Debatten om norske mot sosiale medier raser. Vi opplever at annonsører har en pragmatisk tilnærming til det hele. Mange må være seg selv nærmest, ellers går det galt. De må fortsette å kommunisere, men de har et sterkt behov for å ha en fast hånd på både budsjettet og effekten. Og nå får annonsørene veldig effektiv og billig kommunikasjon i de sosiale kanalene. 

Vi ser at en del merkevarer og bedrifter bruker sosiale medier mindre i disse dager, samtidig som folk bruker kanalene mer. Der publikum før var kjapt innom Facebook og Instagram på farten, har vi nå inntrykk at de leser, scroller og engasjerer seg gjennom hele dagen. Så her er noe av det som fungerer godt for både små og store virksomheter vi jobber med disse dager. Kanskje det kan være til nytte for flere? 

Vær på! Selv om bedriften din har satt alt av kostnadsbremser på, så bør du poste jevnlig organisk. Og skulle du ha kr 2,50 til spredning, sett det på. Du er på sikt tjent med å være synlig hele tiden, så du ikke er glemt når det snur.

Desto mindre penger du har til spredning, desto mer bør du snakke med folk i disse kanalene. Bygg opp for dialog og hold praten med folk. Vi opplever at mange har god tid nå, og de tar gjerne en prat med merkevarer.

Opplever du god dialog med mange kunder? Da kan du vurdere å avtale live møter med dem. Det bygger gode relasjoner, i tillegg er det givende å snakke med folk rundt om i de tusen hjem for å lære hva de tenker på og bryr seg om, så du med din merkevare kan kommunisere bedre med dem.

Har du litt penger til spredning, spre smart. Mange merkevarer har stoppet sine kampanjer, og det er blitt veldig god plass til oss som er igjen. Vi opplever nå å få usedvanlig gode priser for å målrette budskap, samtidig som vi treffer godt. Vi brukte til eksempel kun 400 kr på å nå en målgruppe på 73.000 personer. På større kampanjer hvor vi tidligere lå på 30-40 kr i CPM ligger vi nå på 10 kr. En aktør som bruker mer enn 100k om dagen opplever pt 30 prosent nedgang på prisene. Start med en liten kjernemålgruppe og jobb deg utover. Utvikle budskapet med skaleringen. Justerer du så aktiviteten ut fra effekt, kan du få mye kommunikasjon for pengene.

Tenk som en gründer. Ikke lag unødvendige prosesser med mange aktører selv for de enkleste beslutningene. Står virksomheten din nå med en fot i skifteretten, så har du ikke råd til det. Du har heller ikke råd til å la være å kommunisere om det kan hjelpe dere ut av gjørma. Frem med mobilen, ta bilder, lag enkle historier - få de ut. Vi bistår store annonsører som nå jobber som om de har blitt influencere over natta.

Vær bevisst på hvordan du ordlegger deg. Ha i bakhodet at folk der ute kan være engstelige, ha mistet jobben, og de har kanskje nære som blir alvorlig syke og faktisk dør. Let etter enkle ord og uttrykk som inkluderer, og ta deg tid til å vise hensyn til folk. Og husk at de som kommenterer på postene dine gjør det for å bli sett. Se dem ved å ta deg tid til å svare dem godt. Vi opplever at det faktisk betyr ekstra mye for folk. Og gode svar forebygger frustrasjon og sinne.

Vår erfaring er at dette fungerer godt disse dager for våre kunder. 

Det finnes også en Facebookgruppe dedikert til tematikken, Koronavett for merkevarer, og vi er del av flere chat-tråder hvor fagfolk diskuterer om ting er innafor eller utenfor i sosiale medier når vi alle nå trår bevisst og varsomt.