Fredag gjør Fredrik Skavlan sin TV 2-debut etter 20 år som selvsagt innslag i gullrekka på NRK. På TV 2 går Skavlan inn i en fredagsmeny som foruten eget talkshow består av «Idol» og «Senkveld med Helene og Stian», eller diamantrekka, som TV 2 spøkefullt har kalt den.
- Det var en økonom i TV 2 som sa at dette er en diamantrekke, ikke fordi det nødvendigvis blir så suksessfylt, men fordi det koster så mye. Men det er klart det er stas å få Norges største talkshow til kanalen, sa kanaldirektør Trygve Rønningen til Kampanje på TV 2s høstlansering i august.
Hvor mye kanaldirektøren måtte ut med for å sikre seg Norges kanskje aller største tv-profil, vites ikke, men NRK har aldri lagt skjul på at de mener talkshow-kongen priset seg ut av statskanalen. Etter det Kampanje kjenner til, var det flere titalls millioner kroner som skilte budene.
Med «Skavlan» utvider TV 2 også sin tv-meny på fredager med ett program. Det betyr at konkurransen om tv-seerne på fredagskvelden tilspisser seg. En analyse utført av mediebyrået PHD viser at styrkeforholdet mellom NRK og TV 2 på fredager har vært tilnærmet uforandret de siste årene, med 35 prosent av seerne på NRK og 23 prosent av seerne på TV 2.
- Ettersom «Skavlan», selv det siste året, har hatt 705.000 seere i snitt, sier det seg selv at dette programmet har stått som en viktig driver for NRK sitt grep om fredagskvelden, sier Christoffer Nergård, som er tv-sjef i PHD, til Kampanje.
Han har gjort et anslag på hvor store reklameinntekter TV 2 kan hente på «Skavlan». Han mener de kan beløpe seg til 23 millioner kroner per sesong, eller nærmere 50 millioner kroner i annonse- og sponsorinntekter i løpet av et år.
- Inntektene TV 2 vil kunne generere fra denne fredagssatsningen i seg selv er et komplisert regnestykke, og vil i stor grad avhengig av utsolgthetsgrad, hvilke aktører som annonserer i perioden, og ikke minst hvor stor andel av «Skavlan»-seerne på NRK som blir med over til TV 2, sier Nergård.
- Men om vi skal tørre å gjøre et grovt estimat med høyde for at 70 prosent av seerne blir med over til «Skavlan» på TV 2, vil dette programmet alene kunne generere reklameinntekter på rundt 23 millioner kroner gjennom de 13 planlagte episodene. Dette inkluderer reklamespotter i de to reklamepausene, samt sponsorplakater inn- og ut av programmet, sier Nergård.
I tillegg kommer effekten talkshowet får for TV 2s øvrige programmer på fredag.
- TV 2 håper naturligvis på økte seertall for programmene før og etter «Skavlan» også, som igjen vil kunne generere høyere inntekter ved disse programmene også.
TV 2 og Skavlan møter direkte konkurranse fra «Lindmo» på NRK, som starter nøyaktig samtidig som «Skavlan». Det gjør at mange tv-seere befinner seg i en helt ny situasjon.
- Tidligere i vår så vi at rundt 50 til 60 prosent av de som så på «Lindmo» hadde sett på «Skavlan» kvelden før. Nå må alle disse ta et valg om hvilket program de vil se lineært, sier Nergård.
Det gjør det ekstra vanskelig å gi et konkret estimat på hvor stor veksten til TV 2 vil bli.
- Men om vi tar høyde for at en del seere blir med over og dermed estimerer at TV 2 klarer å komme seg opp til 30 prosent markedsandel på fredagskvelden, så kan man anta at de i beste fall kan øke reklameinntektene på fredagskvelden med 45 prosent, sier Nergård.
I vår var 70 prosent av «Skavlan»-seerne på NRK over 50 år, altså utenfor målgruppen TV 2 anser som mest interessant (20 til 49 år).
- Sitter TV 2 igjen med mindre reklameinntekter som følge av den eldre seerprofilen?
- Nei, i utgangspunktet ikke fordi TV 2 selger kun én målgruppe til oss annonsører; alle mellom 10-79 år, som panelet består av, sier Nergård.
- Snittalderen på TV 2s hovedkanal ligger på 52 år nå i august og september, så «Skavlan» er i så måte ikke helt skivebom aldersmessig.
Reklameinntektene på lineær-tv er bare én del av TV 2s Skavlan-regnestykke. Talkshowet skal i tillegg generere seing og salg av nye abonnement på TV 2 Sumo.
- Skavlan uttalte selv ved lanseringen i Bergen at han så et stort potensiale i Sumo, og at dette var en del av grunnen til at han meldte overgang til TV 2. Derfor venter vi også at Sumo vil forsøke å kapitalisere på Skavlan denne høsten, sier Nergård.
- Hva tror du blir viktigst når TV 2 skal regne hjem denne satsingen? Lineær-tv eller Sumo?
- Jeg tror det er en kombinasjon av begge. Jeg tror ikke inntektene lineært alene vil kunne dekke kostnadene for å hente Skavlan, sier Nergård, som understreker at han ikke kjenner til kostnadsbildet.
- Sport driver allerede mye trafikk til Sumo, og dette er nok en manøver de foretar seg for å ha flere ben å stå på ved VOD-satsningen sin. Fredrik Skavlan selv vil nok også oppmuntre til å gå inn på Sumo for å se programmet i sin helhet eller eventuelle lengre intervjuer. Om de klarer å motivere folk til faktisk å gå inn på Sumo, blir spennende å følge med på.