Tirsdag morgen annonserte rekrutteringsbyrået Mediabemanning og Annonsørforeningen (Anfo) at de nå går sammen og danner selskapet Elect.

Elect skal hjelpe annonsører med valg av reklame-, og design-, teknologi- og mediebyråer, og «bidra til smidigere og smartere prosesser rundt evaluering av samarbeidspartnere innen kommunikasjonsbransjen».

Det nye selskapet blir et femti-femti-samarbeid mellom Anfo og Mediabemannings konsulentselskap MB Consulting som ledes av tidligere byråleder Ben Christensen.

Det er styremedlem i Anfo Aslak Sletten som har tatt på seg oppgaven med å lede etableringen av Elect.

Les mer: Vil hjelpe annonsører med byråvalg og kutte ned på «frustrerende» timebruk

- Ikke bra å ta på seg den hatten
En som stiller seg mer i det kritiske hjørnet til det nye selskapet, er Alf Bendixen, partner og konsulent i Big Blue.

Bendixen har vært en av de ledende rådgiverne innen merkevarestrategi og reklame siden 1990-tallet, og har erfaring fra det han selv omtaler som «utallige» pitsjer.

- At Mediabemanning gjør dette er ikke så veldig overraskende, jeg vet at de har tenkt denne tanken tidligere, og at de har hatt lyst til å involvere seg i byråpitsjer uten at det skal være en del av arbeidet de gjør i selskapet Mediabemanning. Det er jo selvsagt ikke bra å ta på seg den hatten når de driver med rekruttering i mediebransjen. De sitter jo tross alt på mye innsikt om folk. At de skiller dette ut i et eget selskap, men som de likevel skal eie, har jo noen sider ved seg, sier Bendixen til Kampanje.

- Er det problematisk, synes du?

- Det er ikke etisk problematisk, men hvis jeg var et byrå ville jeg ikke likt at Mediabemanning skulle ha blandet seg inn i pitsjer, og jeg synes ikke det hjelper så mye at det skjer fra et eget selskap. I andre land har man flere eksempler på rene konsulentselskaper som har spesialisert seg på byråpitsjer, og det har jeg hatt nyttige erfaringer med. Men de har altså jobbet utelukkende med å finne samarbeidspartnere til annonsører og byråer, sier han.

Mediabemanning: - Ikke overraskende
Daglig leder i Mediabemanning, Henrik Sandberg, tar ikke tungt på kritikken fra Alf Bendixen.

- Det er ikke så overraskende at Bendixen er kritisk. Vi kjenner ham godt og har rådet flere av våre kunder til å henvende seg til han når de trenger denne type støtte, ettersom vi ikke har vært organisert for å håndtere dette på en objektiv nok måte frem til nå, så vi vet at han er den som kanskje i størst grad har vært involvert i en del pitcher fra konsulentsiden. Det er mulig hans kritiske holdning også kan komme av at han nå får en profesjonell konkurrent med den nødvendige lokalkunskapen, sier Sandberg.

Alf Bendixen har svart på denne kommentaren i kommentarfeltet nederst på denne siden.

- Nettopp på grunn av fare for rolleblanding har vi vært opptatt av å skille ut denne satsningen i et eget selskap og med en egen administrasjon som skal håndtere det praktiske i hver prosess. Derfor har vi også ansatt Aslak Sletten til å prosesslede etableringen og satt opp et eget styre i Elect slik at alle byråvalgsprosesser skal håndteres ryddig, fortsetter Sandberg.

Sandberg mener Mediabemanning og Anfo utfyller hverandre.

- Det vi i Mediabemanning bringer til bordet i dette samarbeidet med Anfo, er mange års erfaring med behovs- og kompetansekartlegging og en meget god arbeidsmetodikk rundt hvordan man etablerer gode samarbeidskonstellasjoner i bransjen. Vi har lang erfaring med å finne riktig kompetanse til å løse ulike kommunikasjonsfaglige oppgaver, og dette vil være en viktig plattform å bygge videre på når vi nå skal utvikle Elects tjenestespekter.

Saken fortsetter etter bildet.

Får kritikk: - Det er ikke så overraskende at Bendixen er kritisk, mener Henrik Sandberg i Mediabemanning.

- Stoler på at de håndterer det profesjonelt
Marie-Louise Alvær, mediebyråsjef i PHD, er positiv til Elect.

- Jeg tenker det er spennende med nye initiativer og tanker for bransjen. Alt som kan være med å forenkle og forbedre de prosessene vi jobber med er bra, så jeg har alle intensjoner om å få høre mer om Elect.

- Er du enig i at det er nødvendig å forbedre pitsjeprosessen? 

- Jeg regner med at annonsørene fra Anfos side har luftet tanker om behovet for dette, og at det er derfor de nå tar dette initiativet.

- Hva tenker du om at det er et rekrutteringsbyrå som nå skal jobbe med byråvalg?

- Det har jeg ingen kommentar til utover at jeg ser de er bevisste på denne problemstillingen og at det skal være et eget selskap som skal jobbe med byråvalg, så man må nesten bare stole på at de håndterer dette profesjonelt.

Morgenstern: - Spent
I forbindelse med saken i går sa Anfo-leder Jan Morten Drange til Kampanje at Anfo har vært «sunt skeptisk til størrelsen på en del pitsjer», og at annonsører har uttrykket frustrasjon over tiden som brukes på kunder byråene ikke har.

Ole Hustad, byråsjef i reklamebyrået Morgenstern, stiller seg positiv til det nye selskapet. 

- Alle tiltak som er med på å profesjonalisere den type byråkonkurranser er jeg veldig positiv til. Det er klart at vi bruker mye tid og ressurser på pitsjer, så jeg er spent på hvordan dette vil bli mottatt, sier Hustad.

- Hva tenker du om at det er Anfo som tar på seg denne jobben? 

- Det har jeg ingen betenkeligheter rundt. Hvis de kan være med på å hjelpe sine medlemmer til å ta enda bedre beslutninger, så er jo det bare bra, sier han.

Tror etablering av felles kjøreregler er umulig
Alf Bendixen mener likevel at det er fornuftig at noen tar på seg ansvaret med å sørge for at annonsørers bestilling til byråene i en pitsj blir bedre.

Spesielt mener han det er behov for å ta tak i de store og tidkrevende byråkonkurransene. Han trekker frem det han kaller for den «groteske» Avinor-pitsjen som gikk over 2017 og 2018 der svimlende 67 byråer deltok på en «dialogkonferanse» der forventninger rundt pitsjen skulle avklares.

- Det er en del norske annonsører, spesielt offentlige, som burde kjørt pitsjer på en annen måte. Det mener jeg det ikke er noe tvil om. Bare ta Avinor-pitsjen i fjor som engasjerte hele reklamebransjen. Den var langt over grensen av grotesk. Veldig mange byråer var med, og det bar med seg en meningsløs sløsing med tid og ressurser. Men så lenge man ikke sier klart ifra om at man ikke vil delta på slike prinsipper, så vil det komme flere pitsjer som Avinors, sier Bendixen.

Les også: Norske byråer er frustrerte: - Annonsørene krever for mye (abonnement) 

Han mener Elect har en vanskelig oppgave foran seg om målet er å etablere felles kjøreregler for byråene.

- Hvis byråene skal unngå å måtte jobbe fryktelig mye for å få en kunde, så må de bli enige om noen felles kjøreregler som alle må stille seg bak, og det tror jeg er bortimot umulig. Det vil alltid være noen byråer som mener de trenger flere kunder og som klinker til og bruker masse tid på pitsj, sier han.

- Bare tull
Til Kampanje i går påsto Anfo-sjef Jan Morten Drange at til syvende og siste er «eksisterende kunder som betaler for at byråene bruker svært mye tid på kunder de ikke har». Det mener Bendixen er tull.

- Det er bare tull at «eksisterende kunder betaler for pitsjen». Jeg har opplevd svært ofte at byråene har lagt ned mye mer jobb enn det man spurte om i briefen. Jeg har aldri vært borti et byrå som ikke har hatt tid til eksisterende kunder fordi de holder på med en pitsj, men jeg har derimot opplevd at de har trukket seg fordi de ikke har kapasitet til en pitsj, sier Bendixen.

- Det er selskapets avgjørelse om de skal være med på en pitsj, og større pitsjer jobber man med både i arbeidstid, i helger og på kvelder. De står på natt og dag til de er fornøyde. Men jeg tror Elect vil ha mye å hente i problemstillingen om at annonsører ofte ber om for mye i en pitsj, sier han.