Mandag morgen legger det uavhengige analysebyrået EPSI Norge frem resultatene fra undersøkelsen av tv- og telekombransjen. Drøye 2.400 mennesker har svart på spørsmål knyttet til kundetilfredshet om tv og bredbånd.

Blant tv-distributørene gjør Viasat et stort hopp og med 67 av 100 mulige poeng rykker den MTG-eide tv-distributøren dermed forbi Altibox.

Les også: Altibox-kundene er de mest fornøyde

- Vi har jobbet målrettet og langsiktig med en kundeorientert strategi og investert i våre eksisterende kunder, og vi synes derfor det er svært gledelig at vi kommer så godt ut av EPSIs undersøkelse, sier administrerende direktør i Viasat, Vegard Klubbenes Drogseth.

Han trekker frem forbedret kundeservice og flere nye tv-kanaler som noen av årsakene, i tillegg til strømmetjenesten Viaplay.

- Alle Viasat-kunder har i tillegg Viaplay inkludert, noe som betyr en fleksibilitet og bredde som kundene setter stor pris på, sier han. 

- Mye for pengene
Målingen viser at det er Viasat som lykkes best i å møte kundenes forventninger, og Viasat-kundene opplever at de får mest for pengene. Canal Digital Kabel er tv-distributøren som kan vise til størst fremgang, men også RiksTV kan glede seg over fremgang. 

- Vi ser at Viasats kunder opplever at de får mye for pengene. Det er noe vi nordmenn liker. På tv handler det mye om innhold. Tjenesten Viaplay hos Viasat oppleves av mange som et pluss. Når det gjelder Canal Digital Kabel, som gjør det største hoppet, så virker det som om tjenesten er blitt vesentlig mer stabil og kundene er dessuten mer tilfreds med kanalpakkenee. Dette gir uttelling i økt tilfredshet, sier Fredrik Høst, daglig leder i EPSI.

Altibox er den tilbyderen som faler desidert mest, men det er Get som nå har de minst fornøyde kundene blant de målte tilbyderne og som går nest mest tilbake.

Les også: Tv-kundene kutter ikke kabelen - Telenor får hjelp fra Hollywood

Her er oversikten over alle tv-distrbutørene i EPSIS årlige undersøkelse:

Viasat til topps:

Viasats kunder har blitt markant mer fornøyd med tjenesten.

Altibox ned fra toppen
Tv-leverandøren Altibox har i alle år dominert denne undersøkelsen og selskapet har de siste syv årene kunnet smykke seg med tittelen over å ha Norges mest fornøyde kunder. Men på årets undersøkelse faller altså Altibox fra 69-tallet, som selskapet har ligget på de siste årene, til årets 66,5.

- Vi ønsker å gratulere vår gode samarbeidspartner Viasat med å ha slått alle bredbåndsselskapene på målstreken. Selv om vi naturligvis hadde ønsket å beholde forspranget vårt i tv-kategorien også for åttende år på rad, er vi godt fornøyde, sier administrerende direktør Thomas Skjelbred i Altibox. 

Altibox-sjefen sier han har håp om å øke kundetilfredsheten fremover igjen. 

- Altibox er best blant bredbåndsselskapene kort tid etter at vi har startet utrullingen av vår helt nye tv-løsning. Markedet har gitt oss gode tilbakemeldinger på nye Altibox TV, og vi kobler nå opp så mange kunder vi har kapasitet til. Altibox kommer til å øke takten jevnt og trutt fremover, og vi tror og håper dette vil vise tydelig igjen på kundetilfredsheten de neste årene, sier Skjelbred i en pressemelding. 

I undersøkelsen heter det at «andelen tv-kunder som også abonnerer på strømmetjenester for film og serier stiger.»

- Tv-kundene ser mer og mer på strømmetjenestene. Innhold er viktig, og det at kundene i større grad bruker strømmetjenester er et tegn på at de finner den underholdningen de søker. Når det er sagt viser målingen at tv-kunder fortsatt ser mest på «tradisjonell» tv, og to av tre tv-kunder er ikke enig i påstanden om at strømmetjenestene er en fullverdig erstatning for tv-tjenesten, skriver EPSI. 

Enkelte tv-distributører har også gjort det mulig å legge inn HBO Nordic som en del av tv-abonnementet. Analysen viser at dette har bidratt positivt på kundeopplevelsen. 

Skifte i toppen:

Her ser du en oppstilling av hvordan de ulike merkevarene på tv-distribusjonsmarkedet har utviklet seg over tid. Kilde: EPSI.

- Irriterte kunder
Når det gjelder målingen av bredbåndsleverandørene er det svært få lyspunkter. Vi blir bare mer misfornøyde, kommer det frem i undersøkelsen til Epsi.

- Folk bruker bredbåndet på en helt annen måte og i mye større omfang enn de noen gang tidligere har gjort. Det er ikke alle steder at den tekniske løsningen matcher bruken, og når internettet ikke fungererså skaper det fort irritasjon, sier Høst.

Målingen viser at nordmenn fremdeles opplever å slite med dårlig bredbånd og tilfredsheten faller og nærmer seg det analysebyrået kaller en kritisk grense.

- Lojaliteten blant kundene faller enda mer, og om det dukker opp relevante og gode alternativer så er det nok en del kunder som sitter løst, sier Høst.

Trøsten til Altibox er at blant de målte bredbåndstilbyderne er det dem som nok en gang gjør det best, men særlig fornøyd er heller ikke deres kunder.