Kort tid etter at Diplom-Is endret maskoten sin, som tidligere har forestilt en inuitt, følger Hatting etter med ny design på sin serie med pølse- og hamburgerbrød, som tidligere har vært markedsført med illustrasjoner av amerikansk urfolk i tråd med navnet Høvding.

Nå er høvdingen byttet ut med lekne pølse- og hamburgerbrødkarakterer i bursdagsselskap, på tur i fjellet og på stranden.

- Opprinnelig var Høvding og Chicago to ulike måter å skape en kobling til amerikansk kultur og fast food på. Samtidig er Høvding-serien en familiefavoritt med produkter som egner seg perfekt for barnefamilier og festlige lag. Dette har ikke vært godt nok gjenspeilet i designet – inntil nå, sier Elin Renbjør, markedssjef for Hatting, i en pressemelding.

- Ingen politiske motiver
Arbeidet med å endre designet har pågått en stund, og da diskusjonen om bruken av urfolk i markedsføringsøyemed blusset opp igjen i fjor, varslet Lantmannen Unibake Norge, som eier Hatting, endringer.

- De siste to årene har vi jobbet med å nedtone bruken av høvdingen i vår markedsføring. Vi jobber mot et mer tidsriktig design som er tilpasset dagens samfunn, sa markeds- og innovasjonsdirektør Aina Hagen til NRK da.

Hun la til at det er synd om noen oppfatter bransjens bruk av etniske figurer som diskriminerende karikaturer.

- Det ville være trist, for det ligger ikke noen politiske motiver til grunn for Hattings valg av høvdingen, sier Hagen.

- Sterke merkenavn
Hatting har imidlertid beholdt navnet på Høvding- og Chicago-produktene.

- Undersøkelser viser at Høvding og Chicago er sterke merkenavn forbrukere har et nært forhold til. Vi har derfor beholdt navnene og gjort designet mer relevant for målgruppen, sier Renbjør.

Det nye Høvding-designet er utviklet i samarbeid med designerne Rikke Hatlo og Anna Ducros i Dinamo, mens Elin Renbjør og markeds- og innovasjonsdirektør Aina Hagen har ledet prosjektet fra Hatting sin side. Figurene er tegnet av illustratør Frode Skaren i byHands. 

- Det har vært veldig artig å få være med å skape dette illustrasjonsuniverset. Jeg har alltid vært glad i å gi liv og personlighet til objekter. Karakterene «Pølsebrødet» og «Hamburgerbrødet» er to gode venner med humør og glimt i øyet som er plassert i ulike omgivelser og naturlige brukssituasjoner der de veksler på å ha hoved- og birollen, sier Frode Skaren i meldingen.

Les mer: Diplom-Is endrer inuitt-logo: - Vi ønsker ikke å støte noen