Drar inn over 700 millioner: - Har vært en helvetes tur

Men TV4-sjefen tror på nye kuttrunder i tv-bransjen. – Det TV 2 gjør, er ikke det siste som kommer, sier han.

Publisert / Oppdater

Knut Kristian  Hauger
Knut Kristian Hauger

Tidligere denne uken slapp den svenske mediegiganten Bonnier sine resultater for 2016 og de viste at selskapet måtte slå av nesten 300 millioner svenske kroner på resultatet samtidig som konsernsjef Thomas Franzén kom med en kalddusj til alle medieiere som tror det ligger en frelse i digitalannonseringen.

Les også: Svakere tall fra Bonnier - toppsjefen tror ikke lenger på digitalreklamen

For den Bonnier-eide tv-kanalen TV4 ser det mye lysere ut. Til Kampanje sier administrerende direktør i TV4 Gruppen, som består av både TV4, finske MTV, C More og nyhetsproduksjonsselskapet Nyhetsbolaget, Casten Almqvist, at det «er et rekordresultat» for TV 4, selv om «bildet er blandet» med større utfordringer på det finske markedet.

- Det går veldig bra i Sverige. Vi vokser veldig sterkt digitalt og vi tar andeler i markedet selv om seingen går litt ned, sier Almqvist.

Øker overskuddetTV4 i Sverige går som en kule

TV4 2016 2015 Endring i prosent
Omsetning 4.314 4.234 + 1,9
Driftsresultat 734 662 + 10,8

Alle tall i MSEK. 

- Vært en helvetes tur

Kampanje møter Almqvist på en mediekonferanse i Helsinki i Finland der TV4-sjefen, som tok over etter Jan Scherman, er invitert til å snakke om de store driverne på det nordiske og internasjonale tv-markedet og hvordan TV4 som selskapet har endret seg.

- Vi har endret oss, men det har vært en helvetes tur, sa Casten Almqvist fra scenen.

For selv om det store endringer i tv-markedet med rettighetspriser som går i taket på sport og film, et skifte fra reklame-tv til betal-tv og en mye tøffere konkurranse, kan Almqvist slå i bordet med sterke 734 millioner kroner. Det var en bedring på over 70 millioner kroner sammenlignet med 2015-tallene.

TV4-Gruppens omsetning økte med snaue to prosent til 4,31 milliarder svenske kroner. Bonniers omsetning på området Broadcasting gikk likevel tilbake med 341 millioner svenske kroner til 7,4 milliarder svenske kroner, ned fra 7,73 milliarder svenske kroner. Det var en nedgang på drøye fire prosent. EBITA-resultat falt fra 417 millioner ssvenske kroner til 373 millioner kroner og her er det virksomheten i Finland og betal-tv-kanalen som tynger. 

TV4 viser likevel styrke og tar andeler fra de kommersielle konkurrentene Discovery og MTG, er det fortsatt en kamp om å hente inn de unge seerne. Her har TV4 satset mye digitalt med en ny multikanal-satsing i sosiale medier og på Youtube og ikke minst gratisspilleren TV4 Play på nett som i dag har over 2,4 millioner innloggede brukere. Selskapet har også sin abonnementsfinansierte streamingtjeneste C More. 

- Når blir det digitalt først for TV4 med tanke på publisering?

- Vi gjør det allerede. Det er mange programbeslutninger vi tar i dag der publiseringen skjer digitalt først. Men vi har sluttet å dele dette opp. I vår nye organisasjonsmodell bygger på at vi ikke lenger sier lineært eller digitalt. Vi har ingen digitalavdeling lenger.

Tøft i betal-tv: TV4-sjef Casten Almqvist mener det pågår et stort skifte i tv-industrien der kanalen øker satsingen på brukerbetaling og betal-tv. Men Almqvist har store problemer med sin egen betal-tv-.kanal C More. - Det har vært en tøff reise, sier han. Foto: Knut Kristian Hauger.

Har tapt over to milliarder

Den virkelig store hodepinen i TV4-konsernet heter betalingskanalen C More som Bonnier og den forrige TV4-ledelsen kjøpte i 2008 for over tre milliarder kroner. Almqvist har fått jobben med å rydde opp i rotet. I løpet av de siste seks årene har TV4 tapt 1,83 milliarder svenske kroner på sin betal-tv-satsing mye på grunn av altfor dyrekjøpte sportsrettigheter som blant norsk toppfotball og resultatet for 2016 viser at det fortsatt «er store tap». 

Resultatrapporten i dag viser at 2016 ikke ble så mye bedre og at det gjenstår mye jobbing. Fjoråret belaster TV4 og Bonnier Broadcasting med over 300 millioner kroner.  Samlet har kanalen tapt over to milliarder kroner. 

- Det har vært en tøff reise, men det positive er at vi vokser for andre året på rad og med dobbelt så mye som markedet for strømme-tv, sier han.

C Mores streaming-tjeneste er i dag den raskest voksende på den svenske markedet med en vekst på 90 prosent.

- Det er fra lave tall, men vi vokser kraftig og vi investerer mye, men resultatmessig er det ikke tilfredsstillende nok og for langsomt. Vi må bare jobbe på videre for å snu det, sier Almqvist.

- Øker samarbeidet med TV 2

Et av grepene TV4 gjorde var å selge ut sin sportsatsing på betal-tv til TV 2 i Norge og den norske søsterkanalen hadde i fjor sitt siste år med norsk fotball på betal-tv.  Men salget av betal-tv-sporten resulterte også i et samarbeid om film og serier på betal-tv.

- Hvordan fungerer samarbeidet med TV 2?

- Det fungerer bra med tanke på C More og vi er også veldig nære TV 2. Vi sees ofte.

- Burde man fått til mere i Norden hva gjelder samarbeid på tv?

- Vi diskuterer hvordan vi kan utvikle samarbeidet og vi har regelmessige og faste møter mellom de lederne i Norge, Danmark, Finland og oss. Der diskuterer vi om det er mulig å øke samarbeidet, sier Almqvist.

- Ikke siste kuttrunden

For det er en kjent sak at de fire kommersielle tv-kanalene i Norden som alle har sitt utspring innen for allmennkringkastingen, TV4, TV 2 i Norge, TV2 i Danmark og MTV i Finland, møter de samme konkurrentene det være seg MTG, Discovery, Youtube, Facebook og Google – og ikke minst de nye streamingaktørene Netflix,  HBO og kanskje Amazon.

- Det nordiske markedet er det mest konkurranseutsatte tv-markedet i verden, sier Almqvist.

For å møte denne konkurransen er det lett å tenke seg samarbeid om teknologi, innkjøp av rettigheter og samproduksjoner på dramasiden og underholdningprogrammer.

- Det finnes veldig mange gode grunner til at vi skal samarbeide samtidig er det fascinerende å se  at de fire landene  i Norden er veldig ulike og våre strategier er ulike.

Tanken om å slå sammen de fire nordiske allmennkanalene har ligget der helt siden midten av 2000-tallet og var sist drevet av den forrige TV4-sjefen Jan Scherman som ønsket å skape en nordiske tv-gigant med Telenor på laget. Planene ble aldri ettersom Bonnier og Egmont aldri fant det helt ut med hverdandre.

- Er det liv i disse tankene fremdeles?

- Akkurat nå jobber vi mer i et frivillig samarbeide og ikke et samarbeid drevet frem på eiersiden. Men nivået på samarbeidet har øket de seneste årene. Såpass kan jeg si, sier han.

- TV 2 gjør store kutt både på kostnadssiden og i antall ansatte for tiden. Skremmer det deg som sjef i TV4?

- Vi tok noen store grep selv for noen år siden. Men vi ser stadig behovet for å ligge et steg foran de forandringene som kommer og som vi kan. Det finnes en stor usikkerhet hva gjelder den tradisjonelle tv-seingen og da handler det om å kompensere med digital vekst innenfor forskjellige play-tjenester og innenfor betal-tv. Samtidig må du drive effektivt og med lave kostnader og det  vi ser Olav Sandnes gjør i TV 2 er nok ikke det siste omstillingsprogrammet som kommer verken i TV 2 eller i TV4, sier Almqvist. 

Drar inn over 700 millioner: - Har vært en helvetes tur