I kveld var det duket for årets Sponsor- og eventpriser på Wallmanns i Oslo. Og i tillegg til middag og fest, ble det delt ut priser i ti kategorier; Årets Idrettssponsor, Årets Kultursponsor, Årets Samfunnsengasjement, Årets Sponsorobjekt, Årets Eksterne Event, Årets Interne Event, Årets Sponsorkampanje, Årets Innovasjon, Årets Perle og Årets Bransjepris.

Tidlig i januar kunne Kampanje avsløre hvilke kandidatene som var videre på shortlist til årets sponsor- og eventpriser.

Les mer: Hun kan bli Årets sponsorobjekt

I år er det ti ulike vinnere i de ti kategoriene. Selv om alle kategoriene er gjeve, henger kanskje «Årets Sponsorobjekt» særdeles høyt på sponsorhimmelen. I fjor var det Alpinlandslaget og Norges Skiforbund som vant denne prisen. I år går denne til Kristiansand-festivalen Palmesus

Bransjeprisen gikk til hotellkjeden Nordic Choice Hotels og event/konferansearrangøren Green Hat for eventet «Byens beste byrå». I fjor var det Aftenposten som vant denne prisen. 

Kygo fenget:

Under Palmesus i 2015 var artisten Kygo et av de store navnene. Festivalen arrangeres på bystranda midt i sentrum av Kristiansand. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB scanpix

PRIS HVEM EVENT
Årets Bransjepris Nordic Choice Hotels og Green Hat People  
Årets Perle Right to Play 20 maraton på 20 dager 20 steder
Årets Sponsorkampanje The North Face, Toppturfestivalen og Berre Toppturfestivalen Svalbard 2017
Årets Sponsorobjekt  Palmesus  
Årets Innovasjon  Røde Kors og Microsoft Norge #Rccodeathon 2017 
Årets Eksterne Event Norad og Gambit Hill & Knowlton Verdens vakreste Nattevandring
Årets Interne Event  Avinor OSL og JCP T2-Opplevelsen og T2 Tjenestetesting 
Årets Samfunnsengasjement Røde Kors, Rema 1000 og Streetfootball Norway  Fotballkompis
Årets Kultursponsor  Obos  
Årets Idrettssponsor  Gjensidige Forsikring Håndball-sponsing 
Mørk med Gjensidige-drakt

Her jubler Nora Mørk etter VM-skåring i desember i fjor, da Norge spilte mot Nederland. Sluttresultatet ble Nederland-Norge 23-32. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Her er juryens begrunnelse for årets priser:

Juryens begrunnelse: Årets Idrettsponsor - Gjensidige Forsikring
Årets Idrettssponsor har gjennom strategisk og målrettet arbeid økt kjennskapen til seg selv og sine sponsorobjekter. Langsiktighet og innovasjon preger deres sponsorater, og årets bruk av innholdsmarkedsføring imponerer juryen. I en egenprodusert dokumentarserie – «Håndballeventyret» - får sponsor vist sitt brede og langvarige engasjement til idretten. 25 års sponsing av Norges Håndballforbund og Håndballjentene er et fantastisk eventyr. Prosjekter som Minihåndballjentene og Minihåndballgutta har økt, og fortsetter å øke, interessen for breddehåndballen. Et samarbeid som skaper merverdi både til sponsor og sponsorobjekt. Juryen gleder seg til fortsettelsen, og det er med glede de gratulerer Gjensidige Forsikring som «Årets Idrettssponsor».

Juryens begrunnelse: Årets Kultursponsor - Obos 
Årets Kultursponsor skaper unike opplevelser med en bred sponsorportefølje som rommer festivaler, kulturscener, kor, fritidsklubber og orkestre. God aktivering viser seg lønnsomt både for sponsoren, sponsorobjektene og publikum. Medlemsrabatt på kulturopplevelser øker interessen blant publikum. I 2016 ble det solgt en kvart million billetter til sponsors egenproduserte arrangementer og en rekke andre kulturopplevelser. Overskuddet av salget går tilbake til kulturen i form av gratisbilletter til skoleklasser, og sponsing av instrumenter til korps. Sponsor ser viktigheten av et rikt kulturliv og har med dette blitt viktig for kulturen. Juryen er enig i at «En by med et rikt kulturliv er et godt sted å bo!», og det er med glede de gratulerer Obos som «Årets Kultursponsor». 

Juryens begrunnelse: Årets Samfunnsengasjement  - Røde Kors, Rema 1000 og Streetfootball Norway for «Fotballkompis»
Med fokus på mestring, tilhørighet og involvering er Årets Samfunnsengasjement med på å løse en stor samfunnsutfordring. En felles interesse for å utgjøre en forskjell har utvidet horisonten til samarbeidspartene, som har sett nye muligheter til å knytte ulike sponsorater sammen. Dette har resultert i et inspirerende prosjekt med god måloppnåelse. Målet for pilotsesongen var å samle ti unge flyktninger og ti norske ungdommer til å møtes ukentlig for å spille fotball. Hele 50 ungdommer, samlet på to lag, viser at fotballbanen er en naturlig arena for integrering. Felles interesser blir et universalspråk i integreringsprosessen. Det er med glede juryen gratulerer Røde Kors, Rema 1000 og Streetfootball Norway, og deres prosjekt Fotballkompis, som «Årets Samfunnsengasjement».

Juryens begrunnelse: Årets Sponsorobjekt - Palmesus 
Med smart aktivering av skreddersydde kampanjer skaper Årets Sponsorobjekt markedsinnhold, merverdi og synlighet for sine sponsorer. Et ungt og kjøpevillig publikum gjør de til et attraktivt sponsorobjekt, men, det er deres innovative tenkning og teknologiske merkevarebygging som gjør at de virkelig skiller seg ut. En kommersiell tankegang, uten frykt for å sprenge grenser kreativt, gir god return on investment både for sponsorer og sponsorobjekt. Objektet har gått fra ingenting til å nå selge ut 35.000 billetter og omsette for 70 millioner kroner i løpet to dager. Årets festival, den tiende i rekken, er allerede utsolgt. Det er med glede juryen gratulerer Palmesus som «Årets Sponsorobjekt».

Juryens begrunnelse: Årets Eksterne Event - Norad og Gambit Hill + Knowlton for «Verdens Vakreste Nattevandring»
Årets Eksterne Event kjennetegnes av solid målsetning og måloppnåelse. Klar fit mellom budskap og eventarena gir økt oppmerksomhet og god dekning i sosiale medier. Aktiv involvering av målgruppen er med på å styrke eventets budskap. Samarbeid og fellesskap står i fokus når det norske folk legger ut på nattevandring i fjellheimen. Lyslenkene som dannes skaper fine visuelle virkemidler og understreker eventets mål om å opplyse folket om FNs bærekraftsmål. Kjennskapen til bærekraftsmålene økte med 12 prosent, og 20 prosent av Norges befolkning har hørt om nattevandringene. Det er med glede juryen gratulerer Norad og Gambit Hill + Knowlton med «Årets Eksterne Event» for «Verdens Vakreste Nattevandring».

Juryens begrunnelse:  Årets Interne Event - Avinor og JCP for T2-Opplevelsen og T2-Tjenestetesting
Med event som virkemiddel lykkes Årets Interne Event å tilrettelegge for opplæring og motivasjon av de ansatte, samt å oppmuntre til samarbeid på tvers av avdelinger. Aktørene bruker event aktivt, ikke bare i opplæring, men også som kvalitetssikring av fasiliteter og opplæringen selv. Profesjonell planlegging og strukturert gjennomføring gir en fantastisk måloppnåelse. Styrket internkultur blant 25000 ansatte, og idriftsettelse av en hel flyplassterminal uten oppstartsproblemer er resultatet av kreativ og smart bruk av event. Det er med glede juryen gratulerer Avinor Oslo Lufthavn og JCP med «Årets Interne Event» for ‘T2-Opplevelsen og T2-Tjenestetesting’.

Juryens begrunnelse: Årets Sponsorkampanje - The North Face, Berre og Toppturfestivalen for «Toppturfestivalen Svalbard 2017». 
Enkelthet, klare mål og god aktivering kjennetegner Årets Sponsorkampanje. En vel gjennomtenkt strategi og god utnyttelse av sponsorat har resultert i økt merkevarekjennskap, økt omsetning og reposisjonering for sponsor. Ved å la målgruppen ta aktivt del i testing og bruk av produktene får sponsor vist seg i sitt rette element, og økt sin kredibilitet hos målgruppen. Rå natur og Europas mest ekstreme festival – Toppturfestivalen Svalbard - er den rette partner for The North Face. En økning i innsalget på 50% for våren 2018 og salg av toppturkolleksjonen Summit til 8 nye butikker taler for seg selv. Det er med glede juryen gratulerer The North Face, Berre og Toppturfestivalen, og deres samarbeid under Toppturfestivalen Svalbard 2017, som «Årets Sponsorkampanje».

Juryens begrunnelse: Årets Innovasjon - Røde Kors og Microsoft Norge for «#Rccodeathon2017». 
Årets innovasjon bruker event og digitale kanaler for å spre informasjon og knytte flere parter sammen. En digitalisering av tradisjonelle prinsipper engasjerer en ny målgruppe. Dette er både kostnads- og ressursbesparende. Samarbeidspartene har med enkle grep skapt nye arenaer for frivillighet hvor man effektivt kan samarbeide og digitalt utveksle kompetanse. Et to dager langt event linket fagpersoner, feltarbeidere og 50 frivillige utviklere sammen via videokonferanser og personlige møter. Sammen utviklet de tekniske løsninger til bruk ved sykdomsutbrudd i en kodeskrivingsdugnad ved navnet Codeathon. Et originalt samarbeid, hvor innovative arbeidsmåter gir gode løsninger til gode for samfunnet. Det er med glede juryen gratulerer Røde Kors og Microsoft Norges «#Rccodeathon2017» som «Årets Innovasjon».

Juryens begrunnelse: Årets Perle - Right To Play
Årets Perle skaper store effekter av små ressurser. Aktivt sponsorsamarbeid og kreativ bruk av interne ressurser gir høy return on investment og stor mediedekning. Enkelthet blandet med ekstraordinære menneskelige prestasjoner skaper engasjement. Kampanjens mål om å tjene en million kroner til jenters rett til utdanning i Midtøsten nås med løpsdugnader og donasjoner via vipps. 20 maraton på 20 dager på 20 ulike destinasjoner gir Right to Plays daglige leder Jimmy Vika rett på tittelen som Norges Forrest Gump. Strategisk bruk av samarbeidspartnere, tydelige mål og enkelthet står til inspirasjon. Det er med glede juryen gratulerer Right To Plays ‘202020’ som «Årets Perle».

Juryens begrunnelse: Årets Bransjepris - Nordic Choice Hotels og Green Hat People, for «Byens Beste Byrå» 
I denne kategorien hadde juryen nominert fem kandidater og Sponsor- og Eventforeningens medlemmer stemte så frem vinneren. Her er vinnerbegrunnelsen:
Årets Bransjepris har med strategisk bruk av event styrket sin markedsposisjon og etablert seg som et foregangseksempel i bruk av teknologi. Kreative konkurranser, testing av bransjerelaterte produkter og tjenester, samt middag og underholdning, gir rom for erfaringsutveksling blant deltakerne, og en plass for arrangørene til å vise seg frem som destinasjon og arrangør. Deltakerne selv elsker konseptet og har i etterkant brukt flere av aktørene og løsningene som ble brukt under arrangementet. Dette eventet samlet 32 lag fra 30 ulike byråer. Med mål om å skape relasjoner, inspirere og underholde har årets bransjeprisvinnere skapt en arena hvor motspillere blir medspillere. Sammen gjør vi hverandre sterkere og det er en samlet bransje som har latt seg engasjere, og valgt årets vinner. Det er med glede, juryen og bransjen, gratulerer Nordic Choice Hotels og Green Hat People som vinnere av «Årets Bransjepris» for «Byens Beste Byrå».

Årets jury har vært ledet av Rune Bjerke. Her kan du lese mer om årets jury.

I fjor var det Alpinlandslaget som var den store vinneren. Her kan du lese om vinnerne i fjor.