Forrige uke høstet valget av «Årets markedssjef» kritikk av Simen Braathen da han mente at Askeladden var med på å uniformere bybildet med homogene, blankpolerte og forutsigbare konsepter.

- Det er fint at Askeladden har funnet en måte å annonsere på som er effektiv og lønnsom. Men er det så imponerende markedsføringsarbeid å «bare» være billigst på alt? Er det de som, ifølge vinneren selv, drømmer om «å gi mer gass og gi faen» vi skal heie frem? Burde ikke lista ligge litt høyere? spurte Braathen i kommentaren.

Les også: - Kan vi snakke litt om «årets markedssjef»?

Tim Nilo, som av juryen ble valgt til «Årets markedssjef», var denne uken gjest i Kampanjes videokast «Professoren og praktiker’n». Her forteller han om hvordan han opplevde kritikken.

- Jeg registrerte artikkelen etter at jeg fikk den tilsendt av en kompis i helga. Det første som skjedde, er at jeg blir litt oppildnet. Man blir sur, deppa og lei seg, sier Nilo i podkasten.

Nilo kommer også med motsvar på kritikken.

- Det neste som skjedde var at jeg lånte bikkja til søsteren min og tok en lang tur i marka, og pustet litt. Da så jeg poengene i kommentaren til vedkommende og jeg har full forståelse for dem. Så min kommentar til det er to ting, fortsetter han.

Du kan lytte til podkasten i Spotify her og se episodene i Kampanje TV her!

- Hva er kreativitet?
- Det ene er at vi er helt fundamentalt opptatt av kundene og kundefeedback. Den aller største ledestjerne vi har, på tvers av alle selskaper, er kundetilfredshet. Det vi måler alt på er NPS-scoren – det er det vi baserer proof of concept’en vår på (Net Promoter Score, red. anm.). Er ikke den på plass, så ruller vi heller ikke ut ting, sier Nilo.

I tillegg ønsker Nilo seg en bredere definisjon på hva kreativitet faktisk er.

- Hva er kreativitet? Kreativitet kan være store reklamekonsepter, svulstige emosjonelle filmer eller det kan være geriljastunt. Men det kan også være, at vi på bakgrunn av vår innsikt, finner ut at 20.000 kvinner i 2020 ikke tok celleprøve for eksempel. Og dermed ikke lage et reklamestunt rundt det, men går sammen med en ekstern tredjepart og en partner, og tilbyr gratis celleprøve til alle norske kvinner som ikke har gjort det. Det er i mine øyne kreativitet på et annet nivå, sier Nilo.

Askeladdens markedssjef blir også utfordret på kritikken om at de forsøpler bymiljøer med det visuelle uttrykket til selskapene sine.

- Det går også tilbake på hva som er viktig for kundene. I de aller fleste bransjene vi går inn i er tilgjengelighet en av de aller viktigste driverne for valg. Det vet folk fra veldig mange andre kategorier også. Du kan gjøre så mye markedsføring du vil og lage så gode produkter du vil, men folk har en tendens velge det som er tilgjengelig, også fysisk. Da dreier det seg for vår å være til stede der hvor folk bor og der hvor folk ferdes. Enten det er i high street, eller på kjøpesenter, sier Nilo.

- Er det en konflikt om det som faktisk fungerer og kunsten. Er det der vi er? spør Lars Erling Olsen i podkasten.

- Ja, det kan man kanskje si. Jeg er helt ærlig på at jeg bryr meg ikke så mye om kunsten i det. Jeg er opptatt av at vi, i hvert fall fra marketingsiden, opptrer etter etterrettelig og klarer å skape verdi, sier Nilo.

Les også svaret fra professor Tor W. Andreassen som satt i juryen: - Når markedsføring blir redusert til form, farge og kommunikasjon har vi alle tapt

- Lett å avfeie i et Excel-ark
Simen Braathen selv, som var først ute med å kritisere valget av «Årets markedssjef», sier til Kampanje at det ikke handler om å fremme kunsten, men verdiskapning.

- Det handler om å bygge merkevarer med flere ben å stå på. «Sjel», «sjarm» og «kreativitet» er sikkert lett å avfeie i et Excel-ark. Men det er det som gjør at magasiner som Wall Street Journal og Time-Out Magazine løfter frem nye og gamle nabolag i Oslo. For meg er det verdiskapning, sier Braathen til Kampanje.

- Som Osloborger blir jeg trist når jeg ser et mangfoldig bybilde bli byttet ut av det jeg opplever som masseproduserte konsepter. Denne prisen er ikke så viktig for meg, men det var en mulighet til å uttrykke en frustrasjon som jeg og mange andre har følt på lenge, på vegne av en by vi er veldig glade i, legger han til.

Han er enig i at Nilos celleprøve-eksempel er kreativt og at han ser et potensial i Askeladdens markedsføring. Men han mener likevel at selskapet foreløpig ikke har for vane å vise seg fra sin mest kreative side.

- Det er ikke denne typen kreativitet Askeladden har gjort seg kjent for til nå. Dersom de investerer i å fylle konseptene sine med noe mer enn bare «kjapp-og-billig-for-en-hver-pris» og viser at de også bryr seg om nabolagene de opererer i, er de en god kandidat til pris. Ser masse potensialet jeg. Hva med for eksempel konseptet Mén? En plass der kronikører kan møtes på hver sin kasse for å rope ut meningene sine? Alf er sikkert med. Bare å ringe, Tim, avslutter Braathen.