Forrige måned meldte Kampanje om at SAS' nye bonusprogram får miljørefs. En av de som var mest kritisk til kampanjen er leder i Fremtiden i våre hender, Anja Bakken Riise. Hun mener kampanjen til SAS er fullstendig skivebom, og et åpenbart eksempel på grønnvasking.

- Flyreiser er en av våre mest utslippsintensive transportformer. Å droppe en flyreise er noe av det mest effektive du som enkeltmenneske kan gjøre for å kutte egne klimagassutslipp. Da gir det ikke mening med ordninger som belønner mer reising med fly, uttalte Riise ovenfor Kampanje. 

Hun synes  det er et «grelt eksempel» på at miljølovgivningen henger etter.

- At SAS forsøker å kamuflere dette ved å kalle bonusordningen for «concious» gir det hele en skikkelig emmen bismak, la Riise til.

Les mer: SAS-kampanje får miljørefs: - Skivebom

Nå har miljøorganisasjonen klaget inn saken til Forbrukertilsynet, melder VG. 

SAS er ikke enig i kritikken. Visepresident for produkt og lojalitet i SAS, Aron Backström, har tildigere sagt til Kampanje at målet med kampanjen ikke er å oppmuntre kundene deres til å fly mer, men å hjelpe dem til å ta mer bærekraftige valg når de reiser og i hverdagen.

- Luftfart spiller en viktig rolle i skandinavisk infrastruktur, men for å bli bærekraftig må industrien vår endres. I SAS streber vi etter å drive denne endringen med en rekke initiativer, og vi må også ta noen grep sammen med kundene våre. Det er det Conscious Traveler handler om. 

Les mer: SAS-topp avviser miljørefs: - Aksepterer ikke premisset for kritikken

Underdirektør i tilsynsavdelingen, Tonje H. Drevland sier til VG at de foreløpig ikke har vurdert klagen fra Forbrukerrådet mot SAS.

Drevland sier videre at selskaper som bruker påstander om klima og miljø i markedsføring, er pålagt å følge grunnleggende og kjente regler om slike påstander. 

- Flybransjen er for eksempel en spesielt miljøbelastende bransje. Er det snakk svært små tiltak i det store bilde, må dette som et minimum fremgå helt klart i markedsføringen. Er det helt uvesentlige tiltak, kan det være forbudt å knytte klima- og miljøpåstander til dette i det hele tatt, legger hun til.