Denne kommentaren ble først publisert på Maren Aas Nakkens Facebook-side.

«Hold kjeft din kjerring», «jævla hore», «hvem faen er du til å mene noe», «please gå å dø» Det er kommentarer jenter må tåle når de ytrer seg i medier. Det er ikke bare trist for den enkelte, for når over halvparten av norske jenter forteller at de blir latterliggjort i sosiale medier på grunn av ytringer, har vi et stort demokratisk problem.

Som daglig leder i et nettverk av norske Youtubere, er dette dessverre meldinger jeg ofte ser. De dukker opp i ny og ne i åpne kommentarfelt, men i innboksen er de mange og grove, og på plattformer som Tiktok, florerer de.

Så skulle man håpe at de bare var enkelthendelser fra troll, de som ikke vet bedre, men dessverre er det et systematisk problem og det er økende. 42 prosent av jenter opplever personkritikk, og en fjerdedel har opplevd hets og hatmeldinger fordi de har delt sine meninger på sosiale medier. Det kommer frem i en fersk undersøkelse Opinion har gjennomført på oppdrag av Stortinget og Stortingspresidenten Tone Wilhelmsen Trøen. Ytringskultur-undersøkelsen retter seg mot jenter og gutter i alderen 15-20 år, og viser tall som Stortingspresidenten selv kaller et alvorlig tilbakeslag i likestillingskampen.

44 prosent av deltakerne i undersøkelsen sier de har fått negative kommentarer eller reaksjoner fordi de har delt egne meninger, og det er jenter det har størst innvirkning på. 56 prosent av jentene svarer de har blitt latterliggjort i sosiale medier på grunn av sine ytringer, og dobbelt så mange jenter som gutter blir snakket ned til (les: av voksne) på grunn av alderen sin.

Undersøkelsen viser at den økende trenden av netthat ikke bare berører kjente kvinneskikkelser, men kvinner generelt.

Vi som jobber med sosiale medier ser det hver dag. Kommentarfelt fylt med nedsettende kommentarer. Kvinnene mottar gjerne de groveste hatmeldingene. På det verste drapstrusler. Spesielt når de bruker stemmen sin til å ytre sine meninger. Da kommer det bølger av nedlatende ord, både til YouTuber, og blant følgerne seg imellom. Meldinger med et formål om å krenke, og ofte angriper de utseende og kropp. Avsenderen representerer alle demografier. Gutter og jenter. Voksne menn og voksne kvinner.

«Hvem faen er du til å mene noe, din stygge hore» er en ekte melding, og den tilhører dessverre ikke sjeldenhetene.

Utviklingen av sosiale medier som en offentlig gapestokk og dens kultur for å spre hat er skremmende. De siste par årene har «cancel-kultur» blitt vanlig, der det er om å gjøre å ta hverandre, istedenfor å debattere hverandre. Ytringsfrihet blir utnyttet som skjold for å rakke ned på andre. Terskelen for å være seg selv, og dele sine tanker og meninger blir høyere. Konsekvensen er at vi mister viktige stemmer og refleksjoner på veien.

Kampen for likestilling og kvinners rettigheter er over hundre år gammel, og på internett har vi et langt stykke igjen å gå. I 2021 erfarer vi at kvinner som tar plass, brytes ned av både sine likekvinner og -menn. Sosiale medier som i teorien kan gi en stemme til alle, tvinger kvinner til stillhet, grunnet den pågående normaliseringen av latterliggjøring og nedlatende kommentarer. Internett er ikke et likestilt rom, men mer som et minefelt for kvinner.

I år er det Stortingsvalg, og de fleste samfunnsaktuelle diskusjoner foregår på sosiale medier.

Demokratiet er pålogget. Hva gjør vi?

Les også: Sprer netthat på digitale skjermer i hele landet: - Tvinger kvinner til stillhet