Utsolgte TV-kanaler må stenge salget for neste år: - Har gått glipp av mellom 50 og 100 millioner kroner

Konflikten mellom TV 2 og Telenor gjør situasjonen enda mer problematisk, innrømmer TV 2s salgsdirektør.

Publisert / Oppdater

Knut Kristian  Hauger
Knut Kristian Hauger

Det norske markedet for TV-reklame er på kokepunktet og norske annonsører som vil på TV har denne høsten bare måttet belage seg på å høre at kanalene er utsolgte for TV-seere. Salgs- og markedsdirektør i TV 2, Bjørn Gunnar Rosvoll, sier det har vært «en voldsom etterspørsel» etter TV-reklame i 2021.

- Denne situasjonen har nok kommet litt overraskende både på TV-kanalene, annonsørene og mediebyråene. Men effekten av TV-reklame er høy, og vi ser at de faste kundene våre bruker oss mer enn det de tidligere har gjort, i tillegg til at vi har en del gamle kunder som kommer tilbake. Også er det mange nye kundegrupper som begynner å ta i bruk TV. Da går etterspørselen opp og vi kan allerede nå slå fast at 2021 blir et nytt toppår for TV og veksten fortsetter inn i 2022, sier Rosvoll.

Det norske markedet for TV-reklame har vært svært stabilt de siste årene og ligger på i underkant av 3,5 milliarder kroner, men i år har veksten vært betydelig. Etter ti måneder av året kunne Mediebyråforeningen legge frem tall som viste en vekst på 11,4 prosent i TV-markedet.

TV 2 er den største aktøren i dette markedet med en reklameomsetning som overstiger to milliarder kroner.

Les også: Kraftig reklamevekst – omsetningen bikker syv milliarder kroner

Jeg begynte å kjøpe TV-reklame i 1996 og har ikke vært borte i et slikt marked noensinne. At det er utsolgt i januar i november har ikke skjedd før. Jarle Thalberg, Group M

TV-konflikt skaper «ytterligere problemer»

Men sannsynligvis kunne markedet vokst enda mer i år, hadde kanalene TV 2, TVNorge og TV3 klart å produsere flere seere. Norske annonsører står nemlig i kø med tanke på å kjøpe TV-spotter. Utfordringen er imidlertid at kanalene ikke har flere seere å selge.

- Det har vært perioder hvor det har blitt nødvendig å flytte kampanjer og for å få til det har det vært nødvendig å stoppe salget, sier han.

Og som ikke det var nok måtte TV 2 og Telenor fredag ettermiddag gå til det skritt å avbryte forhandlingene om en ny distribusjonsavtale. Det betyr at TV 2 mister kritisk distribusjon til over 550.000 TV-husholdninger eller over én million TV-seere.

- Konflikten med Telenor gjør ikke denne situasjonen noe enklere?

- Nei, den gjør ikke det. Det er klart det skaper ytterligere problemer for oss. Men de største omsetningsmånedene har vi lagt bak oss og vi tror at TV-seingen tar seg opp enda mer inn mot jul, sier han.

- Hvor mye penger har dere sagt nei til i høst?

- Det er vanskelig å anslå og jeg er også usikker på hvor mye penger vi eventuelt har gått glipp av når året er omme. Jeg tror de fleste har kommet på med kampanjene sine i år, og hvis det er snakk om omsetning vi har mistet vil jeg ikke tro det er snakk om mer enn noen titalls millioner kroner, sier han.

Les også: Brudd mellom TV 2 og Telenor - over én million TV-seere kan miste Farmen-finalen

Utsolgt for TV-seere:

Salgs- og markedsdirektør I TV 2, Bjørn Gunnar Rosvoll, selger reklame for over to milliarder kroner i året, men sannsynligvis kunne han solgt enda mer hadde TV 2 produsert flere seere. Foto: TV 2.

- Har gått glipp av 50-100 millioner kroner

En av landets mest erfarne og største kjøpere av TV-reklame er sjefforhandler Jarle Thalberg i Group M, som driver mediebyråene Mediacom, Wavemaker og Mindshare. Han sier det har vært et helt ekstremt halvår i TV-bransjen.

- De kommersielle kanalene har vært utsolgt i hele høst. TV-markedet har vært veldig hot og det skyldes flere forhold, sier Thalberg til Kampanje.

Han viser til at makroøkonomien i Norge har vært god til tross for koronaviruset.

- Det er høy vaksinasjonsgrad, det er god fart i økonomien, børsene går oppover og da blir det også mer fart i mediemarkedet og spesielt for TV er det gode tider. TV-seingen fikk også et veldig sterkt oppsving under Covid og nedgangen vi hadde sett i seing de siste årene stoppet opp. Så har det snudd i høst med folk tilbake på kontoret, og det har blitt mer utfordrende for TV-kanalene som har slitt med etterspørselen, sier sjefforhandleren.

- Hvor mye penger har TV-kanalene gått glipp av?

- Det er vanskelig å anslå, men at norske TV-kanaler har gått glipp av et sted mellom 50-100 millioner kroner er et anslag, kanskje er det enda mer, sier Thalberg.

Det betyr at TV-annonsørene må se seg om etter andre alternativer som utendørs, radio og kino som også opplever vekst.

 

Reklamekjøper i hot marked:

Sjefforhandler Jarle Thalberg i Group M sier norske TV-kanaler sliter med møte den høye etterspørselen. - TV-markedet har vært veldig hot og det skyldes flere forhold, sier Thalberg til Kampanje. Foto: Eivor Eriksen.

- Har ikke vært borte i et slikt marked tidligere

Nå har også beskjeden kommet fra TV-kanalene om at salget for januar har stoppet opp. Det nye året starter som det gamle slutter. Utsolgte TV-kanaler. Det har ikke Thalberg opplevd før.

- Jeg begynte å kjøpe TV-reklame i 1996 og ikke vært borte i et slikt marked noensinne. At det er utsolgt i januar i november har ikke skjedd før. At TV 2 nå har brudd med Telenor gjør ikke situasjonen bedre, sier han.

- Hvorfor skjer dette?

- Driverne her er et veldig godt marked der mange annonsører som har vært borte under pandemien har kommet tilbake. Reiselivet har begynt å bevege seg igjen, så får vi se hva som skjer som en følge av den nye virusvarianten, men det er også mange nye onlineaktører som har kommet til innenfor nye segmenter som bitcoin og elbiler.Og dagligvarer, elektronikk og telekom er som alltid til stede, sier han.

TV-kanalene kan derfor møte det brennhete markedet med enten å øke produksjonen av seere, eller skru opp prisene. Sannsynligvis kommer de til å gjøre begge deler. TV 2 har allerede satt på programmet «Norge neste megahit», som etter det Kampanje har grunn til å tro var påtenkt neste år, og prisene er allerede skrudd ytterligere opp. Ifølge Group M øker TV-kanalene i snitt prisene med 8,4 prosent på en 30-sekundersspott. TV-kanalene følger hverandre og har veldig lik prisvekst.

- Jeg kan ikke si at vi er overrasket og vi er allerede i gang med forhandlingene for neste år for å forsøke å sikre oss så gode betingelser som mulig, men det kommer ikke som noe sjokk at TV møter oss med prisøkninger over det som har vært normalt, sier Thalberg.

Han sier det er mye forhandlinger som pågår i disse dager.

- Det er alltid en fordel å være tidlig ute med å få et tilbud på bordet. Så får man heller bruke litt tid på å ferdigstille avtalene, også er det alltid en avveining i forhold til om proppen plutselig går ut av markedet.

- Tror du TV-kanalene vil klare å produsere flere seere neste år?

- Det positive er at det er mye god sport neste år på TV. Nent vil få et bra løft med vintersporten og Discovery har et OL å se frem til. Så det ser mer lovende ut. I tillegg kommer det et VM i fotball på slutten av året. I utgangspunktet er det grunn til å ha positive forventninger til det nye TV-året.

- Det er ikke noe mål for oss å øke prisene

Salgs og markedsdirektør Bjørn Gunnar Rosvoll sier TV 2 «satser tungt på norsk underholdning, sport og nyheter» for å øke produksjonen av seere.

- Vi gjør alt vi kan for å få så mange seere som mulig og jeg synes vi lykkes godt med våre satsinger. Men så skal vi også gjøre det vi kan for å bli enda bedre neste år, sier han.

Han sier det har vært «fullt trykk gjennom hele 2021» og at det nye året kommer til å starte som det gamle slutter.

- Det blir fullt trykk fra og med januar. Vi venter ikke med noen ting i 2022, sier han.

- Også setter dere opp prisene?

- Det ikke noe mål for oss å øke prisene bare for å øke prisen, men det er et mål for oss å ha et velfungerende marked der vi balanserer tilbud og etterspørsel og det skal vi gjøre enda bedre i 2022, sier han.

Anslagene til Group M på en gjennomsnittlig prisvekst på 8,4 prosent på en 30-sekundersfilm mener Rosvoll stemmer godt, men legger til «at betingelser også avtales gjennom forhandlinger.»

- Merker dere at det er mer penger som låses opp i årsforhandlingene?

- Det er stor interesse for langsiktighet inn mot 2022 og det har vært ført årsforhandlinger kontinuerlig gjennom hele høsten. Det er et brennhett marked for TV-reklame og det har vi fordi lyd, bilde og bevegelse på den store skjermen er den mest effektive formen for markedsføring. Det er det også mye empiri som viser, sier han.

- Tidligere skrev Kampanje at TV 2 landet så mye som én milliard kroner før jul. Er det fortsatt tilfelle?

- Det vil jeg absolutt tro, sier Rosvoll.

Utsolgte TV-kanaler må stenge salget for neste år: - Har gått glipp av mellom 50 og 100 millioner kroner