NRK melder om at Statistisk sentralbyrå har målt sortert og levert mengde av husholdningsavfall i Norge til 41–44 prosent, mens faktisk gjenvunnet husholdningsavfall er målt til 28–29 prosent av NTNU. Det at nesten halvparten av husholdningsavfallet blir kildesortert, er ikke det samme som at det blir resirkulert.
SSB lyver ikke – det er målemetoden som skaper et falskt bilde av hvor gode vi er på resirkulering i Norge. Du må lytte med veldig spissede ører for å tolke statistikken riktig. Det er det vanskelig å forholde seg til, ikke minst når hviskeleken går fra SSB til mediene til gjenfortelling.
Det er lett å få tak i tall som gagner en selv, og å bygge opp et godt narrativ i stedet for et godt datagrunnlag. Dermed skapes det myter som gagner noen – om det er politikere eller næringsliv – i stedet for at vi har valide data å ta gode beslutninger på.
Viktige beslutninger tas på grunnlag av konklusjoner trukket på statistikk. Beslutninger som påvirker hvordan vi alle lever livene våre: Alt fra skatteletter, miljø- og helsepolitikk – helt ned til hvordan vi skal drive business. Og utfordringene knyttet til tallene vi bruker står i kø:
- Vi har mangelfulle data
- Det brukes upresise målemetoder
- Det er manglende åpenhet
Det følger et stort ansvar i å være presis når statistikk presenteres. Det kan ikke være slik at det må gravejournalistikk til for å tolke hva SSB legger frem. Det burde vært presisert fra starten av. Vi stoler på SSB, og vi stoler på at de er presise. Når de ikke er det, er det et problem.
I februar 2024 publiserte konsulentselskapet Gartner en analyse som sier at søkemotortrafikk vil bli redusert med 25 prosent i løpet av 2026, fordi folk vil flytte seg over til ChatGPT og dets like. Analysen har i ettertid blitt kritisert, med basis i at den drastiske endringen i bruksmønster og tidspunktet for når dette skjer, er noe Gartner har kommet frem til ved hjelp av synsing. Samtidig har Alphabet-aksjen aldri stått sterkere, markedet tror ikke på prediksjonene til Gartner. Men short-anbefalingen som denne prediksjonen er, er det tilsynelatende ingen som tror på. Har Gartner shortet Alphabet? Det burde de, om de stoler på sine egne råd.
Det at søketrafikk skal gå ned 25 prosent og andre «Google is Dead»-budskap skaper frykt – som igjen skaper oppmerksomhet og konsulentoppdrag. Analyse- og konsulentselskaper bør, på lik linje med SSB, være klar over sin posisjon som meningspåvirker. Bukken bør ikke vokte havresekken.
Vi må kreve at statistikken vi får servert ikke bare er sannferdig, men at den også er godt kommunisert. «Tolk den som du vil» eller «Vi henter bare tallene» er en feig tilnærming. Vi fortjener bedre enn det.
Skal vi unngå søppelstatistikk må vi:
- Være tydelige på presisjonen i tallene. Er det innhentet avfall eller er det faktisk resirkulert og gjenbrukt?
- Være åpne om hvordan statistikken er hentet inn.
- Tilpasse hvordan vi kommuniserer statistikk og metadata om statistikk med de den berører. Her er det mye å gå på.
Jeg tror det er gjort mange feilinvesteringer på grunn av riktig tolkning av uriktige data, og på grunn av feil tolkning av både riktige og uriktige data.
Men hvilke tall kan vi stole på? Og ikke minst, hvilke kilder kan vi stole på?
Vi trenger en Vær Varsom-plakat for både innhenting og publisering av statistikk.
Kommentér