Annonsørforeningen Anfo har tradisjonen tro tatt på seg jobben med å finne ut av hvilke buzzord som begeistrer og hvilke buzzord som irriterer mest i bransjen. Overraskende nok er det samme ord som topper begge lister. Mindre overraskende er det nok at det dreier seg om ordet «AI».

Av 240 respondenter mener 27 prosent at «AI» er det mest overvurderte buzzordet de siste årene. Samtidig mener 31 prosent at det vil være det viktigste buzzordet i år.

- Vi erkjenner at AI-toget ikke vil stoppe med det første. På langt nær, AI vil bli en helt sentral del av utviklingen fremover, i alle deler av bransjen, sier Håvard Kvernaas Bakken i Anfo.

Hans spådom er at «AI» vil feste seg på toppen av listen over de viktigste buzzordene, og kanskje irritere mindre etter hvert.

Disse ordene er vi lei av
22 prosent mener «dyrtid» bør gå inn i historiebøkene når vi for alvor tar fatt på 2024. I motsetning til «AI» befinner dette ordet seg ikke på listen over buzzord bransjen tror blir viktig i år.

- Dyrtid minner oss kanskje om tøffe tider, har en negativ klang og uttrykket har muligens blitt noe misbrukt. Litt romsligere økonomi har vil vel nå sammenlignet med 30-tallet, spør Kvernaas Bakken.

22 prosent mener «bærekraft» er overvurdert, og «bærekraftmål» er ikke langt bak med 20 prosent.

- Bærekraft skaper harme, men oppleves på samme tid som svært viktig i tiden fremover. Litt som AI med andre ord. Som ved tidligere år er byråfolk og mediebransjen mer lei av bærekraft enn annonsørene.

Plassering Buzzord Prosent
1. AI 27
2. Dyrtid 22
3. Metaverset 22
4. Bærekraftmål 21
5. Agil 20
6. Cookieløs verden 19
7. ChatGPT 16
8. Kunstig intelligens 14
9. Growth Hacking 14
10. Holistisk 13


Spørsmål stilt: Hvilke buzzord er de mest overvurderte marketing buzzord i den siste tiden, dvs. de du er mest lei av? Flere svar mulig. 240 respondenter.

Disse ordene blir viktige
I tillegg til beslektede ord som «kunstig intelligens» og «ChatGPT», løfter bransjen frem «brukeropplevelse» og «førstepartsdata» som buzzord som blir viktige i år.

- Vi så det samme bildet i Den Store Annonsørrapporten. Her kom det frem at brukeropplevelse på nett, førstepartsdata, kundereise og måling av reklameeffektivitet er sentrale innsatsområder i mange markedsavdelinger, sier Kvernaas Bakken.

Plassering Buzzord Prosent
1. AI 31
2. Kunstig intelligens 29
3. ChatGPT 23
4. Brukeropplevelse 19
5. Førstepartsdata 17
6. Bærekraft 16
7. Samfunnsansvar 15
8. Kundereise 14
9. ROI 14
10. Datasikkerhet 12


Spørsmål stilt: Hvilke buzzord vil være de viktigste i 2024 – i vår bransje – slik du ser det? Flere svar mulig. 240 respondenter.