Slik møter Byrå-Norge smittefaren: - Må planlegge for at det varer i uker og måneder

Flere byråer oppfordrer til hjemmekontor og forbereder seg på langvarige konsekvenser.

Publisert / Oppdater

Dag Robert Jerijervi
Dag Robert Jerijervi Journalist

Oppdatert: Etter at regjeringen varslet ytterligere tiltak for å begrense spredningen av koronaviruset covid-19 på en pressekonferanse kl. 14.00 i dag, opplyser Geelmuyden Kiese at de likevel vil oppfordre til hjemmekontor. 

Torsdagens morgenmøte i Try Råd foregikk som mange andre morgenmøter i dag, digitalt, med ansatte plassert på hvert sitt hjemmekontor. PR-byrået har plutselig fått en helt annen arbeidshverdag, i takt med at myndighetene har innført stadig strengere tiltak for å begrense smitten av det nye koronaviruset.

- Vi har gradvis fullt hjemmekontor hos oss i Try Råd og det kommer sikkert til å bli 100 prosent ganske raskt. Det er en ny måte å jobbe på. Alle har fått sitt eget digitale videokonferansested. Det blir mindre kollegial kontakt, så da har vi innført smågrupper, sånn at praten som skjer ved kaffemaskinen skjer digitalt, sier byråleder Sindre Beyer til Kampanje.

Også andre steder i Try-huset har mange valgt å ta hjemmekontor. De har også innført fleksitid, sånn at ansatte som må på kontoret kan unngå kollektivtransport i rushtiden.

- Blir prosjekter satt på vent?

- Det må man regne med. Foreløpig har vi ikke sett det store, men alt som har med konferanser og store møteplasser å gjøre, blir det mindre av. Dette kommer til å merkes i alle deler av samfunnet.

Sindre Beyer skulle egentlig ha vært på South by Southwest i Texas i USA sammen med en delegasjon Try-ansatte og kunder denne uken. Denne konferansen ble avlyst, og det var kanskje like greit. I natt annonserte Donald Trump at de ville innføre innreiseforbud fra Europa.

- Det hadde vært spesielt å lande i Texas akkurat når det ble innført innreiseforbud, sier Beyer.

Nå planlegger han for at dette blir normalsituasjonen fremover.

- Vi må planlegge for at det kan vare veldig lenge og må basere oss på at dette kan vare i uker og måneder. Vi får håpe det ikke blir sånn, men man kan ikke tenke at dette skal pågå i en dag eller to, for da gjør vi feil.

Les også: Aller Media advarer om «krevende tider» fremover - setter i gang kostnadstiltak

Jeg forventer til dels kraftige kostnadskutt fra deler av næringslivet. Paal Fure

- Må utvise en meget stor forsiktighet i hva slags kostnader vi tar på oss

Et par steinkast unna kontorene til Try, reduseres også antall ansatte på kontorene til mediebyrågruppen Dentsu Aegis. De har innført det de kaller Flex Modus, som kort fortalt innebærer utstrakt bruk av hjemmekontor.

- Vi ser det som selvsagt at vi som markedsleder og foregangsaktør er aktivt med på en høyst nødvendig nasjonal dugnad for å gjøre vårt for å bidra konstruktivt i denne veldig krevende situasjonen, sier Paal Fure, administrerende direktør i Dentsu Aegis Norge.

Han oppfordrer alle sine 300 ansatte til å utføre arbeidet sitt hjemmefra så lenge det ikke innebærer en vesentlig ulempe for kundene. De som likevel velger å tilbringe deler av arbeidsdagen i et av de to lokalene til Dentsu Aegis i Oslo, har fått beskjed om å spre seg for å unngå at man sitter tett på hverandre. 

Ingen får lov til å delta på fysiske møter, med mindre det er av avgjørende betydning, og ingen får heller delta på konferanser, seminarer og sosiale sammenkomster. Det er også innført fleksibel arbeidstid, sånn at de ansatte kan unngå kollektivtransport i rushtiden.

- Konsekvensene av handlingslammelse er uhyggelige. Om vi eller andre aktører i markedet reagerer for tidlig med for sterke virkemidler, får ettertiden avgjøre. Vi er trygge på at vi gjør det rette ut fra hva vi vet, og i samråd med alle ledere og verneombud har vi funnet gode løsninger som skaper resultater for våre kunder – selv om det er en situasjon vi ikke har opplevd maken til, sier Paal Fure.

Han er forberedt på at koronaviruset og de omfattende tiltakene som gjøres for å forhindre smitten, vil få økonomiske konsekvenser for markedsførings- og kommunikasjonsbransjen.

- Jeg forventer til dels kraftige kostnadskutt fra deler av næringslivet, og at noen velger å redusere markedsbudsjettene i en periode, og det vil berøre aktører som oss. Men vi har en ganske bred tjenesteportefølje, og er vant til å omstille oss, sier Fure.

Han ser for seg at en del arbeidskrevende prosesser hos kundene forsøksvis fortsetter som før, men at de organiseres digitalt eller blir skjøvet på. Andre prosesser som er planlagt, men ikke igangsatt, vil kanskje utsettes.

Allerede nå merker Dentsu-sjefen at enkelte aktiviteter stoppes, pauses eller blir avblåst.

- Enten fordi de ikke har varetilgangen de hadde regnet med, eller fordi de ikke har den sikkerheten rundt etterspørsel som de har basert det hele på, eller fordi de er usikre på virksomhetens prioritering rundt kostnader for tiden.

På den andre siden må også Dentsu Aegis se over egne kostnader.

- Vi vil jo i ansvarlighetens navn utvise en meget stor forsiktighet i hva slags kostnader vi tar på oss. Vi har ønsket å ansette flere, og i lys av det som skjer nå, må vi vurdere om det er kostnader vi fortsatt ønsker å ta, eller hva vi avventer til vi har sett hvordan dette utvikler seg, sier Fure.

- Vi skal aktivt bidra til å holde hjulene i gang for våre kunder på en forsvarlig måte, innenfor folkehelseperspektivet. Det er vår forbannede plikt og privilegium å være en konstruktiv og løsningsorientert motor i det som er en helt uvanlig situasjon, legger han til.

Sender ansatte hjem:

Paal Fure vil helst at hans ansatte skal jobbe hjemmefra, men det er fortsatt mulig å møte på kontoret for de som vil det.

GK-sjefen vil ha folk på jobb

Sjefen i Geelmuyden Kiese, Hans Geelmuyden, forteller at de følger anbefalingene fra myndighetene løpende.

- For eksempel avlyser vi frokostmøter denne uken, dels avlyser og dels utsetter vi eventer, og de som har barn i skolen må selvfølgelig jobbe hjemmefra nå som skolene blir stengt, sier han til Kampanje.

Han vil imidlertid ikke oppfordre andre ansatte til å ta hjemmekontor.

- Nei, vi følger myndighetenes retningslinjer og kjører så mye «business as usual» som vi kan. Vi har spredt medarbeidere ut i lokalene sånn at vi ikke sitter oppå hverandre, og vi hilser japansk til hverandre.

- Du oppfordrer de ansatte til å møte på kontoret?

- Ja, det gjør vi i henhold til myndighetenes anbefalinger. Vi er en kreativ virksomhet og det er en annen kreativitet når man sitter sammen og diskuterer og knekker ut kommunikasjonsløsninger. Det er ikke forbudt å arbeide fra kontoret.

- Merker dere nå at det blir mindre å gjøre?

- Det er en situasjon med ekstremt mye usikkerhet. Det smitter over på all virksomhet i Norge. Vi må se på hvordan vi håndterer den og være forberedt på at det vil vare et halvt års tid. 

Avhengig av kreativitet:

- Vi er en kreativ virksomhet og det er en annen kreativitet når man sitter sammen og diskuterer og knekker ut kommunikasjonsløsninger, sier Hans Geelmyden. Foto: Eivor Eriksen

Oppfordrer ansatte til å jobbe hjemmefra

Også PR-byrået Gambit H+K trapper opp tiltakene i forbindelse med den økende smittefaren.

- Dette er løpende vurderinger hele tiden. Vi har allerede kansellert alle store møter med over 50 deltakere  og alle eksterne kundearrangementer. Alle som er litt forkjølet, og som normalt hadde vært på jobb, er hjemme, sier administrerende direktør Henrik Halvorsen.
 
Han understreker at de har ingen påviste tilfeller av koronaviruset og heller ingen ansatte i karantene. 

- Nå skalerer vi det dit hen at vi oppfordrer våre ansatte til å jobbe hjemme hvis de har mulighet til det, og kun de som må, eller har et spesifikt ønske om det, jobber på kontoret.

Omtrent halvparten av byråets 60 ansatte har valgt å ta med seg kontoret hjem, ifølge Halvorsen. Selv har han valgt å ta arbeidsdagen på kontoret.

- Jeg er på kontoret, men som sagt har vi en frivillig ordning der nesten 50 prosent jobber hjemmefra per i dag, så får vi se hvordan vi gjør dette fremover.

- Blir det færre kundemøter?

- Ja, det blir det. Vi gjør de digitalt og på video, og opplever mer interesse rundt krisehåndtering, samtidig som en del mer markedsrelaterte aktiviteter blir utsatt eller avlyst.

Han mener situasjonen som har oppstått er en kapasitetsutfordring for mange kunder. 

- Det er en viss villfarelse av «best practise» og hvordan man skal håndtere dette.

- Hva blir effekten på driften deres?

- Det er veldig vent-og-se-holdning. Med unntak av krisehåndtering og behov for kapasitetsbistand i en del sentrale funksjoner. Her vil vi kunne se økt pågang på vår kompetanse. Vi har mange folk å dra på i en slik situasjon. En del tjenester rammes i betydelig grad, fordi mange prosesser naturlignok stopper opp. Det blir færre transaksjoner, færre kampanjer og mindre newbiz. I kjølvannet vil man kunne få et sterkere kostnadsfokus og/eller en ketchup-effekt. Det vil også kunne komme restruktureringer som vil kreve til dels mye kommunikasjonsbistand, men det avhenger av utviklingen de nærmeste ukene.

Slik møter Byrå-Norge smittefaren: - Må planlegge for at det varer i uker og måneder