Etter en lang tur ned i grøfta har Rema funnet tilbake sjelen sin ved å gi det enkle. Med brask og bram lanserte billigkjeden en app, som var litt en keiser med delvis brukte klær. Noen eksperter mente til og med at det var appen som var bakgrunnen for at folk flest vendte ryggen og sa Æ, nei.

For folk flest var det ikke det. Problemet var at Rema sluttet å være for folk flest. I tillegg skulle Rema bli mindre synlig.

- Vi kommer med mer innhold framover der Rema 1000 som avsender er mindre synlig, sa Mette Fossum til Kampanje i mai 2017.

Rema begynte å miste markedsandeler, og folk begynte å mislike merkevaren. Bestevenn-strategien var selvmål, og ingen kjente Rema igjen i hva de drev med. Merkevaren falt til bunns. Leverandører og kunder begynte å murre, og dessverre for Rema samtidig.

Så Rema skrudde tiden tilbake. Det enkle er som kjent det beste.

Samtidig har man fått det som lenge har vært det beste tradisjonelle reklamebyrået, Try, til å lage en god og gammeldags reklamefilm.

Den er slik, om du er en av mange som ikke har sett den:

En ganske morsom reklamefilm, som selvfølgelig har lite med hvordan smarthus faktisk er å gjøre.

Den er ganske langt fra denne klassikeren:

Eller denne:

Samtidig som det er forsøk på en kopi. 

For Try har levd godt på tv-reklame lenge. Dyre reklameproduksjoner av ypperste kvalitet, men nå for et stadig mindre publikum. Seertall for første kvartal 2018 viser at tradisjonell tv-seeing har rast med 40 prosent det siste året, for aldersgruppen mellom 30 og 39, kan Dagsavisen melde.

Selvfølgelig kan Try/Rema også legge reklamen foran video på nett, men det er ikke de samme seertallene. 

Smarthus-reklamen snakker til en målgruppe som ikke har begynt med strømming av sitt tv-tilbud. En målgruppe som er de aller eldste, som rister på hodet av ungdommen og det nye. De som er enig med dette sitatet:

Ungdommen nå for tiden foretrekker luksus, har dårlige manerer, fornekter autoritet, har ingen respekt for eldre mennesker, prater når de egentlig burde arbeide, motsier foreldrene sine og tyranniserer sine lærere.

Det ble for øvrig sagt for snart to og et halvt tusen år siden av Aristotles. Skal Try overleve som produsent av dyr tv-reklame må man satse på målgruppen som er igjen på tv. De som ikke liker det digitale. Eller som Hans-Petter Nygård-Hansen skrev på Facebook om reklamen:

- Reklamefilmen er morsom. Helt enig. Samtidig sier den kanskje litt for mye om hva strategien fremover til REMA 1000 er; analog og ikke fremtidsrettet. Det har Rema 1000 også vist klart nå i løpet av det siste året. Tidlig ute med mobilbetaling, men nå er det vanlig kredittkort som gjelder. Tidlig ute med egen podkast, men den er lagt ned. Skulle bli et eget mediehus. Ferdig med det også. La ned også Familieliv-satsningen med VG og går nå for mer papir- og tv-reklame.

Det er en kortsiktig strategi å satse på tv, og med sin kreative baklomme så ligger det nok sikkert også noen andre kort klare for Try, for vi er i ferd med å gå inn i en verden med smarte løsninger. Det er plass til Rema der også, og all ære til et firma som tør å snu en feilslått merkevarestrategi. Det er bare ikke så stor plass til tv-reklamen. 

Og, du, vi får smarte hjem. For det er slik det blir: 

Det forenklende er det beste.

Skal Rema være der i framtiden så vet nok også Rema at de må levere det beste produktet hvis kjøleskapet vårt oppdager at det er tomt for melk, ellers kommer det konkurrenter av amasoniske proposjoner fra andre land.