Et av våre største bransjeproblem i dag er at oppmerksomhetsspennet vårt krymper. Men er det egentlig sant? Aldri har vi brukt mer tid på skjerm, ifølge Norsk Mediebarometer 2023. 16-24-åringer snitter på fire timers bruk hver dag. På tvers av alle aldersgrupper: to og en halv time. Kanskje er det ikke oppmerksomhetsspennet vårt som krymper, men heller brukernes forventninger til innholdsopplevelser som endrer seg i et forrykende tempo.

Og nettopp her kjenner jeg meg igjen. Jeg er ikke en typisk leser, lytter eller seer. Jeg liker å variere, og jeg tror ikke jeg er alene om det. For meg avhenger innholdskonsumet av humør, tidspunkt på døgnet, og situasjon. For å vinne min, og kanskje din, oppmerksomhet må vi bli flinkere. Flinkere til å tilpasse oss det varierte konsumet, og flinkere til å skape innholdsopplevelser på brukerens premisser. Og nettopp her mener jeg AI er vår aller beste venn.

Partnerstudio har allerede tatt skritt i denne retningen ved å utvikle vår egen AI-stemme basert på team- og innholdsleder, Erik, sammen med Beyond Words. Vi gikk live med stemmen for første gang med Blindeforbundet før sommeren. Enn så lenge er det flere som leser enn lytter. Men de som lytter, lytter lenge - i snitt 70 prosent av artiklene. Dette er et eksempel på det vi mener blir essensielt fremover: Versjonering av innholdet.

Versjonering handler om å få til det alle markedsdirektører ønsker: Å tilpasse budskapet sømløst til publikum. I en pre-AI verden ville versjoneringen krevd mye tid og ressurser, men med AI på laget kan vi få til dette på en kostnadseffektiv måte.

Versjonering er nøkkelen til fremtidens medieopplevelse, og brukerens oppmerksomhet. Ved å ta i bruk AI for å generere lydfiler, videoformater, kortversjoner og oversettelser, kan vi tilby en opplevelse på brukernes premisser. Brukeren skal selv kunne velge om de ønsker å lese, se eller lytte.

Versjonering i full blomst skjer i kombinasjon med personalisert distribusjon. Der versjonering handler om å skalere fra et til flere formater, handler personalisering om hvordan du leverer budskapet til brukeren. For å holde på oppmerksomheten til brukeren må vi levere på relevans. Og det handler om å levere riktig innhold, i riktig format, til riktig person, i riktig kontekst, til riktig tid. Dersom vi klarer å kombinere versjonering og personalisering på en effektiv måte, åpner det seg et hav av muligheter for oss som skaper og distribuerer innhold, og vi kan sikre økt kvalitet for brukeren og økt effekt for annonsøren i samme øyeblikk.

Versjonering er ikke bare teknikk. Det er en nødvendighet for å inkludere alle i innholdet vi skaper. AI gir oss muligheten til å nå ut til enda flere med annonsørenes budskap. Vi kan enklere levere på universell utforming, og tilgjengeliggjøre innhold som er på premissene til mennesker med syns-, hørsel- eller lesevansker.

I 2021 skapte Helsedirektoratet, Mindshare og Partnerstudio «Si nei»-kampanjen på seks språk; polsk, urdu, engelsk, arabisk, somali og norsk. Vi fant oversettere, korrekturleste, og justerte over flere runder. Vi laget en teknisk løsning slik at artiklene på arabisk kunne leses fra høyre til venstre. Artiklene passerte en halv million sidevisninger, og ble mest lest på norsk, somali og urdu. Et komplekst og givende prosjekt som vi med dagens AI-verktøy kunne gjort enda raskere og bedre. Det gjør meg glad.

Vårt mål i Partnerstudio er så enkelt som det er vanskelig: Å bygge nye innholdsopplevelser, hvor valgfrihet står i sentrum, enten du ønsker å lese, se eller lytte. Det som ligger foran oss er en medievirkelighet hvor brukeren bestemmer sin opplevelse. En virkelighet der vi som bransje må ta stilling til om vi klarer å levere på det som skal til for å holde på deres oppmerksomhet. Og klarer vi ikke det - da risikerer vi å bli irrelevante.

Adapt or die!