Saken oppdateres.

Onsdag morgen legger den kriserammede sportsgiganten XXL frem sine tall for fjorårets fjerdekvartal. Det er en periode som inneholder den viktige julehandelen, men i regnskapstallen er det lite som minner om glede og gavehandel. Omsetningen stupte med 345 millioner kroner i fjerdekvartal i fjor til 2,2 milliarder kroner. 

Dermed fortsetter problemene å tårne seg opp for XXL Samlet for året har omsetningen falt med nesten 1,2 milliarder kroner på årsbasis. 

Også i Norge er det krevende tider og den nye sjefen Cristina Moreno har nok av saker på pulten når hun tar over som ny sjef i XXL etter Stine Trygg-Hauger som sluttet i varekjeden rett før jul. Rundt halvparten av omsetningsfallet i fjerdekvartal skyldes utviklingen i Norge og det norske markedet står for 53 prosent av omsetningen i XXL.  

XXL-konsernet har varehus i Norge, Sverige, Finland og Østerrike, men trekker seg nå ut av det sistnevnte markedet i løpet av året. 

En av utfordringene til XXL er at selskapet sitter med store lagerbeholdninger av varer de ikke får solgt og selskapet tar nå en nye kjempenedskrivning av varebeholdningen på 300 milllioner kroner, noe som påvirker resultatet kraftig. Underskuddet i fjerde kvartal endte på hele 488 millioner kroner før skatt.

- XXLs resultater er drevet av lav forbrukertillit og redusert etterspørsel etter sportsutstyr generelt. Industrien ser en opphopning av inventar og store rabattaktiviteter. XXL prioriterer streng likviditetskontroll med salg og vareaktiviteter fremfor bruttomarginer. Resultatet er også sterkt påvirket av en ny nedskrivning og under disse betingelsene har XXL lansert en massiv ryddekampanje i alle markeder, skriver XXL i rapporten. 

Rett før jul måtte sportskjeden komme med et resultatvarsel for fjerde kvartal og selskapet har også vært nødt til å hente en halv milliard kroner for å betjene lån.  Som Kampanje også har skrevet flere ganger har det vært hyppige utskiftninger på markedssiden i lang tid.

Det nye året har heller ikke åpnet spesielt bra og XXL melder om en svikt i omsetningen på fem prosent til 650 millioner kroner og fortsatt aggressive tilbudskampanjer. 

Her kan du se tallene til XXL for fjorårets fjerdekvartal. Alle tall i MNOK. 

XXL 2022 2021 Endring i %
Omsetning 2.264,0 2.609,0 - 13,2
Driftsresultat - 236 403 -
Resultat før skatt - 488,0 128,0 -

Under kan du lese et intervju med den nye markedsdirektøren i XXL.