Denne uken kunne Kampanje omtale at norske selskaper stuper på bærekraftsmålingen Sustainable Brand Index. På initiativ fra Mindshare ønsker dermed nå Mediebyråforeningen å etablere en bransjestandard for målinger av ressursforbruket bak reklamedistribusjon.

- Som mediebyråer jobber vi med flere av Norges største og mest profilerte merkevarer. Det betyr at vi virkelig må være bevisste på utfordringene som ligger i balansegangen mellom sosial, miljømessig og økonomisk bærekraft, sier daglig leder i Mediebyråforeningen, Kristin Brimi og legger til:

- Misforstå meg rett, vi er glad i reklame. Vi jobber med distribusjon av annonser og ønsker å gjøre dette på en god måte, men vi ser også at reklame bidrar til overforbruk som ikke er bra for samfunnet.

Inviterer til debatt
Nå inviterer de bransjen til en debatt om hvordan de kan bli bedre i å rådgi, utforme «grønnere» medieplaner og ta medievalg som vil bidra til å redusere annonsørenes CO2-utslipp. 

- Vi ønsker å snakke om klima i en annen kontekst enn det man tradisjonelt gjør. I dag er det lite fokus på hva de ulike byråene bidrar til av CO2-utslipp.  Alle skjønner at dette er viktig og vi etterlyser en åpen og transparant diskusjon om hva man jobber med for å kartlegge ressursforbruket i annonsenes fysiske og digitale reise, sier Brimi.

Ifølge Mediebyråforeningen har – eller jobber – alle deres medlemmer med miljøsertifiseringer i dag. 

- Vi vil naturligvis også invitere andre bransjeorganisasjoner og mediene inn i dialogen. For det er hevet over enhver tvil at vi får gjort mer når vi går sammen, enn hva vi klarer hver for oss, fortsetter Brimi. 

- Har mye å hente på å øke klimakompetansen
Initiativtaker og direktør for bærekraft i Mindshare, Iselin Stensrud, sier at det ikke er helt utenkelig at bransjen snart mottar en brief fra en kunde som er langt fremme i bærekraftskoa, hvor de både får et mediebudsjett og et CO2-budsjett de skal levere en plan innenfor. 

- Vi er helt avhengig av kreativ og effektiv kommunikasjon for å sette opp farten på det grønne skiftet. Vi som bransje påvirker folks ønsker, drømmer, holdninger og handlinger hver eneste dag, og må tørre å snakke mer om miljøaspektene ved markedsføring, og øke bevisstheten om det ansvaret som følger av dette. Her tror jeg vi har mye å hente på å gå sammen for å øke klimakompetansen i bransjen vår, sier Stensrud.