Lotteritilsynet lanserer ny kampanje mot spilleproblemer, med «ikke spill hos utenlandske spillselskap, de tilbyr svart gambling» som hovedbudskap. I kampanjen vil de gjøre unge, mannlige spiller oppmerksomme og mer bevisste på hvilken risiko de tar ved å spille hos utenlandske, ulovlige spillselskap.

- Seks av ti nordmenn vet ikke hvem som har lov å tilby dem pengespill og ikke, og det tallet er for høyt, sier Henrik Nordal, avdelingsdirektør i Lotteritilsynet.

Han mener de ulovlige selskapene tilbyr farlige spill, og spillere kan tape mye penger på kort tid.

- Det er grunnen til at vi nå trapper opp vårt opplysningsarbeid ytterligere, sier han.

Kampanjen består av et knippe ulike minifilmer med komiker Halvor Johansson i hovedrollen, og er utviklet i samarbeid med Trigger Oslo.

Les også: Spillavhengige fortviler over betting-reklame på Discovery-kanaler: - Blodpenger

Forbud mot markedsføring
Svart gambling tilbys av ulovlige spillselskaper i Norge, da mange utenlandske spillselskap tilbyr spill her til lands, uten tillatelse fra norske myndigheter. I en pressemelding skriver tilsynet at 122.000 er risikospillere i Norge, og 55.000 er problemspillere. Ofte er det unge menn som lar seg lokke til svart gambling, men mange deltar også uten å vite om forbudet de utenlandske spillselskapene har mot å tilby spillene og markedsføre dem i Norge.

- Det er ikke ulovlig å spille hos utenlandske selskap, men det er ulovlig å tilby og reklamere for det her i Norge, understreker Nordal.

Målet med kampanjen er å gjøre spillerne oppmerksomme på risikoene de tar. Alle filmene slutter med slagordet «så vet du det», og Lotteritilsynet satser utelukkende på Snapchat som kanal.

I tillegg til filmene har tilsynet, i samarbeid med Snapchat og Trigger, utviklet en egen linse og en quiz hvor man skal lære mer om nettopp hva som gjelder. Dette gjøres på en leken og «spillaktig» måte, men uten risiko for å tape penger eller bli utsatt for aggressiv markedsføring.

Snapchat som eneste format
Oppgaven til kommunikasjonsbyrået Trigger var å hjelpe Lotteritilsynet med å nå yngre menn med budskapet.

- Det er en målgruppe som er vanskelig å treffe, så vi bestemte oss for å utforske Snapchat som eneste format, og gjøre det på kanalens og målgruppens premisser, sier konsulent Lene Lyck Fasting i Trigger, og legger til:

- Vi mener det er modig og riktig av Lotteritilsynet å satse så spisst.

Sebastian Rajendram og Fredrik Juul er begge kreatører i byrået og har jobbet med kampanjen.

- Holdningskampanjer blir ofte til lange filmer, med en lengre pekefinger. Vi er glade for at Lotteritilsynet lot oss lage en for et kjapt og enkelt format, med fokus på forklaring og humor, uten pekefinger. Så håper vi at målgruppen forstår alvoret og konsekvensen av svart gambling, samtidig som de trekker litt på smilebåndet, sier kreatør-duoen.

Kampanjen lanseres i juni og skal gå videre gjennom 2021.