Den siste tiden har det pågått en debatt rundt autogenererte bilder skapt av kunstig intelligens (KI), er blitt så gode at de kan forveksles med ekte foto.  KI-teknologien gjør det enkelt for brukerne å lage realistiske bilder av mennesker med svært detaljerte og naturlige trekk. I fjor ble det innført en plikt til at all reklame der kroppsfasong, størrelse eller hud er endret ved retusjering eller annen manipulering, skal merkes med et standardmerke. Per i dag omfattes ikke AI-produserte bilder av disse reglene. 

- Det finnes i dag allerede mange KI-genererte kroppsbilder i sosiale medier. Hvis vi, og spesielt de unge utsettes mange nok ganger for disse perfekte, men uekte kroppene kan det få alvorlige konsekvenser for den enkeltes selvfølelse, fysiske- og psykiske helse, sier Sebastian Kvarme, kommunikasjonssjef i SATS til Kampanje.

Han mener at man det er viktig å være på vakt med tanke på utviklingen og bruken av kunstig intelligens også i markedsføring.

- AI-genererte bilder i markedsføring er ikke et stort problem i dag, men det kan bli det dersom myndighetene ikke kommer i forkant av endringene som nå skjer. 

- Stort engasjement
Kampanjen er laget i samarbeid med Try og ble lansert i går. Try-rådgiver, Hanan Jahr forteller «at bildet er 100 prosent KI-generert.» 

- Bildet er laget med en Pro-konto i Midjourney, der vi rett og slett lekte oss frem med mange ulike tekstprompts for å få et troverdig resultat. Det er ikke brukt noe foto eller bildereferanse som utgangspunkt, kun tekstforslag, sier Jahr til Kampanje. 

Til tross for at kampanjen ikke har vært ute i mer enn 24 timer har den allerede blitt godt lagt merke til.

-  Vi ser at bildet allerede har skapt stort engasjement på sosiale medier, sier Kvarme til Kampanje. 

Roper på politikerne
Treningsgiganten håper at Barne- og familieminister, Kjersti Toppe, og Forbrukertilsynet umiddelbart ser på saken og vurderer om det er behov for å endre eller presisere dagens regelverk. En av de som har engasjert seg i saken er fotograf, Pål M. Laukli

- Ting skjer fort om dagen! Utviklingen av KI er en revolusjon innen teknologi vi knapt har sett makan til. Jeg husker da jeg fikk Internett, og jeg husker da jeg fikk min første iPhone. Det utløste store samfunnsmessige forandringer, men det er ingenting opp mot hva vi potensielt står ovenfor nå med kunstig intelligens, skriver han i et Facebook- innlegg. 

Han minner om debatten rundt merking av reklame fra i fjor sommer.

- Markedsføringsloven § 2 krever at all reklame der en kroppsfasong, størrelse eller hud er endret ved retusjering, skal merkes. Siden loven ble iverksatt har det gjennom AI blitt mulig å lage egne bilder som ser ut som ekte personer. En logisk konsekvens av dette er at AI-bilder også bør merkes. Bra at SATS tar ballen, skriver han videre.  

Les mer: Reklamefotograf ut mot ny lov: - Umulig å forholde seg til 

- Opplever press
Ifølge en rapport fra Ungdata sier mer enn 40 prosent av ungdom i Norge at de opplever et press om å se bra ut og ha en fin kropp og at kroppspresset kan føre til «lav selvfølelse, depresjon, spiseforstyrrelser og en rekke andre helseproblemer samt dopingbruk», som det heter i meldingen fra SATS .

Kreativt team bak kampanjen er Marcus Hassel, Torkel Skjolden, Caroline Riis, Eirik Sørensen, prosjektleder Ingrid Lindjordet og rådgiver Hanan Jahr fra Try. 

Les også: Departementet om fotokritikken: - Vi har notert oss at flere har reagert