Har tapt over 700 millioner siden starten - nå tjener HBO for første gang penger i Norden

- HBO Nordic har en sterk og interessant posisjon, sier Marie Nilsson, daglig leder i analyseselskapet Mediavision.

Publisert / Oppdater

Jacob Andersen
Jacob Andersen

Det er nå mer enn syv år siden HBO lanserte sin nordiske strømmetjeneste, HBO Nordic, på det norske markedet. Tall fra selskapets årsregnskap viser at selskapet har tapt over 700 millioner svenske kroner i løpet av sine syv første år. HBO Nordic er et datterselskap av Home Box Office Nordic Investment AB, som igjen er et datterselskap av HBO Europe Inc, som inngår i det amerikanske telekom-konsernet AT&T med styre i Dallas, USA. 

Først i 2018 kunne HBO Nordic vise til et overskudd og selskapet leverte da et resultat på 29,4 millioner svenske kroner før skatt. Det viser selskapets årsregnskap fra dette året som først nå ble gjort offentlig. Selskapet basert i Sverige driver også virksomhet i Norge, Danmark, Finland, Spania og Portugal. 

Marie Nilsson, daglig leder i det svenske analyseselskapet Mediavision, er ikke overrasket over at HBO Nordic brukte flere år på å gå i pluss.

- Nei, det er ikke overraskende. Jeg tror ikke noen av aktørene har noen annen strategi enn at de befinner seg i en sterk etableringsfase, og det koster alltid, sier Nilsson til Kampanje.

Mediavision kartlegger og følger det nordiske strømmemarkedet tett og daglig leder Nilsson mener alle strømmeaktørene befinner seg i en investeringsfase.

- Man kjøper seg til markedsandeler og det holder alle på med, det er ikke unikt for HBO. Det er veldig tydelig at både lokale og globale aktører satser veldig sterkt for å skape seg en posisjon i fremtiden og for å øke sin markedsandel. Alle SVOD-aktører (subscription video on demand journ. anm) befinner sig i en investeringsfase, så det er klart at det koster, sier Nilsson.

Her ser du tallene til HBO Nordic for 2018. Alle tall i MSEK.Vokser med nesten en halv milliard

HBO Nordic 2018 2017 Endring i %
Omsetning 1.812,4 1.314,7 37.8
Resultat før skatt 29,4 - 4,0 -

Netflix desidert størst i Norge

HBO Nordic oppgir ikke tall på hvor mange abonnenter de har i Norden og vi må derfor belage oss på tall fra Kantar og Mediavisions egne tall. Ifølge Kantar er Netflix desidert størst av strømmetjenestene som selger abonnement. I rapporten «Rikets medietilstand - Medietrender 2020» som ble lagt frem i begynnelsen av januar, ser 60 prosent av befolkningen Netflix månedlig. 

TV 2 Sumo, Viaplay og HBO Nordic kniver om andreplassen blant de kommersielle strømmetjenestene, der HBO blir sett av 34 prosent i måneden, Sumo av 32 prosent og Viaplay av 27 prosent i måneden. 67 prosent av befolkningen ser for øvrig på NRK sin gratis strømmetjeneste månedlig. 

Her ser du Kantar sine tall på hvor mange prosent av befolkningen som bruker de abonnentbaserte strømmetjenestene månedlig:

Netflix HBO Nordic TV 2 Sumo Viaplay
60 % 34% 32% 27%


Om man ser på daglig dekning derimot, tar TV 2 Sumo andreplassen med åtte prosent, etterfulgt av Viaplay (seks prosent) og så HBO (fem prosent). 

- En sterk og interessant posisjon

Marie Nilsson og Mediavision anslår at HBO Nordic er omtrent halvparten så store som Netflix i Norden.

- Om vi regner på hvor mange husholdninger i Norden som har tilgang til HBO, så ligger Netflix på fire millioner husholdninger i Norden og HBO Nordic ligger på rett under to millioner, sier Nilsson.

Hun trekker frem HBO Nordic sitt samarbeid med TV-distributørene som en driver for deres abonnentsbase.

- HBO Nordic har en sterk og interessant posisjon fordi man i større grad enn Netflix samarbeider med distributørene. Det har i senere år drevet deres abonnementbase, men det er fort sånn at både når det gjelder antall abonnenter, rekkevidde og minutter konsum, så er HBO Nordic en betydelig mindre aktør enn Netflix, sier Nilsson.

I HBO Nordics årsregnskap trekkes også distribusjonsavtalene frem.

- Selskapets abonnentsbase har fortsatt å vokse, fremfor alt gjennom direktesalg til sluttkunder, men også gjennom distribusjon og salg hos TV-distributørene. Gjennom året har selskapet begynt å produsere egne serier i Sverige, Norge og Spania, skriver HBO Nordic i sitt årsregnskap.

Til tross for HBO Nordic sterke posisjon, mener Nilsson tjenesten i større grad ses på som et nisjeprodukt i forbrukernes øyne til sammenligning med Netflix. 

- HBO Nordic har en enda høyere dramaprofil og noe smalere profil enn Netflix. Med en tydeligere edge mot smalere fiksjon, blir det enda viktigere for HBO å nå over store geografiske områder, det vil si en tydelig «economy of scale»-business, sier Nilsson.

Disney+ vil drive opp antall abonnement i markedet, men jeg tror ikke det umiddelbart er negativt for andre tjenester. Marie Nilsson

Spår økt konkurranse

I sitt årsregnskap skriver HBO at de forventer at abonnentvektsten fortsetter, samtidig som de trekker frem flere usikkerhetsmomenter.

- Vesentlige risikoer og usikkerhetsfaktorer som selskapet er kjent med er utviklingen av prisene på senderettigheter samt kostnadene for å gjøre egne produksjoner, forandringer av kundenes preferanser når det gjelder innhold, økt konkurranse om sluttkunder samt den tekniske utviklingen, skriver HBO Nordic.

Det er blitt skrevet mye om den kommende lanseringen av Disney+ som én av tre nordmenn vurderer å kjøpe tilgang til. På spørsmål om Mediavision anser Disney+ som en nisjetjeneste på linje med HBO Nordic svarer Nilsson at man kan være en nisjetjeneste på mange ulike måter. Hun mener et av de store spørsmålene vil være opp Disney+ vil erstatte eller komplimentere de eksisterende strømmetjenestene. 

- Vil Disney+ komme som supplement? I våre analyser ser vi blant folk som uttaler seg hypotetisk og da svarer mange av dem at de i dag vil komplimentere med Disney+, sier Nilsson.

Les også: Disney+ varsler norsk lansering til sommeren

-Disney+ vil drive antall abonnement opp i markedet, men jeg tror ikke det umiddelbart er negativt for andre tjenester. Vår hypotese er at Disney+ kommer til å drive det vi kaller stacking, det vil si at et hushold har mer enn et abonnement. Disney kommer først og fremst til å påvirke antall abonnement i husholdningen, snarere enn at det driver helt nye husholdninger. Disney er for øyeblikket spesielt intressant for unge husholdninger og hushold med barn, og der er allerede en veldig stor del abonnenter, sier Nilsson.

- Begrenset med midler i lommeboken

Nilsson sier hun tror flere aktører vil vokse, men i et roligere tempo enn tidligere.

- De som vil ha HBO eller annet vet at de tjenestene finnes i dag. Det finnes begrenset med midler i lommeboken, sier Nilsson.

- Har markedet nådd et metningspunkt?

- Det vi kan ane er at markedet som helhet har gått inn i en langsommere tilvektsfase, eller det som kalles modning. Det kan godt være at en aktør som Disney kan drive opp tilveksten igjen ved at husholdninger velger å skaffe seg en ytterligere tjeneste. Men det er ganske rimelig når vi har en markedspenetrasjon på rundt 60 prosent betalende hushold, og i tillegg mange som deler abonnement eller hopper ut og inn, så nærmer vi oss en metning når det gjelder penetrering, sier Nilsson.

- Vi ser også at HBO Nordic har hatt veldig stor nytte av serier som «Game of Thrones». Visse serier har drevet utviklingen veldig sterkt og vi har sett at «Game of Thrones» er et sånt eksempel.

- Avsluttet mange HBO-abonnementet sitt etter at «Game of Thrones» var ferdig?

- Det har vi ikke sett enda så det er ikke noe jeg kan svare på kort sagt, sier Nilsson.

Kriget til seg abonnenter:

Marie Nilsson trekker frem «Game of Thrones» som eksempel på en serie som har drevet utviklingen av HBO-abonnenter i Norden. Foto: HBO Nordic.

En sang om is og ild

Veien frem til sitt første positivt resultat har vært kronglete for HBO Nordic. Allerede før strømmetjenesten var tilgjengelig i norske hjem i 2012 fikk selskapet en kjølig respons på nyheten om at de ville operere med en bindingstid på tolv måneder. Forbrukerombudet mente dette ville være i strid med markedsføringslovens §22 om urimelige avtalevilkår, hvorpå HBO svarte at de også ville tilby et flytende abonnement som kan sies opp på kort varsel.

Da strømmetjenesten omsider var plass på plass 12. desember, to måneder senere enn planlagt, var den kun tilgjengelig for de med Samsung-TV og Samsung-nettbrett. Det førte til ny klagestorm og daværende Digi.no rekdatør Sigvald Sveinbjørnsson, trodde lanseringen på kort sikt kunne skade HBOs merkevare. 

- HBO har en fantastisk merkevare. De står bak serier som nordmenn elsker, men det er klart dette er skadelig, fordi de er litt høye og mørke og amerikanske. De har ikke klart å innfri de forventningene som ble skapt. Det kan være rettferdig, fordi de har ikke skapt dem selv, men det er typisk amerikanske selskaper. De sier minst mulig og det kan slå tilbake på dem, sa Sveinbjørnsson til Kampanje i 2012. 

28. januar 2013, halvannen måned etter lanseringen, åpnet HBO for at alle kunne bruke strømmetjenesten. Ett år senere laget HBO Nordic deres første lokalt produserte reklamekampanje, frontet av Kristoffer Hivju, som spilte Tormund Giantsbane i brennhete «Game of Thrones». Ved siden av flaggskipserien fortsatte HBO å produsere høykvalitetsdrama som «The Night Of» og «The Leftovers» og i 2016 ble strømmetjenesten vurdert til den strømmekundene er mest fornøyd med i Norge ifølge en måling fra EPSI Rating. 

I 2017 kom HBO Nordic inn i grunnpakken til flere TV-distributører. Markedssjef Ingvar Sandvik i Kantar Media pekte på strømmetjenestens sitt inntog i grunnpakken til både Get, RiksTV og Altibox, som en årsak til at HBO Nordic da tok stadig flere markedsandeler. 

- HBO har jobbet seg inn bakveien, og du kan nå kan bytte ut en del kanaler med HBO i grunnpakken hos flere tv-distributører, sa Sandvik til Kampanje og kalte det et «strategisk smart grep».

2017 var også året HBO Nordic for første gang bikket én milliard svenske kroner i omsetning. Tallene Kampanje har hentet fra det svenske regnskapsregisteret Allabolag viser en eksplosiv vekst i omsetning fra 615,8 millioner svenske kroner  i 2016 til altså 1.81 milliarder svenske kroner i 2018. En økning på nærmere 1,2 milliarder på bare to år. I 2018 ble selskapete resultat på 29,4 millioner svenske kroner før skatt som er selskapets høyeste resultat noensinne i Norden.

Kampanje har ved flere tilfeller vært i kontakt med HBO Nordic, men selskapet har desverre ikke ønsket å bidra inn i denne saken med kommentarer. HBO Nordic har heller ikke publisert sitt 2019-regnskap. 

Har tapt over 700 millioner siden starten - nå tjener HBO for første gang penger i Norden