Navn: Celin Kjenslie

Stilling: Markedssjef i Ikea Norge

Alder: 39

Aktuell: Ikea fikk masse tyn og kritikk for sin oppkast-reklame tidligere i år. Nå er filmen nominert i flere prestisjetunge reklamekonkurranser

- Blir det mer provoserende reklame fra Ikea fremover?

- Hvis det med provoserende menes innhold som fanger opp det genuine og usminkede i livet, kan jeg ikke utelukke det. Vi vil fortsette å feire det ekte, selv om det kanskje rører litt i følelsene.

- Hva spiser og drikker du på julaften? 

- Spør heller hva jeg ikke spiser! Jeg har måttet adoptere både vestlandske og danske juletradisjoner med egne, så menyen inkluderer ribbe, pinnekjøtt og and. Men når det kommer til min personlige favoritt, er det ingen tvil: Ribba er kongen på bordet. Ingenting slår den sprø saftigheten som tar meg tilbake til barndommens julemagi.

- Om du skulle oppsummere 2023 med tre ord, hvilke ord ville du valgt og hvorfor akkurat de ordene?

- Uro, utviklende og gøy. Uro fordi dette året har jeg, og sikkert flere med meg, kjent at økonomien er strammere og at verden blir mer ustabil. Utviklende fordi store deler av 2023 har jeg vært «fersk» i jobben og jeg føler meg fortsatt ny, så året har vært som å forlate det kjente og trygge for å omfavne det spennende og utfordrende i det ukjente. Og gøy fordi at tross ett hektisk og urolig år har jeg faktisk hatt det aller mest gøy. 

- Hvilken person har imponert deg mest i 2023? 

- Jessica Anderen, ny leder for Ikea Foundation. Hun har ansvaret for å investere 15 prosent av Ikeas overskudd i arbeidet med å forbedre livene til sårbare barn, ved å støtte familiene deres i å skape bærekraftige levebrød. Samtidig jobber stiftelsen med å bekjempe og håndtere klimaendringer. Hittil har Ikea Foundation donert 1,8 milliarder euro til ulike formål for å bekjempe fattigdom og takle klimautfordringer. Det gjør meg virkelig stolt av arbeidsplassen min, og jobben min får mer mening.

- Hvem får prisen for å være årets mest woke person, og hvem vil du kansellere?

- Det er et aktuelt spørsmål, og jeg har egentlig ikke så sterke meninger om «woke», men lurer på om kanselleringskulturen har gått litt over styr. Hvem vet, kanskje har noen bestemt seg for å kansellere Ikea bare fordi vi viste en gjenkjennbar scene med oppkast i reklamene våre?

- Hva er det beste du har brukt KI-verktøy til i år?

- Årets høydepunkt må ha vært da vi tok i bruk KI for å skape Kombinerad-kolleksjonen. Den ultimate aprilsnarren på sosiale medier med rare kombinasjoner av møbler: Lampepute, bokhyllestol, sovekjøkken og stolbord. Det skapte enormt engasjement, og overraskende mange ønsket seg faktisk en bokhylle-stol i virkeligheten – genialt og praktisk, eller hva? Dessverre falt sovekjøkkenet ikke like godt i smak.

- Næringslivet tok tydelig standpunkt under invasjonen av Ukraina. Hvordan opplever du næringslivets engasjement i krigen mellom Israel og Hamas?

- Et vanskelig tema om en betent langvarig konflikt som jeg håper det blir en snarlig løsning på.

- 2023 har vært en endeløs rekke av politiske skandaler. Har din tillit til norske politikere svekket seg, eller har du fortsatt troen på våre folkevalgte?

- Det viser seg at politikere er faktisk mennesker de også, og det er på en måte ganske forfriskende å innse. Men ærlig talt, tilliten min til dem øker ikke akkurat når noen stikker av med fem oster, en Salma-laks og et par solbriller, eller misbruker makten sin for egen vinning. Håper de får sjekket skapet for skjeletter og viser litt integritet i stortingsvalget i 2025. Nordmenn er jo ganske tilgivende – det er en gave alle politikere bør sette pris på.

- Vibeke Fürst Haugen legger bak seg sitt første hele år som kringkastingssjef. Hvilket terningkast vil du gi henne?

- Først og fremst, tenk at det skulle ta så lang tid å gi denne muligheten til en kvinne! Vibeke har virkelig hatt et utfordrende første år, og det har sikkert ikke vært enkelt å stå i alt dette. Terningkast: 3. Men herfra kan det bare gå oppover. Jeg heier på henne!

- Hva gleder du deg mest til i 2024?

- På det personlig plan gleder jeg meg til masse ski med familien, feiring av 40-års dager, og gode turopplevelser i Norge. På jobb gleder jeg meg til å sette alle de spennende planen vi har til live. Til våren åpner vi blant Ikea midt i Oslo på selveste Karl Johan. Vi skal også jobbe videre med å gjøre Ikea mer tilgjengelig for de mange ved å investere i nye prosjekter, senke prisene og fortsette å overraske med gøyal markedskommunikasjon. Alltid med et glimt øyet!

- Hvilket bilde fra kamerarullen din i 2023 kommer du til å huske best? 

- Det må være et bilde av venninnegjengen på toppen av Besseggen i september. Bildet ble knipset etter at jeg hadde mitt eget «Tommy Steine-øyeblikk», for de som kjenner referansen til «71 grader nord» i 2010. Å stivne av høydeskrekk midt på eggen mens små barn spretter forbi som fjellgeiter er virkelig ikke en hyggelig opplevelse. Men når nære venner og helt ukjente mennesker går sammen og nærmest bærer deg opp til toppen, blir man virkelig rørt av hva folk er i stand til. Mestringsfølelsen når du til slutt overvinner frykten er helt unik.

Beseggen spesial::

Markedssjefen for Ikea Norge, Celin Kjenslie, drar frem dette bildet fra mobilen for å oppsummere 2023 på godt og vondt. - Å stivne av høydeskrekk midt på eggen mens små barn spretter forbi som fjellgeiter er virkelig ikke en hyggelig opplevelse, sier hun. Foto: Privat.