NSBs nye navn, Vy, har fått godt med oppmerksomhet og omtale i norske medier etter at togselskapet annonserte sin merkevareendring i Østbanehallen på Oslo S tirsdag morgen.

Profilendringen, som kan koste opp mot 280 millioner kroner over en fireårs periode, har høstet mye kritikk og noe skryt. I kjølvannet av de blandede mottagelsene har det også kommet frem at ikke alle selskaper, som fra før av heter Vy, har blitt kontaktet av NSB i forkant av navneendringen.

Dette gjelder blant annet Vy Communication, skriver ABC Nyheter. De er et mindre reklamebyrå i Oslo som spesialiserer seg på å markedsføre eiendomsselskaper. Selskapet ble stiftet i 1994 og er opprinnelig fra Ålesund. Blant byråets kunder finner man Ferd, Obos, Privatmegleren - og ingen ringere enn Snøhetta.

Sistnevnte har også utformet den nye visuelle profilen og kommet opp med samme navn for NSB.

- Har ikke vært inspirasjonskilde
Pressekontakt i Snøhetta, Ingrid Sårheim, skriver i en e-post at Snøhetta sammen med NSB har utarbeidet hundrevis av ulike navneforslag.

- Det var en grundig prosess hvor vi vektet alternative navn opp mot hverandre, og Vy ble valgt grunnet dets relasjon til NSBs kjernevirksomhet, nemlig mennesker i bevegelse. Vy Communication har ikke vært en inspirasjonskilde for dette navnet, men ordet vy er et allment ord, om enn ikke så mye brukt i moderne språk, sier hun til Kampanje.

Det har foreløpig ikke lykkes Kampanje å få ytterligere kommentarer fra Snøhetta omkring kundeforholdet med Vy Communication, eller om de har vært i kontakt med reklamebyrået i forbindelse med NSB-prosessen.

- Har ingen intensjon om å endre navnet
Daglig leder i Vy Communcation, Fredrik Rommen, forteller til Kampanje at det «begynner å bli en liten stund siden» de leverte tjenester for Snøhetta, og at de ikke har vært en stor kunde av byrået. At NSB skulle ende opp med samme navn som dem, kom overraskende på byråsjefen.

- Hva tenker du om at Snøhetta har jobbet med dere, og så leverer de samme navn til NSB?

- Jeg har ingen kommentar til det. Vi har ikke vært involvert i denne prosessen. 

- Tror du det er tilfeldig?

- Ja, det tror jeg er tilfeldig.

- Må dere endre navnet nå?

- Vi har ingen intensjon om å endre navnet. Vi har valgt et navn som vi mener er veldig bra til akkurat det vi driver med.

- Sitter du med noen vonde følelser etter dagens navneskifte fra NSB?

- Nei, sånn i utgangspunktet ikke. Vi fikk vite om dette i dag, og har stort sett brukt dagen i møter. Det var selvfølgelig litt overraskende, men jeg har ingen kommentar utover det.

Vy får ris og ros
Det har vært flere kritiske røster ute og satt spørsmålstegn ved både navneendringen og pengebruken. På nettet har det også gått sport i å harselere med NSB, og lage kreative ordspill på Vy.

Andre har vært mer positive, som professor i markedsføring ved BI, Lars Erling Olsen.

Les mer: NSB får kjeft fra flere hold, men BI-professor er positiv: - Fornuftig og modig

Var forberedt på reaksjoner
Lead designer i Snøhetta, Mille Windfeldt, forteller at NSB opplever at Norges Statsbaner ikke lenger er et dekkende navn for virksomheten, ettersom de opererer i både Sverige og Norge, og med både buss, tog og bybiler.

- Tidligere opererte de alt av togtrafikk og skinner i Norge, mens i dag eier de hverken skinnene, togene, stasjonene, eller signalsystemene. I dag er de et selskap som er konkurranseutsatt på alt av persontransport, og det har vært viktig for selskapet å ta et fremtidsrettet valg, å samle alle persontransport-tilbudene under ett og samle merkevarenavn, for å sikre konkurransekraften for fremtiden, forteller hun til Kampanje.

Will forteller at de var forberedt på reaksjoner når etablerte merkevarer som NSB og Nettbuss, skulle skifte navn.

- Det var også med en viss ydmykhet fra vår side at vi gikk inn i dette prosjektet. Forandringer tar tid å venne seg til, og det kommer nok også til å ta noe tid før folk venner seg til navnet og det begynner å vokse på folk, sier hun.

- Var viktig å utvikle et selvstendig merkevarenavn
Språkrådets direktør Åse Wetås er ikke særlig begeistret over navneendringen. De rådet NSB til ikke å bytte til Vy.

- Vi har fått et navn som ikke har en betydning, som ikke beskriver virksomheten, sa språkdirektøren til NTB.

Administrerende direktør i Apeland, Ole Christian Apeland mener det er veldig uheldig at at en statlig virksomhet ikke følger Språkrådets råd.

- De har et spesielt ansvar for å følge den statlige språkpolitikken og Språkrådets vurderinger. Det synes jeg er skuffende, sa han til Kampanje tidligere i dag.

Windfeldt og Snøhetta sier på sin side at Vy er et kort, ikonisk navn som er lett å huske, og som fungerer i Norge og Sverige, hvor NSB-konsernet i dag opererer.

- Der hvor Språkrådet er opptatt av kontinuitet og deskriptive navn, har det vært viktig både for oss og NSB å utvikle et selvstendig merkevarenavn som kan fylles med mening og omfavne hele NSBs kjernevirksomhet – nemlig mennesker i bevegelse. Det å ha et navn som har fokus på den menneskelige følelsen og opplevelsen av reise i bred forstand, og som kan romme et bredt utvalg av fremtidens transporttjenester, har vært viktig i valget av navn, kommenterer hun på kritikken.