Daglig leder Rune Danielsen i Re: Media mener i en artikkel på Kampanje i dag at toget har gått for Amedia når det gjelder programmatiske reklamekjøp. Men Danielsen tar grundig feil – og vi lurer på om det var Danielsen som vi så på perrongen da toget gikk.
Mediebyrålederen har utvilsomt ikke fått med seg at Amedia i høyeste grad er med på dette toget. Det går kjapt i svingene for tiden når det gjelder å skape systemer for håndtering og plassering av målrettet reklame. Det er vi enige med Danielsen i. Det som er synd, er at Danielsen ikke har fått med seg hva som skjer hos oss i Amedia.
Amedia var tidlig ute med å lansere plattform for programmatiske kjøp. Allerede i august 2013 åpnet vi for at man kunne koble mot vårt varelager programmatisk. Det var så vidt vi er bekjent den første programmatiske plattformen lansert av en norsk publisist. Red Media Consulting startet allerede da å handle programmatisk av Amedia på vegne av sine kunder.
Amedia har valgt Rubicon, en av verdens største teknologileverandører som sin leverandør av programmatisk kjøp og salg, samt Cxense som ansvarlig for datahåndtering og målgruppekjøp. Vi har jobbet med disse plattformene omtrent like lenge, noe som åpenbart viser at Amedia har tatt dette på alvor i flere år allerede. Vi er litt usikre på hva Rune Danielsen mener med at Amedia ikke har effektive løsninger når vi tilbyr nær sagt alle produkter helt ned på enkeltavisnivå, og i tillegg tilbyr våre data til å målrette meget spesifikt på målgruppe med en hvilken som helst DSP/kjøpsplattform.
Danielsens egne kunder i Re: Media begynte først å benytte seg av Amedias plattform i juli 2015, altså to år etter at vi åpnet for muligheten– og senest av samtlige mediebyråer i Norge, samt en rekke i Sverige og Danmark.
Det er også korrekt at flere av de multinasjonale aktørene, type Facebook og Google, har kommet langt på området, og at dette har endret konkurransebildet her hjemme. Vi opplever derimot at norske aktører, inkludert Amedia, nå er i full gang med konkurransedyktige løsninger.
Danielsen blir i Kampanje-artikkelen blant annet sitert på følgende: «Historisk har det vært lokalavisene som har hatt best kunnskap om de lokale dataene, men sånn er det ikke lenger». Det er riktig at lokalavisene har en god historie på dette. Samtidig er det ingen tvil om at lokalavisene fortsatt har enerposisjonen på dette.
En ting er at Amedia er den desidert største lokale aktøren i Norge i annonsemarkedet – og med god margin til nummer to. I 2014 omsatte Amedia lokale reklameløsninger for cirka 1.9 milliarder NOK. I år har vi også kommet godt i gang, og ikke minst på de digitale flatene. Vi har også kommet langt i forhold til content marketing.
Det er alltid en fordel at man setter seg inn i saken før man går ut og skaper i fete overskrifter.
Danielsen er opptatt av data om kundene – og det er i høyeste grad også vi. Den som vinner i de lokale reklamemarkedene, er aktørene som sitter på de beste lokale dataene – og de som har de mest troverdige produktene. For å sitte med de beste dataene, er man på den ene siden avhengig av digitale løsninger som samler inn de mest relevante dataene, samt forvalter disse. På den andre siden handler det om å kjenne sitt publikum, det vil si de lokale menneskene. Man må heller ikke glemme at reklamen bør være relatert til troverdige produkter.
Vi synes også det er merkelig at Danielsen hopper bukk over konsernsjef Are Stokstads redegjørelse av utviklingen av aID, hvor Amedia i dag har over 315.000 registrerte abonnenter – og dette tallet vokser daglig. Sammenlignet med tilsvarende publisister, er det så vidt vi vet ingen som kan vise til samme tall.
Dette viser at Amedia er meget godt i gang med å digitalisere abonnementsmassen, noe som selvsagt gir oss verdifulle data som er attraktive for annonsører som ønsker å treffsikkert nå lokale brukere. Amedia gir annonsørene ikke bare muligheten til å være treffsikre, men å nå de med sin kommunikasjon i en lokal kontekst og modus, noe som er svært vanskelig for andre tilbydere å gi.
Det er synd at at Danielsen opplever at vi ikke er tilstede i dette markedet. De aller fleste byråene i markedet kjøper programmatisk av Amedia daglig, og har gjort dette i lang tid. Når det er sagt, så er vi opptatt av at denne delen av markedet er svært fragmentert, og en stor andel går i RTB-markedet. Amedia har posisjonert seg i premium-segmentet av dette markedet, med relativt sett høye priser, men dette er et bevisst valg da vi leverer visninger av høy kvalitet.
Amedia har rundt 70 lokale merkevarer, på print og digitalt. Vi har kommet langt i digitale løsninger som programmatiske kjøp. Og vi fortsetter den nære kontakten med de lokale miljøene og menneskene. I tillegg utvikler vi stadig bedre redaksjonelle produkter, både på papir og digitalt. Dette gjør vi for at reklamekjøperne skal selge flere produkter og tjenester – samt bygge og forvalte sine merkevarer. Kort sagt: vi skal bidra for at de de realiserer sine mål om omsetning og lønnsomhet.
Vi sier på ingen måte at vi er ferdig utlært innen fagområdet, men jobber hardt for å effektivisere vår Yield Management og vi gjør kontinuerlige vurderinger av hvorvidt vi skal gå hardere inn i lavprissegmentet med enkelte produkter.
Hvorvidt Amedia bør satse på strategiske samarbeid eller ikke, forbeholder vi oss retten til å gjøre egne vurderinger av, uten Danielsens velsignelse.
Det er betryggende å høre at byrålederen for et av de største byråene i Norge, som har en uttalt målsetning om at 100 prosent av digitale kjøp skal gjøres programmatisk, ser på Amedia som ambisiøse og fortsatt vurderer oss som en aktør som er relevant for deres kunder i tiden fremover.
Vi i Amedia er i høyeste grad positive til ytringsfrihet – ja, vi er en viktig lokal forvalter av denne. Men det er alltid en fordel at man setter seg inn i saken før man går ut og skaper i fete overskrifter.
Kommentér