Har skapt en PR-suksess i det stille

- Vi skriker suverent minst om resultater og nye kunder, sier de to PR-kompisene.

Publisert / Oppdater

Hilde Nyman
Hilde Nyman Journalist

I sitt ellevte driftsår kan PR-byrået Släger Kommunikasjon fornøyd konstatere at taktikken de to eierne Eirik Øiestad og Henning Sverdrup la i oppstartsåret 2006, har funket. For den gangen bestemte de to gründerne seg for ikke å rope høyest eller prøve å konkurrere med konkurrenter om spalteplass og omtaler. De bestemte seg for å bygge seg opp i det stille og ha fokus på faget og kundene.

- Vi er nok annerledesbyrået som skriker suverent minst om resultater og nye kunder. I forhold til andre byråer som kanskje oppnår mindre enn oss, tar vi nok mindre plass, sier partner Eirik Øiestad til Kampanje.

- Hvorfor har det blitt slik?

- Det er jo først og fremst vårt eget valg. Men det er ikke slik at vi ikke ønsker å snakke. Vi har bare alltid valgt å fokusere mest på oss selv. I begynnelsen var det tilfeldig, men etter hvert har det blitt et mantra. Vi lar resultatene tale for seg selv, også kommer belønningen sakte men sikkert etter. Når vi får anerkjennelse som i fjor - med en tredjeplass i Byråprofil, er det jo gøy, sier han.

PR-byrået suste rett inn på en tredjeplass i fjorårets Byråprofil der Kampanje rangerer de beste reklame- og PR-byråene. 

Vi tenker ikke på konkurransen fra byråer som Trigger og GK. Vi tenker mer på hva som skal være vår månelanding. Eirik Øiestad

- Veksten var ikke et blaff


Det litt uortodokse og spesielle navnet er et gjennomtenkt grep fra de to gründerne.

- Navnet Släger er stikk i strid med vår kommunikasjonsfaglige stolthet kun valgt fordi vi syntes det låt bra og skapte gode assosiasjoner. Så følte vi at det var viktig for et ambisiøst kreativt miljø å ha minst en rar bokstav i navnet, sier Øiestad til Kampanje

Likevel har Øiestad og Sverdrup erfart at det ikke utelukkende er positivt alltid å være såpass ukjent som de til nå har vært.

- Det er ålreit, men har også sine utfordringer. Vi flyr nok litt under radaren til mange, men til gjengjeld er ofte de som starter her folk som leter litt ekstra, og har en substans som passer vår profil. De som ønsker å jobbe her ser forbi den umiddelbare synligheten, og da kan rekrutteringsprosessene ta lenger tid, forteller Øiestad.

Men på tross av lite medieomtale hadde byrået en byråinntekt på 19,1 millioner kroner i fjor. Det er en fremgang på seks prosent fra 17,9 millioner i 2015. Omsetningen økte fem prosent fra 29,9 millioner kroner i 2015 til 31,3 millioner kroner i 2016. Resultat før skatt endte på 3,7 millioner kroner, noe som er en vekst på 39 prosent.

Historisk viser tallene at den aller største veksten kom fra 2014 til 2015. Den gangen økte både omsetning og resultat kraftig.

- Fra 2014 til 2015 hadde vi en omsetningsvekst på 88 prosent. 2016-tallene viser at vi fortsetter å vokse. For oss var det viktigst å stabilisere oss på dette nivået etter forrige periodes kraftige vekst, og å vise at veksten fra 2014 ikke var et blaff.

Øker både byråinntekt og resultat Släger fortsetter veksten

 Släger Kommunikasjon 2016 2015 Endring i %
Omsetning 31,3 29,9 5
Byråinntekt 19,1 18 6
Driftsresultat 3,6 2,8 29
Resultat før skatt 3,7 2,7 39

Alle tall i millioner kroner.

- Netflix står nok på ønskelista for mange byråer


På kundesiden har byrået bygget opp en portefølje som er en miks av internasjonale og norske kunder.

- Fjoråret var et viktig år i forhold til kunder. Vi får stadig større oppgaver for stadig større kunder, forteller han.

Av norske kunder har Släger blant annet Tine, SpareBank 1 og Kreftforeningen på kundelisten.

- Da vi fikk en rammeavtale med Tine i 2015, fikk vi et gjennombrudd i forhold til store, norske merkevarer. Vi har alltid jobbet med norske selskaper, men Tine-avtalen markerte at vi fikk jobbe på toppnivå og som et faglig og strategisk byrå. Det er det vi skal være og det var også dit vi ville. Vi har jobbet langsiktig mot dette, forteller han.

Internasjonale kunder inkluderer blant annet Facebook, Sony, BMW, VisitSweden, Finnair og byrået har også nordisk ansvar for Netflix.

- Vi gikk fra å være norsk byrå for Netflix til å være nordisk lead byrå i 2015. Å kunne håndtere Netflix står nok på ønskelista for mange byråer, sier Øiestad fornøyd.

Men på tross av den tilbaketrukne tilværelsen – kanskje litt i bakgrunnen av andre byråer, mangler det ikke på tro på seg selv.

- Jeg vil si at vi holder en bevisst lav profil, men at de som kan hevde å kjenne bransjen, kjenner godt til og har stor respekt for Släger. Det betyr at vi får dype relasjoner til de rette medarbeiderne og rette kundene, men at vi ikke passer for alle. Vi har veldig høy selvtillit på at vi skal kunne levere til våre kunder. Selv om vi har fått mange store kunder og oppdrag, betyr ikke det at vi skal legge oss bakpå, sier han.

- Tenker ikke på konkurrenter

Nylig flyttet de 18 ansatte til nye lokaler i Kongens gate i Oslo sentrum – og Øiestad forteller at det har vært et boost for byrået som helhet.

- Vi flyttet til nye lokaler for en måned siden. Nå har vi fått lokaler som matcher oss 100 prosent, og som har gitt oss en ny dimensjon.

Han avviser at Släger-gjengen går rundt og er opptatt av hva konkurrentene driver med.

- Vi tenker ikke på konkurransen fra byråer som Trigger og GK. Vi tenker mer på hva som skal være vår månelanding.

- Ja, hva skal være deres «månelanding», da?

- Det er hemmelig, men vi har noen konkrete ideer til hva vi skal strekke oss mot, sier han hemmelighetsfullt. 

 

Fått nye lokaler: Her er flesteparten av de 18 ansatte i Släger Kommunikasjon samlet i de nye lokalene i Kongens gate, Foto: Erik Five Gunnerud

- Har aldri streifet oss å selge

Selv om byrået teller 18 ansatte nå, er planen å vokse i størrelse. I alle fall litt.

- Vi synes vi har spennende team med en blanding av unge og unge voksne. Selv om 18 er en fin størrelse, er vi aktive på rekruttering nå. Vi er i nærheten av der vi skal være, men det sa Henning og jeg da vi var ti ansatte også, hehe... Men vi vil heller vokse på den måten vi gjør nå. Vi har ikke hatt en ekstrem vekst over ti år, men solid og langsiktig vekst, sier han.

Øiestad og Sverdrup kjente hverandre fra videregående skole og hadde en stund snakket om å jobbe sammen etter endt gymnas.

- Vi hadde ikke avtale om å starte noe sammen, men sporene krysset seg på et punkt. Da ble vi enige om at vi skulle jobbe sammen. Det har vist seg at vi er komplementære og er et bra team. Vi har også to medarbeidere som kom inn tidlig – Elin Værnes og Elisabeth Nedresæter. Det har vært en utrolig styrke. For man må ha noen klubbspillere som har en dypere lojalitet og eierskap, sier Øiestad.

- Har dere noen sinne tenkt på et salg av Släger?

- Nei, det har aldri streifet oss å selge. Ja, det har vært interesse fra aktører som har sondert markedet, men de har raskt skjønt at det ikke er en aktuell problemstilling for oss. Det handler ikke om penger. Vi er ikke ferdig med dette prosjektet ennå, sier han. Før han legger til;

- Men det er klart, at legger noen ekstremt mye penger på bordet, får vi se.

Har skapt en PR-suksess i det stille