Torsdag presenterte Innovasjon Norge-sjef Anita Krohn Traaseth den nye tjenesten The Explorer på sin årlige Innovasjonstale i Oslo Rådhus. Den ble lansert av statsminister Erna Solberg som en slags Tinder for et globalt næringsliv som forhåpentligvis vil sveipe til høyre, og dermed matche, med bærekraftige, grønne næringslivsløsninger fra Norge.

The Explorer er et direkte svar på en bestilling fra statsministeren om å synliggjøre grønne løsninger fra Norge for hele verden. Nå håper Innovasjon Norge at The Explorer skal være med å bygge Norges omdømme som en pioner innenfor det grønne skiftet.

- Norge har allerede en solid merkevare, men nå skal vi videreutvikle vårt nasjonale omdømme, sa Traaseth under talen.

Les mer: TV 2 og Telenor kjemper om flere hundre tv-millioner (abo.)

- Kan ikke begynne med logo
The Explorer er nært knyttet til FNs bærekraftmål, og for å kvalifisere til en plass i utstillingsvinduet, må løsningen bidra til minst ett av målene.

- Verden har kommet med en tydelig bestilling gjennom bærekraftmålene, Norge har løsninger i verdensklasse, men er det åpenbart for verden hva Norge kan tilby? spør Cathrine Pia Lund, direktør for Merkevaren Norge, retorisk.

Hun har ledet Innovasjon Norges satsing Merkevaren Norge i snart tre år.

- Dette handler ikke om en logo, et slagord eller en kampanje. Det handler om vår evne til å fortelle en felles historie om hvem vi er, hvor vi kommer fra og hva vi kan tilby. Vi må bygge på det autentiske og de unike fortrinn Norge allerede har. Da er det viktig å vite hva verden tenker om oss, sier Lund.

- Vi undervurderer ikke verdien av en logo eller et slagord, men premisset vårt var at vi kan ikke begynne der, fortsetter hun.

Har gjort undersøkelser
Selv om undersøkelser viser at folk flest i andre land forbinder Norge med fjorder, olje og høye kostnader, mener Innovasjon Norge det finnes trøst når man snevrer inn nedslagsfeltet til næringslivsledere i andre land. En undersøkelse gjort av Innovasjon Norges internasjonale kontorer og sammensatt av kommunikasjonsbyrået Zynk, viser at 227 næringslivsledere i 17 land mener Norge har «teknologi i verdensklasse», at vi er «til å stole på» og a vi har «troverdighet på bærekraft». Så er forbedringspunktet at vi er «lite kunde- og markedsorientert».

- Men når folk flest forbinder Norge med olje, betyr ikke det at dette på sett og vis blir en omprofilering?

- Det er helt naturlig og ikke overraskende at respondenter verden over svarer det, Det Norge har fått til gjennom i oljeeventyret skal vi ta videre. Men undersøkelsen av 227 næringslivsledere viser at de har litt andre assosiasjoner på hvem vi er og hvordan vi fremstår, og det er på det nivået vi vil ha debatten, sier Lund.

Les også: Skal bruke fem år på å lage en merkevare av Norge (abo).

Trangt nåløye
I den første fasen skal Innovasjon Norge fokusere på å verve mange nok løsninger til The Explorer, sånn at tjenesten når en kritisk masse med norske, innovative løsninger. Deretter skal de markedsføre tjenesten ut mot internasjonale aktører.

Innovasjon Norge har fått hjelp av Creuna og Scandinavian Design Group til konseptutvikling, teknisk løsning og det visuelle uttrykket. Teksten og bildene skal Innovasjon Norge selv produsere og på den måten kvalitetssikre. Budsjettet er på 20 millioner kroner og foreløpig begrenser markedsføringen seg til kjøp av søkeord og mindre aktiviteter.

- I tillegg til ren markedsføring har vi kontorer i rundt 30 land verden over som skal bidra til å gjøre The Explorer kjent, sier Lund.

På dag én er The Explorer et digitalt utstillingsvindu for 40 norske selskaper som har sluppet gjennom nåløyet med sine løsninger. Det er alt fra mindre gründervirksomheter til store norske selskaper som Equinor, Yara og Statkraft.

I tillegg til å bidra til et eller flere bærekraftmål, må løsningen være grønn (her bruker Innovasjon Norge Miljøteknologiordningens definisjon), selskapet må oppfylle krav til god forretningsskikk og løsningen må være skalerbar.

- Dette skal være et utstillingsvindu for de beste, understreker Lund.

Ser til Sveits
Innovasjon Norge-sjef Anita Krohn Traaseth mener The Explorer er etterspurt.

- Tilbakemeldingen vi får fra næringslivet er at dette er et utstillingsvindu de trenger. Nå må vi la dette få leve litt og se hvilke innspill vi får, hvordan det blir brukt og om selskapene får noen verdi av å være her.

I sin innovasjonstale viste hun til Sveits, som har gjort sitt nasjonale omdømme til en milliardbedrift. Ifølge tal Innovasjon Norge har hentet inn fra det sveitsiske utenriksdepartementet, kan de hente ut en prisvekst tilsvarende én prosent av det sveitsiske nasjonalbruttoprodukt på grunn av sitt nasjonale omdømme. For Norge tilsvarer det 30 milliarder kroner.

- Er det målet?

- Jeg tror ikke vi skal begynne der. La oss heller inspireres av Sveits. Vi har i utgangspunktet dyre produkter og kan sjelden konkurrere på pris. Vi trenger å bygge et omdømme for flere områder enn våre tradisjonelle næringer, sier Traaseth.