Sosiale medier, og særlig Facebook, har det med plutselig å eksplodere i en eller annen dille. Plutselig fylles feeden din av det samme bildet eller de samme ordene, eller samme idéen. La oss kalle det et Facebook-fenomen. Det er ofte umulig å vite hvor de kommer fra, og i noen dager – kanskje en uke – er den over alt, og alle henger seg på. Så begynner interessen å dabbe av og alle går og venter på den neste.

Denne måneden hadde vi ikke én, men to Facebook-fenomener. Først var det den nakne jenta fra Vietnam, så kom «utfordring akseptert» og så kom plutselig jenta tilbake for fullt. Har du vært på Facebook de siste ukene kan du umulig ha unngått mer eller mindre pinlige ungdomsbilder av vennene dine og Napalm-jenta.

Mens jeg har til gode å se noen kommersielle aktører (med unntak av Aftenposten) kaste seg på Napalm-jenta, har en rekke norske selskaper vært i arkivet og hentet bilder fra sin «ungdom». En av de bedre synes jeg personlig var Vipps, som la ut bilde av en bankgiro. Det var en fin måte for merkevarer å engasjere publikumet sitt, og samtidig vise at de fulgte med i timen.

Utfordringen med Facebook-fenomen som dette er at de går fort over. Det er en hårfin balanse her. Du må ikke være for tidlig ute – da skjønner den største delen av publikumet ditt ikke hva du driver på med, og du kan ikke være for sent. Er du for sent ute med å komme opp med en smart vri på trenden, kan trenden allerede ha passert. I stedet for å vise at du følger med, beviser du for publikumet ditt at du er håpløst på etterskudd.

Tante Olga på Tolga hadde ikke skjønt noe særlig om Freia hadde begynt å fortelle om sin purpose på Facebook.

Så, hvordan finner vi det rette tidspunktet? Som økonom har jeg utviklet en slags formel som skal kunne gi deg svaret på om det er for tidlig, eller for sent, å kaste seg på bølgen:

(V-2D)/(0,9-F)>1

Formelen er ganske enkel. V er antall venner som har delt, D er antall dager siden du først så noen dele det. Under brøkstreken betyr F antallet av dine foreldre som har delt det. Resultatet skal være større enn 1.

Som sagt – ikke for tidlig. Derfor er det viktig å se på sammenhengen mellom antallet delinger og hvor mange dager det har holdt på. Generelt faller interessen for en Facebook-fad ganske fort. Når foreldrene dine (gjelder om du er over 20) har begynt å dele, er fenomenet så mainstream at den er uinteressant. Da er det altfor sent.

Pass også på sammensetningen av V. I forrige uke så jeg også mange som delte at de ikke hadde funnet sitt WHY eller en purpose. Men, det var ikke nok til å skape et Facebook-fenomen, ettersom denne var rimelig begrenset til oss som er opptatt av kommunikasjon. Tante Olga på Tolga hadde ikke skjønt noe særlig om Freia hadde begynt å fortelle om sin purpose på Facebook.

I tillegg til timing, er det også greit å sjekke om fenomenet faktisk passer til merkevaren. Da et flyselskap nylig kastet seg på og «markerte» den kommende femtenårsdagen for 9/11 som en god anledning til å besøke New York, så det unektelig litt merkelig ut. Som alt annet i sosiale medier gjelder det å være rask når fenomenet raser. Da jeg var konsulent hadde jeg en kunde som det hadde passet perfekt å gjøre en egen versjon av Harlem Shake. Da deres markedsavdeling til slutt hadde bestemt seg for å «være litt gærne», hadde det gått over.

Konklusjonen er – tør å være litt leken. Pass på når timingen er perfekt, og gjør en smart og godt gjennomført spinn på det siste Facebook-fenomenet.

PS: Kowabunga, eller cowabunga, er et surfeuttrykk som markerer overraskelse eller begeistring. Kanskje best kjent som Teennage Mutant Ninja Turtles' kraftuttrykk på 1980-tallet.