«Det går rykter om at de svenske håndballjentene forsøker å ligge seg til seier i Paris», melder Ikea Norge på Facebook rett før de olympiske lekene braker løs i den franske hovedstaden. Allerede i kveld møtes de svenske og de norske håndballjentene til åpningskamp.

Den noe oppsiktsvekkende meldingen kommer få dager etter at det ble kjent at de svenske håndballjentene valgte å avlegge Ikea i Paris en visitt etter å ha tilbragt sin første natt i OL-landsbyen. Problemet var ikke at sengene i seg selv er laget av papp (!), men at madrassene var for harde.

- Madrassen er for hard. Den er også helt ny, så det tar tid før den blir mykere. Men vi følte ikke at vi orket å vente på det, for vi trenger å sove godt fra starten av, sier den svenske Vipers-spilleren Jamina Roberts til det svenske nyhetsbyrået TT.

Saken også nådd norske nyhetsmedier, inkludert Nettavisen, som har tatt seg bryet med å intervjue selskapet som har laget sengene i OL-landsbyen.

- Hopper i stolen
Men ikke alle har fått med seg dette. I hvert fall tyder flere av tilbakemeldingene på Ikeas Facebook-innlegg på at nyheten om det svenske håndballandslagets Ikea-tur har gått dem hus forbi.

«Er det en språktvist her jeg ikke forstår?» spør én følger.

Også tidligere reklamemann og TV-gründer, Øivind Lindøe, reagerer. 

- Ikke engang Sterling Cooper (et fiktivt reklamebyrå fra TV-serien «Mad Men», red. anm.) ville latt denne på i trykken på 60-tallet. Ikea har fått en fiks idé som man hopper i stolen av å se. Rart at ingen fanget det opp, det må jo ha vært flere involvert i arbeidet, sier han til Kampanje.

Han legger at han tar referansen til svenskenes Ikea-handel, uten at han synes det gjør saken noe bedre.

- En så stor aktør som Ikea bør ikke fleipe med hva som helst. Det passer dem ikke, sier han.

- Skal være respektfull
Pressekontakt Stine Odland i Ikea forteller at de synes det er gøy å kaste seg på aktuelle hendelser, spesielt når de er knyttet til deres egen merkevare.

- At de svenske håndballjentene foretrekker å sove godt på noe som er kjent for dem, synes vi er artig. Det har aldri vært vår hensikt å støte noen, sier hun.

Kort tid etter at Kampanje tok kontakt med Ikea la de inn en forklaring av spøken i eget kommentarfelt, samt en lenke til Dagbladets omtale av saken.

- Beveger dere dere på kanten her?

- Det å kaste seg på aktualiteter er noe vi synes er gøy, men det skal være på en respektfull måte. Dette var en liten sak som vi kan forstå at ikke alle har lest, men det har aldri vært vår hensikt å støte noen, men heller ha litt glimt i øyet. Jeg tror at når folk ser linken, så vil de skjønne at det er en morsom sak.

- Har dere fått noen respons fra svenskene?

- Nei, men jeg ser at Ikea Sverige har lagt ut noe tilsvarende på Instagram.

Ikea jobber med reklamebyrået Try i Norge. De har også tidligere vakt oppsikt med sine reklamekampanjer, samt vunnet en rekke reklamepriser både her hjemme og i utlandet.

Les mer: Ikeas markedssjef om oppsiktsvekkende oppkast-film: - Ønsket å overraske

Oppdatert: Torsdag ettermiddag valgte Ikea å slette innlegget. Les mer: Ikea trekker svenskespøk: - Vanskelig