Det er ingen tvil om at mobilannonsering har eksplodert. Diskusjonen er ikke lenger om å rettferdiggjøre mobilen som en annonsekanal, men mer å belyse alle mulighetene som kanalen tilbyr. Sett i lys av dette, ønsker jeg å belyse et tema som har eksistert lenge og som er veletablert hos våre kollegaer i England, et av de fremste landene innen mobilannonsering; in-app-annonsering. I England benytter annonsørene seg i langt større grad av dette. Ifølge IAB/PwC Digital Adspend for første halvår i 2014 står in-app-annonsering for 58 prosent av all standard display annonsering på mobil.
In-app-annonsering er kjøp av displayannonser inne i apper. Disse appene blir sett på av brukerne som «need to have» og kan være for eksempel Spotify, Shazam, WordFeud og Quizkampen. Innholdet er såpass relevant at bruker laster ned appen, gjør oppdateringer og er ofte innom for å gjøre en spesifikk handling. Brukeren blir definert som «engasjert».
Grunnen til at innholdet er inne i appene, er ikke nødvendigvis fordi opphavseierne ikke har fulgt med i timen, men fordi innholdet er av en slik karakter at den beste brukeropplevelsen vil være gjennom en app. Det kan også være teknologiske begrensninger som gjør at innholdet ikke vil fungere like optimalt i HTML.
Hvorfor skal annonsørene være synlige i andres apper? Svaret er like enkelt som spørsmålet: For å være synlig for potensielle og eksisterende kunder. Ifølge Techcrunch.com brukte vi to timer og 42 minutter daglig på mobil i 2014, en økning med fire minutter fra 2013. Flurry hevder at to timer og 19 minutter av disse ble brukt i apper, det vil si 86 prosent av tiden, en økning på 12 minutter fra 2013. Dette viser at vi setter av mer tid til app-innholdet og ikke i like stor grad søker den kjappe oppdateringen som her sammenlignet med mobil web. Som en konsekvens av dette, vil også annonsør være mer synlig på grunn av brukerens modus og lengre eksponering i tid.
Underholdning, spill og Facebook topper app-listen på bruk, men i følge «App Annie» er kategoriene «reise og transport» og «mobil videostreaming» i sterk vekst. I tillegg peker pilene oppover på et utvalg av nytteapplikasjoner innen helse, velvære og business.
En annen grunn til større synlighet for annonsør, er variasjonen i formatene som mange av appene tilbyr. Dette kan være alt fra heldekkende formater til den aller minste.
Er det noe vits i å bruke små bannerannonser? Vår erfaring er at så lenge budskapet og banneren spisses etter riktig format, øker også responsen. Flere bannerformater kombinert med muligheter for flere prismodeller enn bare CPM, som for eksempel CPC, gir sammen flere muligheter enn de tradisjonelle kanalene.
Bruken av internasjonale apper blant nordmenn er langt mer utbredt enn det flere av oss tror. Noen eksempler på dette er for eksempel Huffington Post, The Economist, The New York Times, Candy Crush Saga, Hay Day og eBay.
Utfordringen med app-annonsering for norske annonsører er tracking av responsen, siden mange annonsører bruker blant annet Google Analytics. Google Analytics er en løsning basert på informasjonskapsler, som gjør det vanskelig å få et riktig bilde av bruken og responsen. Vi vet at informasjonskapsler ikke fungerer optimalt på mobil og vanskeligere blir det når landingssiden lastes i et nettleservindu i applikasjonen, siden svært få app-utviklere legger opp til støtte for tredjepart informasjonskapsler. For mediebyråene er det et velkjent problem at det ved bruk av trackingløsninger som er avhengig av tredjeparts informasjonskapsler, vil være vanskelig å få riktige tall på vitale data som unike brukere, tid på siden, antall besøk, hendelser, konverteringer osv, inkludert post-view-konverteringer. Dette er ikke et spesifikt problem for bare Norge, men velkjent også internasjonalt.
Det beste alternativet i dag er å benytte en trackingløsning som ikke baserer seg på bruk av informasjonskapsler. Det finnes mange tredjepartsløsninger på markedet, (blant annet HasOffers,) men hvilken løsning som passer best er avhengig av hva man ønsker å måle. Dette gjelder generelt for mobile kampanjer. Felles for de er at de er gode målesystemer men vanskelig å forsvare når annonsører og mediebyråer sverger til Google Analytics og andre informasjonskapsel-baserte løsninger.
Google har den siste tiden har jobbet med utvikling av en ny løsning som skal kunne spore og «holde på» brukeren på reisen fra in-app-annonsering til konvertering på mobil web.
Det å tørre å utfordre markedet og etablerte «sannheter» ser vi i Boost på som en av våre viktigste oppgaver. I dagens mediemangfold er det naturlig at annonsørene ønsker mulighet for en bredere mediemiks og større spredning enn bare de tradisjonelle mediehusene. Annonsør kan også få gode resultater ved in-app-annonsering. Mulighetene er mange både med tanke på bedre segmenteringer og flere formater. Norge er på vei til å etablere seg her, selv om vi ligger et godt stykke bak England. Så er spørsmålet om annonsør skal velge in-app-annonsering fremfor web-basert annonsering.
Vi sier som Ole Brumm: «Ja takk, begge deler».
Kommentér