Vårt lille byrå på St. Olavs plass nyter i denne stund en aldri så liten seiersrus. Alle her i huset er kjempestolt over av at reklamefilmen som vi lagde for NorgesEnergi gikk hjem til folket. Det er det viktigste parameteret for oss og gjør oss rett og slett kjempeglade. En slik kåring handler om å treffe hjerterota til dem som sitter i de norske hus og hjem over hele landet - det er vanlige folk som bestemmer hva de synes er god reklame. Derfor må jeg innrømme at jeg ikke skjønner bæret når Mediacoms Jacob Schjerven sier at seieren vår er en «lure-seier»?

Les også: Vant jula med skjult kamera – Elkjøp bommet med flydrama (Abo)

Luring – eller faglig smart publisering?
Argumentet er visstnok at siden filmen gikk viralt først, så konkurrerte den på feil grunnlag. En snodig slutning siden de fleste merkevarene som deltok i kåringen også la ut deres filmer i egne sosiale kanaler. Og hvorfor skulle de ikke det? Å tenke 360 graders-publisering, er helt nødvendig i dag. At filmen til NorgesEnergi gikk viralt, var bare et bevis på at vi traff blink. Det betød at når den gikk live på tv etterpå, så visste vi at folk likte det de så. Det er ikke å lure folk. Det er å lage kreativt godt innhold og å bruke den faglige innsikten vi har fått underveis til å gjøre smarte mediekjøp på ulike kanaler.

Filmen har overprestert på kommunikasjonsmålene vi satte. I tillegg har den bidratt til å bygge intern stolthet og vi ser også at den har innvirkning på forretningsmessige mål.

«Visningstall alene er jo meningsløst hvis folk ikke liker det de ser.»

Laget for å bli lagt merke til
Og ja, det stemmer at vår film også benytter seg av pull-effekten. I stedet for å publisere noe vi ikke har tro på og putte masse penger på den, tok vi høyde fra dag én at denne filmen skulle virkelig engasjere folk. Det måtte ha nok kreativ sprengkraft til å berøre folk og bli lagt merke til. Så klart er man aldri helt sikker på at det virkelig smeller, og vi hadde ingen garantier for at det skulle bli en hit. Men vi hadde troen og brukte all vår faglige input for å hjelpe den på vei.

Når mediebyråer lover høye visningstall bare du putter nok penger i det, er det lett å bli forlokket til å bare kjøpe seg visninger. Men visningstall alene er jo meningsløst hvis folk ikke liker det de ser. For oss er det kun en mynt som gjelder og det er såre enkelt: Lag godt innhold. Historiefortelling som beveger målgruppa vil på sikt flytte merkevarer. Det gjelder derfor å skape nettopp de historiene folk kan føle en nærhet til. Se om det funker uten å bruke ett øre på spending. Så kan man begynne å spe på med midler om man ser at det skaper engasjement. Fungerer det ikke, så bruk pengene på nytt og bedre innhold i stedet. Betal for effektiv kreativitet, ikke visningstall alene. Gjør du det første rett - så kommer visningene av seg selv.

Det kan kanskje virke som vi her oppe på St. Olavs nå er mugne for at noen kommer med en sleivspark til en film som vi selv er veldig stolte av. Men vi tar gjerne imot kritikk på våre ideer og en diskusjon til hva man kan gjøre bedre. For oss virker det bare underlig og en smule ironisk, at et mediebyrå skal kritisere en idé for å gått for bra for egen maskin.

Mai-Bente Paulsen er byråleder i Something Good