Oppdatert: I en tidligere versjon av denne saken skrev Kampanje at Rema 1000 har et samarbeid med Sophie Elise. Det riktige er at Sophie Elise har et samarbeid med Scandza om et produkt Rema 1000 skulle ta inn i sortimentet sitt. Saken er oppdatert med en kommentar fra Rema 1000.

Subjekt-redaktør Danby Choi er sterkt kritisk til at Rema 1000 stanser den planlagte lanseringen av Sophie Elise-godteri. Danby Choi er nær venn av influenceren og har tidligere tatt henne i forsvar etter at den såkalte bildeskandalen eksploderte i norske medier denne uken.

- Dette er veldig skuffende. Jeg mener at de gir etter for helt urimelig og usaklig kritikk, sier Choi til Kampanje.

Ifølge God kveld Norge skulle en ny merkevare under navnet «Candy Girl fra Sophie Elise» komme i salg i Rema 1000s butikker neste uke. Det er denne lanseringen som nå er satt på vent.

- Situasjonen som er nå er uavklart. Derfor har vi valgt å holde igjen lansering inntil vi vet litt mer, sier kommunikasjonssjef Hege Rognlien i Rema 1000 til God kveld Norge.

Les mer: Rema 1000 stanser Sophie Elise-godteri | Kampanje

- Pinglete og feigt
Avgjørelsen blir tatt etter at Sophie Elise søndag publiserte et bilde av seg selv og en annen influencer på Instagram. Bildet viser de to sammen foran et speil. Kvinnen holder tilsynelatende en liten pose med hvitt innhold, som mange har tolket som narkotika.

Subjekt-redaktøren påpeker at innholdet i posen som er synlig på bildet er ukjent og han advarer mot et «angiversamfunn og ryktesamfunn» basert på ubekreftede opplysninger.

- Rema 1000 bør tørre å stå rakrygget i noen valg nå, sier redaktøren.

Han frykter reaksjonene på bildet i stor grad kommer av at det er nettopp Sophie Elise som la de tut.

- Folk har lett for å bli kjempesinte på Sophie Elise av én eller annen grunn. Det gjør vondt å se.

- Kan du forstå at Rema 1000 av kommersielle hensyn tenker at dette ikke er det beste tidspunktet å lansere en ny produktlinje på?

- Ja, men jeg synes samtidig det er pinglete og feigt. Hvis Rema 1000 anser at de har et samfunnsoppdrag utover å tjene penger til seg selv, kan de stå rakrygget i valgene de tar.

Les mer: Tror NRK-omdømmet står sterkt: - Lojale TV-seere bryr seg ikke om Sophie Elise-skandaler

- Følelser setter dagsorden
Kommunikasjonsrådgiver Hans-Petter Nygård-Hansen synes det er trist, men ikke overraskende at Rema 1000 nå gjør utsetter lanseringen.

- Det overrasker meg ikke at Rema 1000 utsetter lanseringen av godteriet til Sophie Elise. På den ene siden tar det i alle fall livet av alle spekulasjoner om at «dette var et nøye planlagt PR-stunt» om ikke annet. Samtidig synes jeg oppriktig det er litt trist at merkevarer som Rema 1000 ved å sette kampanjen på vent, blir med på hele «du er skyldig inntil det motsatte er bevist»-trenden, hvor følelser fremfor fakta får sette dagsorden, sier han.

Han mener det «er en utvikling som trenger en skikkelig debatt».

- Stadig mer av fokuset vårt handler om å finne feil hos andre, tolke det i verste mening, tillegge det alt av spekulasjoner, insinuasjoner, egne agendaer, konspirasjoner og direkte løgner, for å maksimere de negative følelsene, for å presse medier, virksomheter, organisasjoner og enkeltindivider til å gi etter for presset. En boikott- og kanselleringskultur som skaper et fattigere demokrati, hvor det å ikke delta blir det eneste riktige. Her kunne for eksempel Rema 1000 tatt et standpunkt, men velger i stedet den «trygge stien», sier han.

Kommenterer ikke kritikken
Rema 1000 vil ikke kommentere kritikken fra Danby Choi og Hans-Petter Nygård-Hansen.


Kommunikasjonssjef Hege Rognlien understreker overfor Kampanje at de ikke har noe samarbeid med Sophie Elise, men at de hadde planlagt å ta inn to produkter fra leverandøren Scandza som veganske alternativ.

- På grunn av siste ukes oppmerksomhet har vi valgt å sette lansering av disse to produktene på vent frem til saken er mer avklart, sier hun.