Tirsdag ettermiddag skriver Per Håkon Fasting en kommentar i Kampanje, der han undres over hvorfor ingen hyller VG og Rema 1000 for sitt omdiskuterte innholdssamarbeid. I tiden etter at VG først gikk ut med sin nye satsing, VG Partnerstudio, og senere lanserte et kommersielt samarbeid med Rema 1000, har kritikk i ulike fora - og klager til PFU tikket inn.

Senest i går ble det kjent at ikke bare merkingen av innholdet på nett er problematisk, men et intervjuobjekt forteller i tillegg at hun ikke ble gjort oppmerksom på at det var VGs kommersielle avdeling som skulle bruke sitatene hennes, i noe som framstår som en vanlig nyhetssak. Hun hadde altså ikke vært i kontakt med VGs redaksjon, som hun selv trodde. Det var snarere en "journalist" fra VG Partnerstudio hun hadde pratet med.

- Jeg synes det er viktig å holde klare skiller mellom journalistikk og reklame, og jeg ble overrasket da dere ringte og forklarte meg sammenhengen. Jeg ville takket nei til VG å publisere saken dersom jeg visste at det var reklame for Rema 1000, sier Viken til Dagbladet.

Med stadig flere alvorlige problemstillinger slengt på bordet, presterer likevel Fasting å fjase bort det hele.

- De som så langt representerer markedsføringsbransjen virker å være mer opptatt av om dette skal kalles reklame eller journalistikk, enn av hvordan nye metoder bidrar til å skape verdi for potensielle kunder, skriver han og avslutter med å konstatere at det er "på tide med litt jubel folkens".

Innholdet i kommentaren er interessant av flere grunner. Først og fremst fordi Fasting er konserndirektør for annonse i Schibsted Norge, som jo har en soleklar interesse i at VG blir "hyllet" for nye satsninger. Det faktum at han gikk av som kommersiell direktør i VG for et snaut år siden, er vel heller ikke til å stikke under en stol.

Jeg tror bedre om Torry Pedersen og Per Håkon Fasting, enn at de ikke evner å ta inn over seg hvilke presseetiske feilsteg de nå tar. Men i og med at de utad viser det motsatte, skal jeg forsøke å komme med et enkelt svar på spørsmålet Fasting så fint stiller.

Vi hyller ikke VG og Rema 1000 - ennå - nettopp fordi ett skritt for langt i retningen av å selge medienes troverdighet, kan være irreversibelt. Ingen av oss ønsker at denne eksperimenteringen med nye forretningsmodeller skal ødelegge det pressefolk har jobbet for å bygge opp siden 1800-tallet. Det er hverken Ola Nordmann, mediehusene, annonsørene eller samfunnet som sådan tjent med. At dere tenker nytt skal dere ha all honnør for, men hyllesten kommer ikke før dere går foran med et god eksempel, og viser mediebransjen hvordan skikkelig merking gjøres. Først da har dere grunn til å være stolte - og først da har dere tatt samfunnsoppdraget deres på alvor.

Å ha nok midler til å finansiere gravejournalistikk har ingenting for seg hvis pressen først har undergravd sin egen troverdighet. Da har journalistikken mistet sin unike verdi.

Kjære VG. Det er ikke for sent å snu. Velg retningen for norsk presse – og deres egen rolle, med omhu.