Analyseselskapet Nielsen legger onsdag morgen frem sin rapport over utviklingen i markedsandeler for årets andre kvartal for de største dagligvarekjedene og den viser at det er Kiwi som fortsetter å spise andeler i et dagligvaremarked som ligger på rundt 170 milliarder kroner.

Rapporten viser også den tall på estimert omsetning fra butikk og verdiveksten så langt i år er på 1,6 prosent sammenlignet med tilsvarende periode i fjor.

- Verdiveksten i dagligvaremarkedet til og med andre kvartal er på +1,6 prosent eller 1,4 milliarder norske kroner, skriver Nielsen i rapporten.

Nielsen sier de hadde forventet at veksten skulle ta seg mer opp i andre kvartal.

- Med tanke på at påsken falt i andre kvartal i år, i motsetning til første kvartal i 2018, hadde vi forventet at veksten skulle ta seg opp i løpet av kvartal. Som følge av en negativ utvikling i markedet etter årets påske ser vi en svak nedgang i markedsveksten mot første kvartal i år, skriver Nielsen.

Men der Kiwi fortsetter å vokse og etter halvgått løp i 2018 har en markedsandel på 22 prosent, en vekst på 0,5 prosent sammenlignet med tilsvarende periode i fjor, står det dårligere til for den nye Rema 1000-sjefen, Trond Bentestuen, som har fått en tøff start i jobben.

Markedsandelen til Rema 1000 falt fra 24,1 prosent til 23,6 prosent. Landets største enkeltkjede fortsetter dermed å tape andeler på bekostning av erkerivalen Kiwi, som er en del av Norgesgruppen.

Dermed har det gått for Rema 1000 som med kjekkasen i dagligvarekjedens nyeste reklamefilmen, som sliter med å pakke ned sin rosa gigant-flamingo på stranda når regnet kommer. 

Rema 1000: - Knallhard konkurranse
Nedgangen til Rema 1000 er på 0,5 prosentpoeng og dermed skiller det nå bare fattige 1,6 prosent mellom Rema 1000 og Kiwi i favør Ole Robert Reitan, Trond Bentestuen & Co.

- Konkurransen i norsk dagligvarebransje er knallhard og kampen om kundene pågår kontinuerlig hele året. I 2018 gikk vi mest frem blant alle dagligvarekjedene, mens vi i løpet av 2019 har gått noe tilbake. Vi er halvveis gjennom året og legger oss i selen for at flere kunder skal velge å handle hos oss de neste seks månedene. Vi ser at antallet lavprisbutikker øker mest, og at nordmenn er opptatt av bare lave priser, det lover godt for Rema 1000, sier direktør for kommunikasjon og samfunnsansvar Mette Fossum.

Markedsdirektør Per Åge Dahl i Rema 1000 mener de har gjort mye riktig.

- Det er flere som måler mye annet enn det Nielsen gjør, der målinger viser at vi definitivt gjør mye riktig. Vi har endret det norske folks oppfattelse av vår merkevare veldig positivt, på bare 18 måneder. Der blant annet marketing er en av årsakene til denne endringen, sier han til Kampanje.

Les også:  


Kiwi: - Ikke alltid det henger sammen
Kiwis markedsdirektør Jacob Rolland tror billigere fisk har vært med på å øke andelen til kjeden i første halvår.

- Vi hadde en meget vellykket fiskekampanje med fokus på billigere fisk og på å nå myndighetenes mål om 20 prosent økning i forbruket av fisk. Vi klarte å øke vårt salg med 42 prosent og vi la inn 15 prosent bonus på fersk fisk i Kiwi Pluss som en oppfølger. Det har fungert veldig bra. Vi har fått masse nye kunder og mer salg av sunne produkter, sier han til Kampanje.

- Har veksten fortsatt etter kampanjeperioden?

- Ja, det har vært kjempebra. Hittil i år har vi økt salget av fersk fisk med 35 prosent.

Kiwi har også kommunisert mye pris ut til kundene, blant annet at de har kommet billigst ut i ni av ti utgaver av VGs Matbørs.

- Rema 1000 har markert seg med noen morsomme, originale reklamefilmer som også har vunnet pris på Gullfisken. Har du vært misunnelig på det de har fått til?

- Jeg likte Smarthus-filmen deres, men her er det ulike innfallsvinkler. Det er ikke sikkert man øker omsetningen med sånne filmer. Det er ikke alltid det henger sammen.

Satser på skijentene
I sommer satser Kiwi på skijentene Therese Johaug og Ingvild Flugstad Østberg, musiker Heine Totland og kokk Christer Rødseth.

- Vi har fokus på tre ting vi: sunnhet til folket, sommermat og pris. Vi ønsker å vise sunne og aktive mennesker som beveger seg rundt i Norge og promoterer Norge som ferieland. Det har vi gjort i mange år og det synes vi fungerer bra. Og så kan det hende det kommer noe litt mer spennende til høsten.

- Hva tror du om andre halvår?

- Det blir tøft, det er ikke så mye vekst i markedet, så vi må fortsette å slåss for å vinne kundens tillit.

- Er målet å passere Rema 1000?

- Det har jeg ingen kommentar til egentlig. Jeg tenker bare på at vi skal være best for kundene.

Extra vokser mest
Coop hadde en oppgang i kjedeandel på 0,2 prosentpoeng, til 29,1 prosent. Her kan Extra vise til en økning på 1,4 prosent, noe som gjør det til butikkene med mest framgang. Ellers i Coop har butikkene enten ingen endring eller nedgang. Mest faller Prix, med en nedgang på 0,7 prosentpoeng i andel.

For Bunnpris er nedgangen 0,1 prosentpoeng, til 3,6 prosent i kjedeandel.

Her ser du listen over utviklingen i dagligvareaktørenes markedsandeler:

Kjede 1. halvår 2019 1. halvår 2018 Endring andel
Norgesgruppen 43,7 43,3 0,4
Coop 29,1 28,8 0,2
Rema 1000 23,6 24,1 -0,5
Tøff start:

Den nye Rema 1000-sjefen Trond Bentestuen har hatt en tøff start som ny Rema 1000-sjef, i hvertfall om en legger utviklingen i markedsandeler til grunn. Ferske tall fra Nielsen viser fortsatt tilbakegang for Rema 1000.