Da er vi der igjen, to år etter at ANFO innkalte til oppvaskmøte i mediebransjen: Annonsørundersøkelsen peker på stor usikkerhet i den digitale medieøkonomien, ANFO lager pressemelding, Mediebyråforeningen stikker hodet i sanden og i kjølvannet følger upresise artikler og løse påstander som ikke driver utviklingen fremover. Hvis vi ikke sammen tar grep er det stor fare for at ANFOs pressemelding ser lik ut også neste år. Det er ingen tjent med, vi er avhengige av å løse de samme utfordringene.

Les også: - Derfor øker mistilliten mot mediebyråene

 Et sentralt poeng som later å ha gått de fleste hus forbi: I den siste Annonsørundersøkelsen befester og styrker mediebyråene rollen som kundenes viktigste samarbeidspartner innenfor kommunikasjon og markedsføring. I min verden peker det på det motsatte av mistillit. For oss som jobber på byråsiden føles det nok litt som Jan Morten Drange skrev den 12/6:

«Er det slik at mediebyråene kanskje litt urettferdig får skylden for alt som går galt i den digitale annonseøkonomien?». Men følelser til side: Det er vårt ansvar å forvalte rollen som annonsørens nærmeste partner på en proaktiv og troverdig måte. Tillit er helt avgjørende.

Les også: Mistilliten mot mediebyråene blusser opp hos annonsørene

Både ANFO, Mediebyråforeningen og vi som ikke er medlem i noen av dem, må slå fast at dette er skuffende, erkjenne at vi ikke har gjort nok og at ordkrigen i media ikke har ført frem.

Derfor kan ingen forening eller aktør i verdikjeden la være å ta inn over seg at vi ser ny bunnotering når det gjelder norske annonsørers bekymring for manglende åpenhet innenfor programmatisk handel. Hele 70 prosent er bekymret, mot 50 prosent i fjor og 60 prosent året før. Både ANFO, Mediebyråforeningen og vi som ikke er medlem i noen av dem, må slå fast at dette er skuffende, erkjenne at vi ikke har gjort nok og at ordkrigen i media ikke har ført frem.

Vi i Publicis Media ser det først og fremst som vår oppgave å sørge for tillit i våre egne kunderelasjoner. Det opplever jeg at både Starcom og Zenith har, noe som bekreftes i Regi/DN sin kundetilfredshetsundersøkelse. Innenfor det programmatiske har det antagelig sammenheng med at vi opererer med en oversiktlig og åpen modell, og at vi ikke har opprettet en egen avdeling eller selskap, en tradingdesk, som gjør våre kjøp.

For at vi skal komme videre i bransjedebatten mener vi at diskusjonen må gå fra å mest fokusere på problemer til å i større grad presentere konkrete løsninger og etablere best practice. Vår plattform, Digital Engine, er et eksempel på en løsning som direkte adresserer de problemstillingene ANFO tar opp knyttet til transparens, kontroll, brand safety og effektmåling. De fleste av våre kunder er godt kjent med løsningen.

Videre må diskusjonen gå fra å handle om generelle problemstillinger til å bli spesifikk. Fra ANFOs side ønsker vi oss at undersøkelsen til neste år går mer i dybden, og også tar for seg forskjeller mellom annonsører og byråer når det gjelder kompetanse, erfaring og praksis. Diskusjonen kan ikke skjære alle over én kam. Verken kundene eller byråene er like, og byråene har dessuten ulik tilnærming til programmatiske kjøp og forretningsmodeller. Det er nok også forklaringen på at Mediebyråforeningen svarer unnvikende, på tross av at de har lovet å ha en klar stemme i bransjen