Fortviler over ny «lockdown»: - En hel bransje er i ferd med å gå dukken

- Det har vært kritisk en stund nå, men dette er dramatisk, sier Sponsor- og eventforeningen.

Publisert / Oppdater

Dag Robert Jerijervi
Dag Robert Jerijervi Journalist

Fredag la byrådsleder Raymond Johansen (Ap) frem en rekke nye tiltak for å få ned smittetallene i Oslo. De neste tre ukene blir det full skjenkestopp og forbudt med innendørsarrangementer i hovedstaden. Møtesteder som kinoer, teatre og treningssentre stenges, og alle sosiale samlinger utenfor private hjem forbys.

- Jeg vet at dette er tungt. Jeg vet at mange kommer til å bli fortvila, sinte og frustrerte, sa Johansen på pressekonferansen.

For medlemmene av Sponsor- og eventforeningen betyr tiltakene i praksis yrkesforbud i Oslo fra midnatt mandag. Også i Bergen er det duket for en kraftig innstramming med et tak på 20 personer på offentlige arrangementer med faste seteplasser.

- Det er kritisk. Det har vært kritisk en stund nå, men dette er dramatisk, sier Janette Haukland, leder av Sponsor- og eventforeningen.

Hun forteller om en fortvilende situasjon der eventbyrået må vente til 1. januar med å søke på kompensasjonsordningen for reiselivet, samtidig som man går inn i en måned uten oppdrag.

- Det betyr at en hel arrangement- og eventbransje er i ferd med å gå dukken. Vi føler at vi møter ekstremt lite forståelse hos myndighetene. De har hensyntatt messer og festivaler, men uten eventbransjen eller tekniske arrangører og eventbyråer, vil det ikke være spesielt mange festivaler eller messer.

- Har ikke eventbransjen vært flinke nok med smittevern hittil?

- Tvert imot, vi som proffe arrangører har ikke hatt noe problem med å håndtere smittevernreglene, problematikken er at myndighetene har krevd at alle som har et event har en ansvarlig arrangør, men det kan være hvem som helst. Hadde man krevd proffe arrangører til alle arrangementer fra starten av, hadde man kanskje unngått en del smitte.

Karlsen: - Får en konsekvens for oss alle

Kreativ leder i eventbyrået All-In, Jan Fredrik Karlsen, mener pressekonferansene i Bergen og Oslo sier noe om alvorligheten av situasjonen.

- Det får en konsekvens for oss alle. Hele tiden under koronapandemien har vi forholdt oss til de gjeldende smittevernsreglene til en hver tid og har vært tro til det, så i vårt tilfelle har vi ikke noe annet valg enn å gjøre det samme nå, sier han til Kampanje.

All-In står bak årets julekonserter med Kurt Nilsen, som etter planen skal spille to ganger i Oslo Spektrum lørdag 12. desember, drøye to uker etter at tiltakene etter planen skal oppheves.

- Men vi er ikke blåøyde heller, vi har ikke noe annet valg enn å forholde oss til det de nå sier og det gjør vi, legger han til.

- Hvordan ser du på fremtiden til All-In og bransjen?

- Når det kommer til eventbransjen er vi noen av de aller første som måtte stenge ned, og vil etter all sannsynlighet være noen av de siste som kan begynne igjen. Det er klart at noe digitalt arbeid er det for alle eventbyråene. Veldig mange av møteplassene for næringslivet i dag er digitale, og det bistår eventbransjen med, men volumet i de jobbene er mye mindre enn hva vår bransje er vant til, sier Karlsen.

Selv om det er en tøff tid, beholder Karlsen sitt karakteristiske humør.

- Vi er en bransje fylt av entusiaster så vi må samtidig klare å holde motet oppe og tenke at det kommer bedre tider, og da skal vi være klare.

Holder motet oppe:

Kreativ leder i All-In, Jan Fredrik Karlsen, tror på bedre tider. Foreløpig står heller ikke julekonsertene med Kurt Nilsen i fare. Foto: Terje Bendiksby/NTB

Fortviler over ny «lockdown»: - En hel bransje er i ferd med å gå dukken