(L)Otto sjarmerer seg til topps i Reklamebørsen – her er månedens vinnere og tapere

Norsk Tipping, Jula og McDonald's kjemper om førsteplassen.

Publisert / Oppdater

Dag Robert Jerijervi
Dag Robert Jerijervi Journalist

Etter 53 filmer om Lotto-millioner som ikke er som andre millionærer, var det i høst endelig klart for et møte med Lotto-millionærens hund, Otto. Filmen har gått rett hjem hos det norske folk, i hvert fall om vi skal tro månedens utgave av Reklamebørsen, som gjennomføres av mediebyrået Mediacom.

Fire av ti liker denne filmen bedre enn andre reklamefilmer, mens bare 16 prosent liker den dårligere enn andre reklamefilmer. Ingen andre filmer er bedre likt i målingen.

- Det er rett og slett kjempegøy. Nå har vi hatt dette konseptet siden 1992 og dette var film nummer 54 i rekken. At det fortsatt scorer så høyt på liking er veldig morsomt, sier markedskommunikasjonsansvarlig Tove Kristin Liberg i Norsk Tipping.

Hun forteller at Norsk Tipping ønsket å bruke slagordet «Lotto-millionærer er ikke som andre millionærer» på en ny måte denne gangen.

- Vi vet at folk liker dyr, men at det skulle bli så bra, det er kjempegledelig.

- Begynner det å bli utfordrende å finne nye innganger på konseptet?

- Faktisk ikke. Det er klart det jobbes jo mye hos reklamebyrå basert på god innsikt fra oss, men Pol er veldig flinke til å få inne på nye ideer. Det er absolutt et konsept vi ikke vil legge i skuffen på lang tid.

Les også: Lotto går til hundene i ny reklamefilm

Kniver om førsteplassen:

Norsk Tipping møter hard konkurranse fra McDonald's, Infinitum og Grønt Punkt om å bli best likt (grønn søyle) blant filmene som er målt i Reklamebørsen. De røde søylene viser hvor mange som oppgir at de liker filmene dårligere enn annen reklame. Foto: Mediacom.

Slår Sjetil på liking

I fjor høst lanserte duoen Norsk Tipping og Pol filmene om «Sjetil», som brukte Lotto-gevinsten på å bytte ut kj-lyden med sj-lyden. Filmen ble belønnet med en Sølvfisk, men gjorde det ikke like godt på liking som den nye filmen med hunden Otto.

Les mer: Norsk Tipping stuper inn i brennhet språkdebatt

Filmen om Otto er faktisk den Norsk Tipping-filmen som har gjort det best på liking i Reklamebørsen de siste tre årene. Det omfatter ni filmer fra annonsøren.

- Otto er mer godfølelse hele veien, og det tror jeg er et viktig virkemiddel når du skal ha høy liking, sier Tove Kristin Liberg.

Filmen har blitt vist på TV 2 og TVNorge, og neste uke er det premiere på oppfølgeren. I tillegg har filmen gått digitalt til stor suksess.

- Det som er ekstra gledelig med denne er at den har gått så bra digitalt. Vi ser at den har hatt enorm positiv gjennomseing. Snittet pleier å være på få sekunder, men her har vi store andeler som ser gjennom hele filmen og mange klikk på artiklene vi har skrevet om Otto.

Analysesjef i Mediacom, Håvard Ose, forteller at filmen treffer godt i alle segmenter, selv om den appellerer noe mer til kvinner enn menn og klart mer til de under 40 år.

- Med høy liking følger gjerne effektiv oppmerksomhet og denne filmen er ikke noe unntak. Moderat trykk gjør imidlertid at filmen foreløpig ikke her helt i oppmerksomhets-toppen, sier han.

McDonald's vinner med norske bønder

Månedens vinner på oppmerksomhet er Jula med filmen «Hver drøm begynner med en drømmer» (ekstern lenke). Den har en score på 62 prosent, mot Norsk Tippings 41 prosent.
 
- Til tross for moderat liking, leverte Jula oppmerksomet mer effektivt enn «benchmark», hvilket trolig er et resultat av et stadig mer etablert konsept med et fengende lydbilde som denne gangen fikk ekstra fokus, sier analysesjef Håvard Ose i Mediacom.

Når det kommer til liking, legger Jula-filmen seg midt på treet med 26 prosent.

Månedens sammenlagtvinner heter dermed verken Norsk Tipping eller Jula, men McDonald’s, som forsøker å ta livet av «junkfood-myten» i sin nye reklamefilm. Filmen tar andreplassen både på liking (37 prosent) og oppmerksomhet (57 prosent).

Sammen med reklamebyrået Nord DDB og deres mediebyrå OMD ville McDonaId’s løfte frem bøndene som produserer råvarene som blir til en Big Mac-meny. Med seg på laget har de også leverandørene deres Bama, Findus og Nortura.

Les mer: McDonald’s vil ta livet av «junkfood-myten» i ny kampanje

Det har åpenbart slått godt an hos folk.

- McDonald’s har også tidligere fokusert på norske råvarer i sine filmer, et budskap som nok resonnerer ekstra godt i 2020, sier Håvard Ose i Mediacom.

I Food Folk Norge, som drifter McDonald's-merkevaren her hjemme, faller resultatene naturlig nok i god jord.

- Dette var veldig hyggelig! Spesielt med tanke på at vi ikke har fått resultatene fra våre egne målinger enda, sier markedssjef Mari Husby.

- Målsetningen med denne kampanjen er å skape oppmerksomhet og forhåpentlig knuse noen myter rundt hvor maten på McDonald’s kommer fra. Og da er det jo veldig fint med en slik måling som viser at filmen leverer både på liking og oppmerksomhet, fortsetter hun.

- Har den også gitt andre resultater, i form av flere restaurantbesøk, for eksempel?

- Det er for tidlig å si. Det er mange faktorer som påvirker restaurantbesøk, og vi har ikke fått resultater fra salgsmodelleringen ennå. Men vi håper at vi har senket barrieren hos enkelte og er top of mind når man skal velge et sted å spise.

Telia og Maarud på bunnen

Håvard Ose i Mediacom trekker frem Infinitum og Grønt Punkt som to andre annonsører som gjør det godt i målingen, og spesielt når det kommer til effektiv oppmerksomhet.

- De to filmene som leverte mest effektivt i denne runden var begge holdningskampanjer innen tema som har hatt særlig fokus den siste tiden. Begge benyttet seg dessuten av kjente ansikter (Karsten Warholm og Leo Ajkic, red. anm), hvilket nok også bidro sterkt til den høye oppmerksomheten, sier han.

På den andre enden av skalaen finner vi Telia, som har hatt det høyeste trykket av de filmene som er blitt målt i denne runden.

- Med 54 prosent oppmerksomhet har filmen nådd forholdsvis bredt ut, men gitt både trykk og langformat er det lov å forvente enda noe mer. Den noe moderate oppmerksomheten skyldes nok at filmen ikke involverer eller engasjerer i tilstrekkelig grad, sier Ose.

Hele to av tre stiller seg likegyldige til filmen, ifølge undersøkelsen.

Telia-filmen ble lansert i forbindelse med sammenslåingen av Get og Telia.

Les mer: Get blir Telia - se reklamefilmen her

Heller ikke Maaruds reklamefilm for Double Cut gjør det skarpt. Tvert imot gjør filmen det dårligst både på liking og oppmerksomhet i denne undersøkelsen.

 

Oppmerksomhet:

Tabellen viser hvor høy oppmerksomhet annonsørene har nådd med de målte filmene totalt, på TV og på nett.

(L)Otto sjarmerer seg til topps i Reklamebørsen – her er månedens vinnere og tapere