Influencer-byrået Splay og utendørsselskapet Clear Channel har gått sammen om en kampanje som setter søkelyset på hatet kvinner møter. Meldingene i kampanjen er hentet fra innboksen til Splays kvinnelige youtubere, forteller Maren Aas Nakken, som er daglig leder i selskapet.

- Vi som jobber med dette hver dag ser at jentene får mye mer, og grovere hatmeldinger enn guttene. Sosiale medier som i teorien kan gi en stemme til alle, tvinger kvinner til stillhet, grunnet den pågående normaliseringen av latterliggjøring og nedlatende kommentarer, sier hun.

Clear Channel stiller opp med over 400 av skjermene sine for å spre budskapet.

- Det var ingen tvil da vi ble kontaktet av Splay. Å kunne bruke våre skjermer til å distribuere et så viktig budskap, er utrolig meningsfylt for oss i Clear Channel, sier administrerede direktør i Clear Channel Norge, Dennis Højland Nyegaard.

Les også kommentaren Splay-sjefen har skrevet: - Hvem faen er du til å mene noe?

Kampanjen gikk på lufta på kvinnedagen og har allerede rukket å få enorm oppmerksomhet, både i sosiale og i tradisjonelle medier, inkludert omtale hos NRK.

Influencer Amalie Olsen, som er blant influencerne som fronter kampanjen, forteller til NRK at hatkommentarene begynte å strømme på for to år siden.

- Kommentarene har som regel ingen sammenheng med meningene mine. Jeg får kommentarer på at nesa mi er for lang, at rumpa mi er for liten og at jeg har for små pupper, sier hun.

Budskapet underbygges av Ytringskultur-undersøkelsen gjort av Opinion på oppdrag av Stortinget, som viser at 56 prosent av jenter har blitt latterliggjort i sosiale medier på grunn av sine ytringer.

- Undersøkelsen viser at den økende trenden av netthat ikke bare berører kjente kvinneskikkelser, men kvinner generelt. I år er det Stortingsvalg, og de fleste samfunnsaktuelle diskusjoner foregår på sosiale medier. Konsekvensen er at vi mister viktige stemmer og refleksjoner på veien. Og dette uroer oss, forteller Nakken.