Dette er i mange tilfeller å strekke strikken litt langt, men det er en solid dose sannhet i det. Som markedsførere er vi ofte over snittet interessert i USP’er (uniqe selling points) og produktegenskaper og reklame (spesielt innen egen kategori) enn det han, hun eller hen i gaten er. Men hva så? Hva betyr egentlig det?

Det er nok ikke mange som er uenig i at man må være kundesentrisk, basere seg på markeds- og kundeinnsikt, se verden utenfra ikke innenifra for å treffe med produktet sitt og kommunikasjon sin eller distribusjon for den saks skyld.

Jeg hjelper for tiden et selskap i en bransje jeg tidligere jobbet mange år i. Noe som slo meg når jeg kom tilbake, var hvor annerledes jeg ser på kategorien nå, syv år senere. Det jeg da trodde «alle» var opptatt av, tenker jeg nå at de færreste er opptatt av. Det jeg trodde var relevant og USP’er ser jeg nå mer på som «stammespråk». Å få litt avstand har gitt meg et nytt perspektiv – og en påminnelse om hvor fort man kan bli miljøskadet som markedsfører.

Så for å se markedet og kunden utenfra, ikke innenifra:

Vær nysgjerrig, og kom deg ut av kontoret.

Berik Excel-arkene med virkelige innsikter fra den virkelige verden. Min opplevelse er at mange med stadig økende tilgang til kvantitativ data har vektlagt dette disproposjonalt mye versus det å innhente og tolke kvalitative data.

Observer kjøpssituasjon og produkt/tjeneste i bruk, snakk med kunder, ikke-kunder, ansatt i butikk, folk på kundeservice. Forstå ikke bare hva folk gjør, men hvorfor de gjør det de gjør.

Løft blikket og se ut over egen kategori. Kanskje spesielt når det gjelder kommunikasjon og reklame r det viktig å se det i kontekst. Din reklame vises ikke isolert. Den vises i kontekst, og den kjemper ikke bare om oppmerksomheten mot reklame fra konkurrenter, men fra «alt». Det vil si reklame fra andre kategorier, artikler på nettsiden og ikke minst mobilen som trolig er godt plantet i høyre hånd. Vurder den i kontekst, slik målgruppen gjør.