Medietilsynet har kartlagt pengespillselskapenes pengebruk på tv-reklame i perioden august 2017 til juli 2018.

Etter en kraftig økning de siste årene, bruker pengespillselskapene nå totalt tre prosent mindre på tv-reklame sammenlignet med perioden august 2016 til juli 2017. Reklamemarkedet for utenlandske pengespill, der Unibet og Betsson er sentrale aktører, falt med ti prosent (se graf nederst i saken).

Totalt er markedet på litt over en milliard bruttokroner, hviket vil si at det reelle tallet er langt lavere på grunn av rabatter på annonsering og dermed anslås å ligge på rundt 600 millioner kroner.

Lotteritilsynet ser svært positivt på at markedsføringen av pengespill på tv går ned.

- Hovedvekten av denne markedsføringen gjøres av selskaper som ikke har tillatelse til å tilby eller markedsføre pengespill gjennom norske tv-kanaler i Norge. Det at vi ser en såpass stor reduksjon av slik markedsføring kan være et tegn på at regulatoriske tiltak har fungert og at trenden nå har snudd, sier direktør i Lotteri- og stiftelsestilsynet, Gunn Merete Paulsen.

Hun tror også at trender innen markedsføringen kan ha påvirket utviklingen.

Sterk vekst fra de norske
Fra august 2017 til juli 2018 brukte de norske spillselskapene Norsk Tipping, Rikstoto og Pantelotteriet mer penger på det norske markedet for pengespillreklame, som økte med 31 prosent i denne perioden.

Les også: Spillgigant vil bli mer «leken» - bruker 100 millioner på ny logo

Norske spillselskap brukte i alt 82 prosent av sine tv-reklamekroner på norske tv-kanaler. Det er en økning på 13 prosentpoeng fra i fjor. De utenlandske pengespillselskapene brukte 99 prosent av sine tv-reklamekroner på kanaler som sender fra Storbritannia, tilsvarende 771 millioner bruttokroner.

- Vi ser en tydelig vekst i norske pengespill-aktørers tv-annonsering, men det er viktig å understreke at de utenlandske spillselskapene fremdeles bruker tre ganger så mye penger på pengespillreklame som de norske. For Medietilsynet er det interessant å følge utviklingen i lys av pengespillreklamens betydning for medieøkonomien, sier Velsand.

Les også: Har laget reklame i 25 år på samme slagord - nå vrir Lotto på konseptet

- Fokuserer på lavrisiko-spill
Tv-kanalene som sender fra Storbritannia som Max, TV3 og Viasat 4 er mer avhengig av inntekter fra pengespillbransjen enn de norske kanalene, skriver Medietilsynet. 

18,4 prosent av de utenlandske kanalenes reklameinntekter kommer fra pengespill mot 2,5 prosent for de norske kanalene.

- For pengespilltilbydere med tillatelse i Norge er det nødvendig å markedsføre for å kanalisere kunder til de lovlige spilltilbudene. Innholdet i denne markedsføringen er strengt regulert og fokuserer på pengespill med lav risiko for spilleavhengighet, sier Paulsen.

Ned og opp:

De utenlandske pengespillselskapene reduserer bruken av reklame, mens norske spillselskaper som Norsk Tipping bruker mer penger enn tidligere. Illustrasjon: Medietilsynet.