utvikle det vi allerede kan – systematisk og over tid.