Dagligvarekjeden Rema 1000, som dette året har slitt både i markedet, på salgsstatistikkene og på flere omdømmeundersøkelser, er ikke mindre skvetne enn at de tar sin content marketing-satsing enda et skritt videre.

- Vi har lyst til å snu den litt negative klangen uttrykket «å jobbe i kassa på ….» har til det positive – som denne jobben virkelig er. Om du jobber i kassa på Kiwi, Coop eller Rema 1000, så er det en utrolig viktig jobb der du møter mennesker fra hele Norge med alle sine historier hver eneste dag, og gjennom denne nettserien ønsker vi å vise hvilken fantastisk jobb menneskene du møter i kassa på Rema 1000 gjør, sier Mette Fossum, direktør for kommunikasjon og samfunnskontakt i Rema 1000.

Nå lanserer Rema 1000 en helt ny nett-tv-serie og den er ikke produsert av verken et reklamebyrå eller en tv-kanal, men av tv-produksjonsselskapet Rubicon TV som står bak programsuksesser som «Mesternes Mester», «MasterChef» og «Luksusfellen».

- Ny måte å jobbe med kommunikasjon på
Den nye serien heter «Et butikkliv» og Rema 1000 går dermed enda et skritt lenger i det mange tror blir det nye store innenfor markedsføringen, merkevarer som produserer sitt eget tv- og videoinnhold. Tidligere har flere av Norges største annonsører med kanskje DNB i spissen, laget en del enkeltstående episoder og virale filmer, men ingen har gått så langt som det Rema 1000 nå gjør på egenhånd med en helt egen nettserie.

Se den første episoden av den nye nettserien her.


- På mange måter er dette en litt ny måte å jobbe med kommunikasjon på. Vi ønsker å få fram de virkelige og ekte historiene, og speile hverdagen i butikken på sin måte og er det noe Rubicon og tv-produksjonsselskapene virkelig kan, så er det historiefortelling, sier Fossum.

- Hvorfor øker dere investeringene i det vi vel må kalle content marketing?

- Vi i Rema 1000 har butikker over hele Norge, og våre kjøpmenn er viktige bidragsytere i hvert lokalmiljø. Vi tror det er interessant for kundene å få mulighet til å se noe av bakgrunnen for hvorfor vi gjør det vi gjør, og noen av de sakene som ikke media eller andre løfter. Vi har også et ansvar for å være kunnskapsformidler om det som er vårt fagområde – nemlig mat, sier Fossum før premieren.

Rubicon produserer dokusåpen
I serien, som strekker seg over seks episoder, skal seerne følge ansatte og kunder i Rema 1000-butikken i Fredensborgveien i Oslo. Første episode har premiere i kveld og skal kun vises i Rema 1000s egne kanaler, det være seg på egen nettside, Facebook-profil og YouTube. Serien er en som en hvilken som helst dokusåpe på de norske tv-kanalene det være seg serier fra kjøpesentre, flyplasser eller ishockeybanen som henholdsvis «Ullared», «Luftens helter» eller «Iskrigerne». 

- Kan denne serien være en utfordrer og konkurrent til det tradisjonelle tv-tilbudet?

- Vel, vi ønsker jo å formidle ulike historier om virksomheten vår i mange forskjellige kanaler. Så får vi håpe at historien er så interessant at mange vil se den, like den og dele den.

Det er første gang har dagligvarekjeden inngått et direkte samarbeid med et tv-produksjonsselskap, og det er Rubicon som altså fikk oppdraget. Rubicon ser dermed ut til å bli det selskapet som først lykkes me det som i tv-produksjonsbransjen er blitt et nytt stort satsingsområde enten det er i de store selskapene som Rubicon og Monster eller nykommere som The Oslo Company og West Avenue Creative.

Les også: Bransje-stjerner slår seg sammen – lager nytt byrå

Les også: Houge blir sjef i nytt Nice-selskap

Les også: Vil vinne norske reklame- og tv-oppdrag fra Miami

- Vi solgte inn ideen på et program vi ønsket å lage, på lik linje som vi ville gjort for en tv- kanal. Formatet er kortere, men fortellerteknisk bruker vi de samme verktøyene som i en vanlig tv-produksjon, sier Berit Boman, produsent hos Rubicon og ansvarlig for serien.   

Gjennom en periode på to måneder, har Rubicon og regissør Vilde Egge vært tett på kjøpmann Kent Windahl hos Rema 1000 i Fredensborgveien og hans ansatte.

- Vi fikk være med på oppturer og nedturer og opplevde et samhold og en yrkesstolthet av de sjeldne i butikken til Kent og resten av gjengen. Vi gleder oss til å se hvordan serien blir tatt imot, sier Boman.

- Spente på mottagelsen
Butikksjef Kent Windahl mener det er nok av morsomme og spennende episoder i en butikk til å lage en serie. 

- Ingen dag er lik og jeg tror også de som filmet ble litt overrasket over at det skjedde så mye i butikken som de kan lage tv av og filme. Vi synes det bare har vært gøy å vise frem butikken vår og de ansatte synes det har vært veldig morsomt å være med på. Nå er vi veldig spente på mottagelsen, sier Windahl.

Han synes Rema 1000 gjør et riktig grep når de gjør en slik serie i en bransje og et marked som ofte er preget av pristilbud og matkampanjer.

- Det er viktig å fokusere på butikkene. Det er der slaget står om kunden e også er det viktig å sette fokus på de ansatte i butikken også. Det er ny måte å tenke på, sier han.  

- Blir det litt ekstra med besøkende på mandag?

- Jeg vet ikke. Vi håper det skaper blest og positivitet rundt butikken, sier butikksjefen.

- Kommer med mer innhold fremover
Kommunikasjonsdirektør Mette Fossum sier man i dagligvareselskapet «lenge har ønsket å belyse hvordan det er å jobbe i kassa på Rema», men selv om serien er laget av Rubicon og tv-produksjonsselskapet har vært gitt nærmest frie tøyler, er det til syvende markedsføring det handler om. 

- Hvordan tror du en egenfinansiert nettserie om livet i en Rema 1000-butikk vil styrke Rema 1000-merkevaren?

- Dette er historiefortelling – noe som aldri kommer til å bli journalistisk uinteressant. Det handler mest om hvordan man skal finne måter å fortelle historier på som gjør at man kan identifisere seg, stå for noe, dele historien – rett og slett delingsdyktig innhold. Så må man også finne riktig form og format, riktige plattformer og en måte å fange oppmerksomhet på. Vi kommer med mer innhold framover, og Rems 1000 som avsender blir mindre synlig. Det viktigste vil være historien og budskapet, sier Fossum.