Unge dropper valgkamp på tv

Eldrebølgen skyller inn over valgsendingene. TV 2 svarer med å arrangere «verdens første» partilederdebatt på Snapchat.

Publisert / Oppdater

Ida Sandli Jensen og Dag Robert Jerijervi

«Velkommen til det som sannsynligvis er verdens aller første partilederdebatt på Snapchat. Dagens tema er skole!» Slik åpner TV 2-reporter Linn Wiik en av valgkampens korteste og blideste debatter. I motsetning til de tv-sendte debattene, befinner ikke partilederne seg i samme lokale, men sender inn videosnutter fra ulike steder i landet via Snapchat.

- Vi synes det var viktig at også unge merker at det er valgkamp og snart valg. Også de som ennå ikke har stemmerett. De handler om å gi dem en mulighet til å bli interessert i politikk og i samfunnet vårt. Det blir de ikke nødvendigvis av å se på en klassisk partilederdebatt. Vi må være der de er, og de er blant annet på Snapchat, sier TV 2-reporter Linn Wiik til Kampanje.

Selv om ideen er enkel, ligger det mye planlegging bak det TV 2 selv antar er en verdensnyhet.

- Det har mest av alt vært en logistisk utfordring fordi bare én person kan være innlogget på kontoen på samme tid. Dermed måtte det planlegges når de ulike partiene skulle komme med sitt svar og logge seg ut og inn. Men det var ikke noe min gode kollega Jonas Falao Liahagen ikke klarte å sjonglere med stø hånd, sier Wiik.

Hun er mest imponert over Venstre-lederens Snapchat-bruk, men mener partilederne fortsatt har mye å lære av ungdommen.

- Trine Skei Grande var den første i debatten som klarte å bruke formatet ganske godt. Erna Solberg tok seg også opp på andre snap. Men det var skuffende lite filter, ører og emojis. Her er det mer å gå på for de fleste! Selv om politikk er seriøst, trenger det ikke alltid å være alvorlig!

Snap-debatt:

Slik forsøker TV 2 å engasjere de yngste i valgkampen. Tall fra NRK og TV 2 viser at de ikke er å finne foran tv-skjermen. Skjermbilde: TV 2/Snapchat.

Over halvparten av seerne er over 65 år

Snapchat-debatten står i sterk kontrast til den tv-sendte valgdekningen. Allerede 14. august sparket NRK i gang ballet med årets første partilederdebatt. Debatten ble grundig omtalt av alle medier, terninger ble kastet (også av Kampanjes valgkampjury) og dagen derpå kunne NRK banke seg på brystet over at hele 747.000 fikk med seg debatten.

Men det er ikke sånn at «hele Norge» satt og så den halvannen time lange seansen. En dypdykk i tallene viser at 377.000 – altså over halvparten av seerne – var over 65 år. Blant de yngste velgerne, de mellom 20 og 29 år, satt det bare 20.000 og så på. Det utgjør kun tre prosent av seerne. I denne målgruppen valgte dessuten betydelig flere – 74 prosent – annen tv-underholdning i tidsrommet debatten pågikk.

Kyrre Nakkim, programredaktør i NRK, er skuffet over at ikke flere yngre benker seg foran skjermen, men er ikke overrasket.

- Gammeldags lineær-tv treffer ikke denne aldersgruppen. Vi hadde høyere tall for fire år siden, men dette skyldes blant annet medieutviklingen. Det som faktisk vekker interesse er klipp fra høydepunktene i debatten som legges ut på Facebook eller på NRK.no. Vi prøver rett og slett å treffe seerne våre på andre måter, sier han til Kampanje.

Statskanalen har sørget for flere politiske programmer rettet mot unge, deriblant «Verdens Rikeste Land» og ferske «Faten tar valget», som allerede før premieren har fått enorm oppmerksomhet på bakgrunn av programlederens bruk av hijab.

- Våre politiske ungdomsprogrammer skal sørge for å nå de unge på ulike måter. Klart, hvis man er ungdom, så er man ikke så interessert i alt innenfor politikk, alt er ikke like relevant. De kaster seg ut i debatt, men gjerne om ting som opptar dem, som eksempelvis norske verdier. Unge mennesker har gjerne andre holdninger til politikk. Vi skulle selvfølgelig ha truffet flere, men vi må søke oss på, da de ikke nødvendigvis kommer til oss, sier han.

Det er ikke bare partilederdebatten som har mislykkes med å fenge de unge seerne. NRKs satsing på «politisk kosestund» i valgkampen, «Valgfri» med Live Nelvik og Atle Bjurstrøm, dro kun 8.000 seere mellom 20 og 29 år på premieren på fredag. Det totale seertallet var på 401.000.

Får med seg høydepunktene:

- Det som faktisk vekker interesse er klipp fra høydepunktene i debatten som legges ut på Facebook eller på NRK.no, sier programredaktør i NRKs nyhetsdivisjon, Kyrre Nakkim. Foto: Ole Kaland.

- Fortsatt viktig for mange

Heller ikke TV 2, som har satt seg som mål å ha Norges yngste valgstudio, får grep på denne gruppen. Den første utgaven av deres «Valgstudio» hadde 355.000 seere forrige søndag. Kun 3.000 av dem var i tjueårene. 248.000 var over 50 år, som TV 2 har definert ut av sin kommersielle målgruppe.

Snittet for de fem første sendingene er noe bedre, men tallet er fremdeles lavt. Her er 8.000 av 285.000 seere mellom 20 og 29 år. Det gir en andel på 10,1 prosent. Andelen blant alle seere over 12 år, er på 20,9 prosent.

Det har ikke lykkes Kampanje å få en kommentar fra nyhetsredaktør Karianne Solbrække i TV 2 i anledning saken.

Gunn Enli er professor ved Institutt for medier og kommunikasjon. Hun synes ikke det er direkte overraskende at unge velgere følger valgkampen på andre medier.

- Det er typisk for mediebruk generelt, at unge ikke er mest opptatt av lineær-tv sin medie- og nyhetskilde. Er man hjemme hos foreldrene og tv-en står på, så får man det med seg. Ellers får man informasjon om valgkampen gjennom de nyhetskanalene som man vanligvis bruker, som nett og mobil. Da er man prisgitt den informasjonen som ligger der, som klipp fra valgdekningen til NRK og andre store tv-aktører. Men man får ikke med seg fullformatet av partilederdebatten, sier hun til Kampanje.

- Når man ser at over halvparten av seerne på partilederdebatten er over 65 år - og uten å undervurdere denne gruppen - tror du media legger for stor vekt på slike debatter?

- Jo, men media trenger en type arena som er et felles utgangspunkt og som man kan debattere. Man har ingen andre arenaer hvor alle lederne er til stede og samtidig kan se hvordan de opptrer live og hvordan de parerer spørsmål. Tv er fortsatt en felles arena, og både lengden på debatten og det journalistiske arbeidet som er gjort i bunnen, danner et fint utgangspunkt. De unge som ikke får den med seg vil komme bort i terningkastene og diskusjonen om debatten.

- Tror du formatet vil klare overgangen til digitale medier?

- Det at de klarer seg med et såpass stort seertall, er et tegn på at debatten fortsatt er viktig for mange i befolkningen. Så er spørsmålet om de unge etter hvert kommer i en livsstil og situasjon hvor de ønsker å se på en partilederdebatt, eller om de får helt nye medievaner og aldri setter seg ned foran tv-en og ser en hel debatt.

Unge dropper valgkamp på tv