Smash er digg! Ja, Smash har bygget en sterk merkevare over mange år med kreativ, morsom og annerledes kommunikasjon som har skapt både kjennskap og lojalitet. Men det viktigste er at det som er inni posen faktisk lever opp til mine forventninger til merkevaren: Smash er jo dritgodt!

Jeg vil gjerne trekke inn kultur og internkommunikasjon i diskusjonen om kjedelig reklame, svake merkevarer og merkevarebygging. For at en merkevare skal bli helhetlig og sterk, må det som er «inni» merkevaren – selve Smashen, menneskene og kulturen – reflektere det eksterne uttrykket. Dette er det Denise Lee Yohn kaller «Brand-Culture Fusion». Det handler om at en bedrifts eksterne merkevare og interne kultur må jobbe sammen, slik at det som loves utad, også leveres innad i organisasjonen.

Kun 21 prosent av ansatte er engasjerte – hvordan påvirker det en merkevare?

Ifølge Gallups rapport State of the Global Workplace: 2024, er kun 21 prosent av ansatte i Norge engasjert i jobben. Hvordan påvirker dette en merkevare? Engasjement på arbeidsplassen kan virke som et vagt begrep, men ved å styrke kulturen i tråd med merkevaren kan man øke ansattes motivasjon og engasjement. Tydelig kommunikasjon om merkevarens visjon, verdier og mål skaper tilhørighet til merkevaren, mens en godt formidlet strategi gir eierskap og gjennomføringskraft. Derfor må bedrifter bruke samme kreative fortellerteknikker og virkemidler internt som eksternt. Hvis den interne kulturen speiler merkevarens eksterne uttrykk, lever bedriften opp til kundeløftene – Smashen blir god.

For eksempel, uten de kunnskapsrike, vennlige og behjelpelige ansatte på Vinmonopolet, ville kundeopplevelsen og dermed merkevaren vært langt svakere. Når ansatte forstår selskapets strategi og verdier, og disse er forankret i kulturen, vil merkevaren stå sterkere enn når kun markedsavdelingen formidler budskapet utad, mens resten av organisasjonen fokuserer på drift og resultater.

Strawberry skiller seg ut som merkevare i Norge ved å gjøre ansattopplevelsen til en del av sin eksterne kommunikasjon. De sier i praksis: «Kom og bo på våre hoteller fordi vi bryr oss om at våre ansatte trives og har det gøy på jobb.» Dette gjør at min holdning og forventning til merkevaren «Strawberry» styrkes.

Bottom line:

Akkurat som Smash har perfeksjonert kombinasjonen av salt, søtt og sprøtt i posen, samtidig som de har en tydelig stemme utad, må merkevarer også bruke de samme fortellerteknikkene og virkemidlene i internkommunikasjonen som eksternt. Å jobbe med kultur og internkommunikasjon handler om mer enn å skape et hyggelig arbeidsmiljø med flinke ansatte; det handler om å bygge sterke merkevarer innenfra og ut – for å styrke posisjonen og ta markedsandeler.