Nyheten om at Petter Northug var tatt for råkjøring og besittelse av narkotika kom nok som et sjokk på de aller fleste. Senere er Northug også siktet av politiet for å kjøre i ruspåvirket tilstand. Det er en hensynsløs opptreden. Det er utrolig trist å se en av Norges aller største idrettsstjerner igjen ødelegger for seg selv, men enda verre er det at Northug på nytt setter andres liv i fare.  

Tilgivelsen kommer til å sitte mye lengre inne nå, dersom Petter Northug skal vinne tilbake sin unike popularitet, noe VGs sportskommentator Leif Welhavenpåpeker. Saken er mer enn alvorlig for privatpersonen Petter Northug som sist slapp unna med bot, fotlenke og åpen soning. Nå kan det bli et fengselsopphold for skistjernen før straffen er gjort opp. Northugs erkjennelser som angrende synder fra den gangen, er også blitt kraftig svekket i dag.

Fra et kommersielt ståsted, er rollene byttet om for Northug siden fyllekjøringen i 2014. Sist gang var det sponsorobjektet Petter Northug som dummet seg ut, noe som kostet ham sponsoravtalen med Audi (med fyllekjøringen i en Audi ble det umulig for bilprodusenten å bruke Northug i en reklamefilm). Denne gangen er det Northug som sponsor og næringsdrivende det går verst utover, og det står om mulig enda mer på spill.

Etter at Northug la opp som aktiv langrennsløper har han bygd opp en omfattende karriere med både skiskoler, egne skiløp i samarbeid med Red Bull, egen brillekolleksjon og det som så ut som en lysende TV-karriere på TV 2. 

Jeg tror man allerede nå kan slå fast at jobben som instruktør for barna er over på ubestemt tid. Hvem vil sende barna sine på en skiskole med Petter Northug som instruktør? Og Northugs eget skirenn Janteloppet på Hafjell med høy partyføring, after-ski og Red Bull som sponsor er kanskje ikke festen man ville gått på i dag (kan man kjøre tilbake til hytta etter et par vodka Red Bull)?

Northug-merkevaren skal «inspirere til å finne ditt beist og bli en enda råere versjon av deg selv.» I lys av helgens avsløringer er det nok en del mødre og fedre som vil ha innvendinger mot akkurat det budskapet når barna skal ha nye solbriller.

Når det gjelder Northugs rolle i TV 2 fremover, henger nok den også i en tynn tråd. Dersom det var ski-VM på TV 2 om et par uker, ville aldri Petter Northug sittet i studio slik han gjorde det under VM i Seefeld i 2019. «Selvsagt skal Petter til VM på ski i Seefeld», sa TV 2-sjef Olav Sandnes den gang. Det ville ikke TV 2-sjefen sagt i dag. TV 2 var mandag i krisemøter med tanke på premieren av storsatsingen «Landskampen», og selv om kanalen har valgt å kjøre som planlagt så vil kanalen tone ned Northugs rolle i programmet. Vi tipper både program og promofilmer klippes kraftig om i ukene frem til premieren og at det etter programmet blir svært lenge til vi ser Northug i en programlederrolle eller kommentatorrolle på TV 2.   

Enda mer står på spill med tanke på solbrillesatsingen og utviklingen av merkevaren Northug. Vi er litt usikre på hvor stor suksess Northug og partner Jon Inge Gullikstad (han har gjort det bra før med Ulvang-sokken og Johaug-hanskene, mens satsingen med Kygo floppet) har hatt med Northug-brillen? Det er lagt ned betydelige ressurser i utviklingen av brillen med eget Bård Eker-design, og produktet er sannsynligvis godt med tanke på avtalene som er laget med blant andre Norges Skiforbund og profflaget Uno-X.

Uno-X har allerede trukket seg fra samarbeidet med den tidligere skikongen. Det var etter vårt syn for raskt, men sykkelsporten har drevet med så mye selvskading de siste årene at de tydeligvis ikke har noen ting å gå på når det gjelder koblingen til ulovlige medikamenter. 

Nå gjenstår det å se hva Norges Skiforbund gjør med sin avtale med Northug? Sannsynligvis blir hele avtalen i første omgang fryst for en lengre periode inntil Northug har gjort opp for seg i rettssystemet, men ikke terminert. Her veier både hensynet til idrettens omdømme og de menneskelige hensynene til den tidligere skiløperen. Idretten har et ansvar for å ta vare på en av sportens fremste utøvere, selv om alvorlighetsgraden tilsier at også skiforbundet må si opp avtalen.

Enda mer alvorlig er det om store retailkjeder som XXL og Anton Sport skulle finne på å kaste brillen ut av sortimentet. Det ville vært kroken på døren for satsingen på merkevaren Northug. Men etter suksessen med Ulvang og Johaug, har Northug-partner Gullikstad gode relasjoner inne til sportskjedene.

Salget fremover vil avgjøre om brillen forsvarer en plass i hyllene. Trond Blindheim sier til Kampanje at han tror flere vil kjøpe brillene for å vise støtte til et menneske som trenger hjelp. Det er godt mulig, men vi tviler. Northug-merkevaren skal «inspirere til å finne ditt beist og bli en enda råere versjon av deg selv.» I lys av helgens avsløringer er det nok en del mødre og fedre som vil innvendinger mot akkurat det budskapet når barna skal ha nye solbriller.

Northug må ta et oppgjør med de problematiske sidene i livet sitt, slutte å kjøre bil i ruspåvirket tilstand og sette andres liv og helse i fare. Skal Petter Northug redde den kommersielle karrieren nå, må det mer til enn i 2014.

Når Northug en eller gang i løpet av høsten eller vinteren skal stå frem i mediene for å ta et oppgjør med sin egen livsstil, bør budskapet være at han vil søke profesjonell hjelp for å rydde opp i sine personlige problemer og utfordringer. Denne gangen kan ikke Northug komme tilbake med fire gull i et nytt ski-VM, men kanskje han kan komme tilbake til idretten i en rådgiverrolle med tanke på forebygging og hvordan takle tomrommet som oppstår etter en suksessrik karriere.  

Ord er ikke nok nå, Petter.