Her er Norges beste kommunikasjonsbyrå – annonsørene gir ny dobbeltseier til Try

Try fortsetter seiersrekken, Morgenstern brakdebuterer og Anorak klatrer på Byråprofil-toppen.

Publisert / Oppdater

Dag Robert Jerijervi
Dag Robert Jerijervi Journalist

Det har vært skrevet mange ganger før, men det er ikke til å komme unna i år heller. På toppen av Byråprofil i klassen for «Årets reklamebyrå», finner vi igjen reklamebyrået Try og byrået virker like uslåelige som de gjorde første gangen de gikk til topps tilbake på begynnelsen av 2000-tallet. Dette er 18. gang at byrået som ledes av reklamemannen Kjetil Try går til topps.

I tillegg vinner Try Reklamebyrå også «Årets Byrå» og er dermed det byrået med den høyeste poengscoren på tvers av samtlige byråkategorier på det norske kommunikasjonsmarkedet. Totalt har Kampanje og Kantar i år målt over 60 ulike byråer fra både reklame, mediebyråer, PR, content og design.

- Nei, dette var kjempehyggelig og jeg må innrømme at jeg satt og kikka litt på klokka akkurat nå, sier Kjetil Try til Kampanje.

Hver dag denne uken har Kampanje kåret en Byråprofil-vinner klokken ti. Med utdelingen av «Årets reklamebyrå» og «Årets byrå» er vinnerrekken komplett.

- Nå har jeg ikke sett hele rekkefølgen på listen over reklamebyråer, men det har vært en utrolig uke for hele Try-huset. Alle selskapene har kommet på pallen, sier han.

I dag gleder Try seg også over at søsterselskapet Pol forsvarer andreplassen.

- Det er helt fantastisk, og jeg vet at det har vært mange spente medarbeidere i Try disse dagene. Er det nummer 18 nå eller? Det er jo bare utrolig gøy, sier han.

Det er en målløs ansvarlig redaktør i Kampanje, Knut Kristian Hauger, som oppsummerer bragden til Try-konsernet:

- Superlativene er brukt opp for lengst når det gjelder Trys prestasjoner i Byråprofil, men spenningen er der like fullt hvert år både for Kampanje, Try selv og resten av Byrå-Norge. Men i et svært krevende koronaår der mange annonsører har skrudd igjen markedsføringskrana, fortsetter Try å levere brorparten av norske reklamejobber med en kvalitet som på nytt sikrer byrået topplasseringen både som «Årets Reklamebyrå» og «Årets Byrå». Ingen over, ingen ved siden, sier Knut Kristian Hauger.

Byråprofil er en undersøkelse som har eksistert siden 1970-tallet og har de siste drøye 30 årene blitt delt ut i samarbeid mellom Kampanje og Kantar. I snart 20 av dem har altså Try toppet listen og det begynner å virke som en evighet siden Dinamo toppet listen som landets beste reklamebyrå om en spør norske annonsører og reklamekjøpere.

Det betyr ekstra mye for Try-sjefen å vinne i et så annerledes og vanskelig år som 2020 har vist seg å være.

- Ja, det gjør litt det. Vi snakker jo nesten ikke med kundene annet på skjerm også er det veldig få på kontoret, så dette ble en perfekt avslutning på et annerledes år og en veldig bra bonus før jul, sier Kjetil Try.

Morgenstern og Anorak deler bronsen

Men der det tidligere har vært få store utskiftninger blant Trys nærmeste konkurrenter, detoneres det i år en liten bombe. Selv om Trys datterselskap Pol sikrer seg sin sjette andreplass, brakdebuterer det nye reklamebyrået til Ole Kristian Hustad med en tredjeplass på Byråprofil-lista. Morgenstern, som byrået heter, har tidligere ikke blitt målt grunn av en byråinntekt på under 25 millioner kroner, men i år klarte Morgenstern kravet så vidt.

Det er nok Hustad og resten av Morgenstern-gjeng sjeleglade for i år. Morgenstern forviser dermed Anti fra pallen, en plassering byrået til Kenneth Pedersen har hatt de siste fire årene.  

Samtidig med at Morgenstern gjør sin entre på Byråprofil med en bronse, må bronsen deles med The North Alliance-byrået Anorak som klatrer én plass opp på årets liste. Dermed er Anorak for første gang på pallen i Byråprofil-sammenheng.

- Mange byråer har opp gjennom tidene vært nære å utfordre Try som landets beste reklamebyrå i øynene på annonsørene og merkevareselskapene og det holder å nevne etablerte byråer som McCann, Kitchen, Los & Co og Anti. Men de har alle manglet det lille ekstra som skal til for å nå helt til topps. Nå ser det ut som det er Anorak og Morgenstern som er i best driv dersom ikke Pol for en gangs skyld skal lykkes med å slå storebror, sier Hauger.

Litt lenger ned på listen følger Kitchen, Los &  Co, We Are Live, Per Høj, SMFB  og Dinamo.

Her kan du se de ti beste i kategorien «Årets reklamebyrå» på Byråprofil 2020Uslåelige Try på reklametoppen

Plassering Byrå Endring fra i fjor
1. Try (1)
2. Pol (2)
3. Morgenstern (-)
3. Anorak (4)
5. Anti (3)
6. Kitchen (5)
7. Los & Co (7)
8. We Are Live (5)
9. Per Høj (10)
9. SMFB (-)
9. Dinamo (9)

 

- Et skikkelig drittår

Det er norske annonsører som svarer på Byråprofil-undersøkelsen. Nærmere 500 annonsører og innkjøpere av kommunikasjonstjenester har svart i år. Det er en kraftig oppgang sammenlignet med i fjor da vi fikk inn 285 svar. Totalt fikk vi inn 5.557 byråvurderinger og over 27.785 svarresponser.

Utdelingen av Byråprofil kommer på tampen av et tøft år, også for annonsørene.

- Vi kan si det kort og brutalt, det har vært et skikkelig drittår. Sånn sett er det ganske fint at det er snart er over. For verre enn dette kan det faktisk egentlig ikke bli, sier Anfo-leder Jan Morten Drange til Kampanje.

Han krysser fingrene for at 2021 blir bedre.

- Vi må ikke glemme at de første to månedene i år var veldig bra for veldig mange.

Heller ikke for reklamebyråene har kommet uskadd ut av 2020.

- 2020 er et tøft år for alle. Men vi opplever at de fleste av de kreative byråene var raskt ute med å sette inn tiltak da koronaepidemien traff i mars og tross betydelig inntektsfall for flere, var tilbakemeldingene relativt positive ved inngangen av høsten, sier lederen i Kreativt Forum, Benedikte Løvdal til Kampanje.

Kreativt Forum er reklamebyråenes egen bransjeforening. Deres byråundersøkelse viser at halvparten av byråene melder om et forventet inntektsfall på 20-25 prosent i 2020. Over 40 prosent forventer å opprettholde samme nivå eller vekst. De aller fleste byråene skal også ha tatt inn igjen alle permitterte medarbeidere.

- Så er det noen byråer som er hardere rammet og da primært de som har hatt store deler av kundeporteføljen i spesielt utsatte bransjer, sier Løvdal.

Hun legger til at det er en optimistisk bransje det er snakk om.

- Det mange opplever som mest utfordrende nå, og spesielt i denne andre runden med hjemmekontor, er å ivareta motivasjonen og inspirasjonen internt. Det blir ikke helt det samme å kjøre kreative prosesser og kundemøter gjennom Whereby og Teams, sier hun.

Byråprofil er landets største og gjeveste byråkonkurranse der Kampanje i samarbeid med Kantar og Kommunikasjonsforeningen rangerer landets beste byråer innenfor en rekke ulike byråkategorier. Også INMA og IKT Norge er med og støtter aktivt opp om kåringen.

Denne uken har Kampanje kåret nye kategorivinnere hver dag klokken 10 denne uken og vinnerne av årets kategorier har vært Zynk, Carat, Netlife og Schibsted Partnerstudio.

Her kan du se de ti beste i kategorien «Årets byrå» på Byråprofil 2020Try er Årets byrå - men flere nykommere på Topp 10

Plassering Byrå Endring fra i fjor
1.  Try (1)
2.  Pol (2)
3. Zynk (5)
4. Netlife (2)
5. Morgenstern (-)
5. Anorak (7)
7. Anti (4)
7. Eggs (-)
9. Trigger (6)
9. Schibsted Partnerstudio (-)
9. Try Apt (-)

Faktaboks:: Her kan du lese alt om årets Byråprofil-undersøkelse

Byråprofil har vært gjennomført blant norske annonsører siden 1970-årene. Formålet med undersøkelsen har vært å måle reklamebyråenes profil og omdømme blant Norges største annonsører samt styrkeforholdet mellom byråene. I år er Byråprofil gjennomført av Kantar i samarbeid med Kampanje for 31. gang. Undersøkelsen inkluderer fem byråtyper; Reklame, PR, mediebyråer, content-/performance og teknologi/digital tjenestedesign.

Respondentene vurderer alle byråer under ett, og alle respondenter har således kunnet vurdere alle typer av byråer. Kun de som er involvert i kjøp av ulike typer byråtjenester, eller har god kjennskap til markedet, får vurdere byråer innenfor en gitt «byråklasse» som for eksempel reklamebyråer, mediebyråer etc.

Et byrå må ha minst 20 vurderinger for å komme med i rangeringen. Det er ingen grense for hvor mange byråer man kan vurdere. Kravet er som tidligere at man må kjenne godt/noe til et byrå for å kunne evaluere det. Det holder altså ikke å kun kjenne navnet på et byrå.

Totalt 62 byråer er med i målingen, og 58 byråer hadde nok antall vurderinger til å bli rangert. Byråene fordeler seg slik etter byråtype:

  • 17 reklamebyråer
  • 14 PR-byråer
  • 13 mediebyråer
  • 7 content-/performancebyråer
  • 11 byråer innen teknologi/digital tjenestedesign

Bak rangeringen i Byråprofil 2020 ligger 5 557 byråvurderinger og over 27 785 svarresponser.

Rangeringen gjøres med bakgrunn i en beregnet indeks bestående av byråenes omdømme og kjennskap i markedet hvor omdømme betyr desidert mest. Byråets omdømme følger Kantar sin globale og veldokumenterte tilnærming (TRI*M) for denne type målinger og måles ved fem omdømmerelaterte spørsmål. I tillegg vektes resultatene som ligger bak totalrangeringen i forhold til andelen kunder/ikke-kunder som har svart for hvert byrå.

Kriteriene for å bli målt i Byråprofil 2020 er både objektive og subjektive. For å bli målt har vi også i år operert med de tre samme kriteriene som tidligere. Inntektsgrensene er de samme i år som i fjor. For alle byråklasser utenom «teknologi/digital tjenestedesign» må man ha hatt en byråinntekt på 25 millioner kroner eller mer siste kalenderår for å bli målt. For teknologi/digital tjenestedesign byråer er grensen for å bli målt 45 millioner kroner i byråinntekt. Alle byråer må ha lagt bak seg et helt driftsår (12 mnd.). Byrået må ha synlige/ tydelige rikskunder i kundeporteføljen.

Byråprofil er gjennomført i oktober og november 2020. Undersøkelsen er web-basert. I utvalget er det i år 487 besvarelser (285 besvarelser i 2019).

Her er Norges beste kommunikasjonsbyrå – annonsørene gir ny dobbeltseier til Try