Onsdag ble det fjerde norske Young Lions-teamet kåret, og jubelen og smilene satt løst da Andrea Hopen og Anna Karoline Gamme i Publicis Starcom, fikk beskjed om at de skal representere Norge i Young Lions i juni.

- Wow, er det sant? Det var uventet, overraskende, stas og gøy på en gang, sier Hopen og Gamme til Kampanje, like etter at de har fått overlevert beskjeden fra daglig leder i Mediebyråforeningen, Camilla Gåre og Cannes Lions representant fra CAPA, Julie Broholm Nielsen i Publicis-huset.

Starcom-duoen danket ut 13 andre lag og gikk seirende ut av Media-kategorien med jobben «Uffda! Du er kvinne», basert på en brief fra den veldedige utviklings- og nødhjelpsorganisasjonen Care Norge. Ideen som sikret Hopen og Gamme seieren rettet søkelyset til kvinner som faktisk ikke har kontroll over egen økonomi og fratok kvinner retten til å vippse penger på kvinnedagen

- Vi valgte å gå rett på sak og var tidlig trigget av å bygge caset rundt penger, forteller Hopen.

I caset presenterte de en error-melding som kom opp hver gang en kvinne skulle vippse et beløp – kun fordi hun er kvinne.

- Skal man få frem en slik promlemstilling, som er langt unna virkeligheten for oss her i Norge, valgte vi en løsning som man kjenner litt på i magen. For oss er det en fillesak å skulle vippse en betaling for noe, men veldig mange kvinner har ikke kontroll på egen økonomi, og det ønsket vi å få tydelig frem, sier Gamme.

Les mer: Skal forsvare Norges film- og print-ære i Young Lions

Ble kalt inn til falskt møte
Vinnerduoen presenterte caset sitt tirsdag, og hadde ingen anelse før Mediebyråforeningen og CAPA overrasket dem på arbeidsplassen.

- Vi hadde en grei følelse etter presentasjonen fordi vi følte at vi fikk sagt og vist frem det vi hadde, men da det ble påpekt at vi var «modige» ble jeg redd for at vi hadde vært litt for modige og at det ikke falt i smak hos juryen, sier Gamme.

Men det viste seg at det modige valget var akkurat det som traff hos juryen.

- De utmerket seg gjennom sin mediestrategiske tilnærming og veldig tydelige kreative uttak, viste at de hadde forstått oppgaven og utfordringen Care står overfor på en utmerket måte. De tok ideene helt ut i presentasjonen og hadde satt sammen en medieplan om juryen ble svært imponert over, sier Torstein Rafgård i OMD, som er faglig ansvarlig i juryen. 

Starcom-sjef Camilla Halleraker var den første som fikk vinner-nyheten og kalte Hopen og Gamme inn til et falskt kundemøte onsdag, da det synlige beviset på Young Lions-seier skulle overrekkes.

- Vi ante ingenting. Jeg surret rundt i tredje etasje på vei til møtet da jeg plutselig ble hentet av Camilla, forteller Hopen.

Overrasket:

Cannes Lions representant fra CAPA, Julie Broholm Nielsen(f.v.) og daglig leder i Mediebyråforeningen, Camilla Gåre (t.h.) delte ut beviset på at Starcom-duoen Andrea Hopen og Anna Karoline Gamme er årets vinnere i Media. Foto: Anette Johansen-Desjardin

Bytter ut pils med champagne
Nå kan duoen gjøre seg klare og starte forberedelse mot det som blir den 71. utgaven av Cannes Lions, der Young Lions-konkurransen foregår parallelt med hovedkonkurransen den tredje uken i juni.

- Vi skal fokusere på å forberede oss godt. Vi kjenner det norske mediemarkedet svært godt, men det globale har vi ikke så stor kjennskap til. Også vil vi snakke med andre som har deltatt tidligere for å plukke opp noen gode tips, sier Gamme.

Duoen har vært i Starcom de siste to årene og begynte med kun et par måneders mellomrom. De har blitt godt kjent de siste årene og ser frem til 48 intensive timer i Cannes der de får en ny brief som skal løses om noen måneder.

- Vi jobber godt under press og er flinke til å dytte hverandre tilbake i sporet under idemyldringen. Vi har funnet en god oppskrift som vi skal bruke som et utgangspunkt, selv om vi vet at konkurransen blir enda tøffere i Frankrike, sier Gamme.

Vinneroppskriften, i tillegg til å sette en god mediestartegi fra start, var godt med påfyll.

- Vi har Mondelēz som kunde, så vi raidet Mondelēz-skapet et par ganger. Det gikk med en god del Kvikk Lunsj, sier Gamme.

- Også ble det noen pils den siste dagen, røper Hopen.

- Så vinneroppskriften er rett og slett pils og Kvikk Lunsj?

- Ja, i tillegg til å lande en god idé så raskt som mulig og tørre å stå i den. Vi skal bruke tiden godt til å forberede oss, også må vi spille på våre styrker, sier Gamme.

- Også kanskje bytte ut pilsen med champagne. I hvert fall hvis vi vinner, skyter Hopen inn.

- Har dere troen på seier?

- Ja, absolutt. Det må vi – hvis ikke hadde det ikke vært noen vits å reise, sier Gamme.

- Viktig at de beholder måten de tenker på
Det var en tydelig stolt byråleder som var den første til å gratulere Hopen og Gamme.

- Jeg er imponert fordi jeg vet hvor mye jobb som ligger bak, sier Camilla Halleraker til Kampanje.

Hun har selv juryert media-kategorien.

- Det internasjonale nivået er skyhøyt, og jeg tror det er viktig at de beholder måten de tenker på nå. Det har de virkelig bevist med en sterk og kreativ idé, fortsetter hun.

Halleraker peker på at Young Lions både er lærerikt og en mulighet til å bygge videre karriere.

- Dette er noe av det største de kan oppleve og det er stas at vi fostrer talenter. Jeg er veldig stolt og glad på deres vegne.

Les også: Try-duo er årets første Young Lions-vinnere: - Målet er å vinne

Norge har allerede kåret vinnere i Digital, Print og Film, henholdsvis fra Try Reklame, NORD DDB og Try Råd. Etter at det ble kjent at Hopen og Gamme i Publicis Starcom skal representere Norge i Media, gjenstår bare PR og Marketer.

I fjor stakk Orkla-teamet med Katrine Engja Stake og Konrad Skogen, av med sølv i Marketer og sikret Norges eneste metall i Young Lions. Cannes Lions begynner 17. juni i år.

Les mer: Sølv til reklametalenter fra Orkla i Cannes: - Helt rått

Stolt sjef:

Byråleder i Publicis Starcom Camilla Halleraker, var stolt da Andrea Hopen (f.v.) og Anna Karoline Gamme (t.h.), fikk beskjed om at de skal representerer Norge i Young Lions. Foto: Anette Johansen-Desjardin